Muzeul de Artă Timișoara este gazda primei ediții a Simpozionului Național „Artă, societate și cultură în România interbelică”. Timișorenii sunt invitați și astăzi, la Palatul Baroc, începând cu ora 9.
Simpozionul este susținut de expoziția temporară, „Artă bănățeană din perioada interbelică”, concepută și organizată de muzeograful Marius Cornea. Primul vernisaj al evenimentului a oferit publicului o imagine asupra vieţii artistice din Banat, în perioada dintre cele două războaie mondiale.
„Tema reflectă numeroasele schimbări în existența statală românească, după primul război, și presupune investigarea fenomenelor social-politice, analiza rațională și critică a vieții culturale, înțelegerea și explicarea evoluției mediilor intelectuale și artistice. Primul război mondial a fost momentul în care s-a afirmat atât cultura tradiționalistă, cât și arta și literatura de anvergură.
Muzeul de Artă  din Timișoara își propune o reuniune academică în care să fie prezentate și dezbătute câteva dintre rezultatele recente obținute de cercetători. Arta este analizată prin particularitățile regionale românești din perspectiva națională și europeană. De asemenea, ne dorim ca evenimentul să evidențieze personalități, instituții, comunități și creații artistice din Timișoara și din regiunea Banat, puțin sau deloc cunoscute la nivel național”, a declarat prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.
Expoziţia „Artă bănățeană din perioada interbelică” prezintă debutul modernităţii româneşti, aparţinând unor artişti de marcă precum: Julius Podlipny, Varga Albert şi Ferdinand Gallas. Publicul are ocazia să vadă lucrări de pictură, grafică şi sculptură din Banatul interbelic. Acestea aparțin colecţiilor private și ale Muzeului de Artă Timişoara. Seara a continuat cu un concert de muzică clasică, oferit de studenții Facultății de Muzică și Teatru, din cadrul Universității de Vest din capitala Banatului.
În a doua zi a simpozionului, timișorenii au participat atât la dezbateri, cât și la vernisajul expoziției permanente „Arta din Banatul istoric”.
Pe parcursul celor trei zile ale simpozionului, acad. Răzvan Theodorescu,  prof. Ruxandra Demetrescu și alți 30 de invitați din București, Sibiu, Iași, Cluj, Arad, Timișoara sau Lausanne (Elveția) s-au întâlnit cu publicul. Au fost dezbătute teme privind arta, arhitectura, literatura, istoriografia, publicistica, politica sau societatea românească între cele două războaie mondiale.
Victor Neumann a mai spus că „simpozionul încurajează prerogativele de institut de cercetare ale Muzeului, caz în care își va asocia cercurile universitare interesate în cunoașterea și valorificarea patrimoniului. Prin organizarea primei ediții, dorim și dezvoltarea direcțiilor interdisciplinare de studiu, arte și umanioare (totalitatea studiilor clasice considerate ca bază a culturii unui om - n. red.).
Contribuțiile prezentate cu ocazia simpozionului vor fi publicate în revista EUROREGIONALIA, a Muzeului de Artă Timișoara. Sper că manifestarea va stimula următoarele reuniuni de acest fel”.
Programul Simpozionului Național de la Timișoara este la dispoziția publicului pe site-ul: www.muzeuldeartatm.ro.
Cornel SERACIN
Alexandru Virgil STOICA