În weekend-ul care a trecut, sâmbătă, 17 ianuarie, şi duminică, 18 ianuarie, Girocul, a fost din nou menţionat de întreaga presă locală, fiind pe buzele tuturor, de la mic la mare, prin expoziţia organizată de Asociaţia Crescătorilor de Păsări de Curte şi Porumbei „Fauna Banatului” Timişoara, clubul de porumbei şi păsări de curte, la Trio Events, de pe Calea Timişoarei. Cu acest prilej, au putut fi admirate cele mai frumoase exemplare de porumbei şi găini de rasă din ţară, dar şi iepuri, papagali, porcuşori de guineea şi hamsteri.
Expoziţia se organizează anual, iar în 2015 au fost prezenţi peste o sută de crescători, din mai multe judeţe ale ţării: Timiş, Caraş Severin, Braşov, Olt, precum şi din Bucureşti. Nicolae Ianoş, maestru al sportului columbofil, afiliat la Clubul Europa, crescător de Strasser germani, ne spune că au fost aduşi pentru a fi expuşi în faţa spectatorilor 760 de porumbei, precum şi 100 de alte păsări de rasă. Exemplarele au fost jurizate de 20 de arbitri. Printre cei care au expus s-au numărat şi crescători din Giroc şi Chişoda. „Am avut porumbei din circa 60 de rase şi găini din 15 rase.
Vedeta incontestabilă a fost «Jucătorul de Timişoara», o rasă creată chiar aici”, explică Ioan Macsak, preşedintele Asociaţiei „Fauna Bana­tului”.
De asemenea, în spaţiul exterior de la Trio Events a mai avut loc o expoziţie, cu vânzare de această dată, în cadrul căreia au putut fi admirate şi achiziţionate o multitudine de rase de porumbei, papagali şi găini, dar şi porcuşori de guineea, iepuri sau hamsteri.
Vizitatorii au putut admira, în standurile amenajate în incinta Trio Events, exemplare de zburătoare din rasele King, Strasser, Lux polonez, Gulerat, Frizat, Voltat, Călugăriţa germană, Toboşarul de Buhara sau Voiajorul românesc, american sau german. Nu au lipsit nici exemplare din rasele Guşat englez sau Pomerania, Uriaşul maghiar sau Rollerul oriental.
Ca în fiecare an, vedeta expoziţiei a fost „Jucătorul de Timişoara”, o specie deosebită de porumbei, însă şi alte specii, extrem de apropiate, au stârnit interesul vizitatorilor. La fel de interesante, mai ales pentru neavizaţi, sunt şi preţurile, existând exemplare care ajung de la câteva sute, la câteva mii de euro.
În ceea ce priveşte găinile, cele mai spectaculoase sunt cele gigant, din rase precum Brahma, Cochinchina, Orpington sau Rhode Island. În general, găinile şi cocoşii din aceste rase sunt destinate doar pasionaţilor, un exemplar putând ajunge şi la 300 de lei.
Evenimentul de la Giroc a fost unul care a atras o mulţime de locuitori ai comunei. Cei mai încântaţi au fost, cu siguranţă, cei mici, pe care i-au atras, fără deosebire, toate exponatele.
Petru Vasile TOMOIAGĂ