Timp de două zile, la Jimbolia au avut loc Serbările Toamnei, o manifestare care a intrat în tradiția locului și a cuprins mai multe momente, antrenând un număr foarte mare de localnici. Astfel, în prima zi a sărbătorii, sâmbătă, 26 septembrie, dimineața, a avut loc, în centrul orașului, ceremonia de deschidere a manifestării. Totodată, s-a deschis, cu acest prilej, și ediția a VIII-a a Târgului internațional de toamnă, care a fost accesibil publicului și în a doua zi a Serbărilor Toamnei. De asemenea, s-a organizat și o conferință pe teme agricole, un concurs gastronomic de ceaune, spectacole artistice, dar și tradiționalul Kirchweih nemțesc, emblematic pentru comunitatea germană de ieri și de astăzi din Jimbolia.

De la ora 10, la sala de spectacole a Casei de Cultură din Jimbolia s-au desfășurat lucrările conferinței „Oportunități de finanțare în agricultură, în perioada de programare 2014-2020”. Cu acest prilej, primarul orașului Jimbolia, domnul Adrian Darius Postelnicu, a precizat: „Vă mulțumesc tuturor celor prezenți pentru că ați dat curs invitației noastre și ați binevoit să fiți alături de noi la această importantă consfătuire, dar și la sărbătoarea orașului nostru. Orașul Jimbolia este o localitate cu vechi stagii în Banatul istoric și de-a lungul vremii. Fiind o așezare de graniță, în Jimbolia au trăit în bună înțelegere diferite etnii, alături de români fiind prezenți germani, maghiari, sârbi și alte naționalități. Aici s-au întâlnit și diferite confesiuni religioase, în funcție de etnie și, în același timp, s-a dezvoltat o interculturalitate în care se împletesc armonios obiceiuri și tradiții ale celor care trăiesc pe aceste meleaguri. Chiar în aceste zile, când are loc manifestarea «Serbările Toamnei», în paralel se desfășoară Kirchweih-ul cartierului Futok, una dintre cele mai mari sărbători ale etnicilor germani din orașul nostru. În deschiderea lucrărilor acestei conferințe vreau să vi-l prezint pe primarul comunei Csanad Palota, domnul Sandor Palotas, un prieten al nostru care a fost prezent alături de noi la manifestările importante pe care le-am avut la Jimbolia”. După ce domnul primar al localității Csanad Palota a mulțumit pentru invitație și pentru prezentarea făcută, au fost deschise lucrările conferinței „Oportunități de finanțare în agricultură, în perioada de programare 2014-2020”. În cadrul acestei conferințe, domnul prof. dr. Ioan Petroman a prezentat o lucrare despre rasele de animale tradiționale și importanța lor în gospodăriile agricole mici. Mai precis, s-a vorbit despre rasa de porci Mangalița, de oi – Țurcană, de capră – Alb din Banat, despre găinile din rasa Gât Golaș de Transilvania. Crescătorilor de animale din cele prezentate anterior le-au fost făcute cunoscute posibilitățile de a obține bani din finanțări europene pentru a-și putea întocmi mici ferme în gospodării. Apoi, domnul conf. dr. Cosmin Sălășan a amintit că, în agricultură, este nevoie, pentru a reuși, de cooperații care să adune laolaltă mai mulți producători. Cu atât mai mult cu cât această formă de organizare la nivelul agricultorilor este o adevărată tradiție în Banat, existând încă din perioada interbelică. „Cooperația, a spus vorbitorul, este un mijloc la îndemână de a obține venituri suplimentare, gospodăriile tradiționale fiind sprijinite prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală”. Nu în ultimul rând, domnul conferențiar a vorbit și despre importanța apei în agricultură, despre calitatea și cantitatea apei din Banat, precum și despre metodele de irigare prin care „apa să se poată aduce cât mai aproape de plantă”.
În continuarea lucrărilor, domnul prof. Ioan Csosz a prezentat posibilitățile de finanțare pe care le pune la dispoziția agricultorilor Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), condițiile în care se poate acorda sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, sprijin pentru modernizarea instalațiilor agricole, dar și pentru dezvoltarea și modernizarea livezilor de pomi fructiferi.
Gazda întâlnirii, primarul orașului Jimbolia, domnul Adrian Darius Postelnicu, a abordat problematica Grupului de Acțiune Locală (GAL). Concret, a prezentat istoricul înființării GAL Banat Vest, din care face parte și Jimbolia, și avantajele pe care o astfel de asociere le are în vederea obținerii de finanțări europene pentru proiectele comunităților care alcătuiesc grupul. De asemenea, a vorbit și despre dezvoltarea viitoare a Grupului de Acțiune Locală Banat Vest în perioada 2016-2020.

Concurs gastronomic și program artistic

În timp ce în incinta Casei de Cultură din Jimbolia se desfășurau lucrările conferinței „Oportunități de finanțare în agricultură, în perioada de programare 2014-2020”, în curtea Casei de Cultură se „încingeau” ceaunele celor care s-au înscris la concursul gastronomic.
Folosind ingrediente dintre cele mai bune și mirodenii după rețete ascunse, unele dintre ele lăsate moștenire de la înaintași, bucătarii și bucătăresele întețeau focul pentru ca „gulașul” să fie terminat la timp.
Mai trebuie spus că întrecerea gastronomică, ca în fiecare an de altfel, s-a lăsat cu participare internațională, fiind prezenți bucătari din Ungaria, Serbia și România, care s-au întrecut în prepararea gulașului la ceaun.
Și, pentru că a fost o competiție, a fost organizat și un juriu, alcătuit din prof. Ioan Csosz, președintele Asociației Agricultorilor Maghiari din Banat, și ing. Arcadie Ordadi, președintele Grupului de Acțiune Locală Banat Vest. Au participat două echipe din Serbia (Asociația Femeilor din Nova Crnja și Asociația Hagyományörzö Nova Crnja), una din Ungaria (Asociația Microregională Csánadpalota) și trei din România (GAL Banat Vest, GAL Făget și Primăria Jimbolia – reprezentată prin bucătarii Ede și
Zoltan), toate cele șase ceaune fiind declarate câștigătoare ale locului I, pentru că toate gulașurile au fost făcute din carne de porc și toate au fost foarte bune, bucurându-se de aprecierea celor prezenți.
A urmat apoi un bogat program artistic folcloric, la care au participat foarte mulți locuitori ai Jimboliei. Au fost prezente: Ansamblul de dansuri populare din Jimbolia
(instructor Daniela Jicheran), „Iorgovanu” din Comloşu Mare, „Szivárvány” şi „Cireșarii” din Dumbrava. Casian Cojocaru, component al Ansamblului „Iorgovanu” din Comloșu Mare a recitat, în cadrul spectacolului, poezia în grai bănățean „Cu soacra la pescuit”.
Momentele muzicale au fost completate de solista Ramona Miheţ, împreună cu formaţia sa de muzică populară, alături de invitatul ei, Ionuţ Andrieş.
Programul zilei a continuat cu spectacol de muzică clasică, susţinut de „Incanto Quartetto”, iar apoi, până la miezul nopții, cu „Balul Recoltei”, desfășurat în cortul de evenimente din spatele Casei de Cultură.

Kirchweih în cartierul Futok

În aceeași zi cu Serbările Toamnei de la Jimbolia a demarat și Kirchweih-ul în cartierul Futok, cu prilejul sărbătorii de Sfântul Mihail a hramului Bisericii Romano-Catolice din cartierul Futok. Ca de fiecare dată, această sărbătoare a fost una specială, la ea participând germanii, maghiarii și românii afiliați la această biserică. Sfânta Slujbă a hramului Bisericii Romano-Catolice din cartierul Futok a fost oficiată de parohul bisericii, preotul Davor Lucacela.
Această manifestare a şvabilor bănățeni a supravieţuit prin diferite forme şi s-a perpetuat indiferent de regimul politic. Dacă în anii ’70 se numea Parada Portului Popular, în anii de după revoluţie a fost implicată biserica, iar printre perechi au apărut tineri români de confesiune ortodoxă, fapt ce demonstrează acceptarea de către comunitate a acestei sărbători ca element de identitate locală.
Cu mult timp înainte de a se vorbi de Uniunea Europeană, de ecumenismul religios, de valori universale, între populaţia majoritar română şi cea germană din Banat au existat relaţii mai mult decât civilizate, concretizate prin familii mixte, acţiuni comune, toate în bunul spirit de comunitate.
Alături de Consiliul Local și Primăria orașului Jimbolia s-au aflat oameni inimoși din localitate, care și-au adus contribuția la buna desfășurare a sărbătorii. Astfel, sponsor principal a fost Ervin Zappe, întreprinzător particular. A sponsorizat, de asemenea, evenimentul și Oscar Zahari, fostul director al Cooperației Meșteșugărești din Jimbolia, astăzi pensionar, dar adevăratul organizator al evenimentului a fost domnul Ilie Nagy din Jimbolia. Pentru că în Jimbolia sunt tot mai puțini etnici germani, au fost aduse perechi de Kirchweih din localitățile bănățene Biled și Variaș. De costumele tinerilor din Variaș s-a ocupat doamna Monika Lazea, iar costumele celor de la Biled au fost în grija doamnei Edith Barta. Conducătorul formațiilor de dans la Kirchweih-ul de la Jimbolia a fost profesorul de dans din Variaș, domnul Hansz Müller. În costume pastelate, multicolore și impecabile, fetele de la perechile de Kirchweih au participat alături de băieții costumați specific în negru și alb, având pe capete binecunoscutele pălării împodobite cu oglinzi și panglici.
Alaiul alcătuit din 14 perechi s-a deplasat, conform tradiției, la Biserica Romano-Catolică din Futok, unde a fost sfințit pomul de Kirchweih, după care perechile  s-au deplasat să invite oaspeții la Kirchweih. Primul popas a fost la casa principalului organizator, Ilie Nagy, după care, împreună cu acesta, în căruțe frumos împodobite, respectând o veche tradiție din Jimbolia, alaiul de Kirchweih s-a oprit la casele sponsorilor principali ai sărbătorii, domnul Ervin Zappe și domnul Oscar Zahari, fiecare invitat de onoare la sărbătoare. Apoi aceștia s-au deplasat până la Primăria orașului Jimbolia, unde domnul primar Adrian Darius Postelnicu și domnul viceprimar Daniel Gorgan au primit și ei invitațiile de a participa la sărbătoarea tradițională de Kirchweih. În cântec și voie bună, perechile de Kirchweih au dansat în fața Primăriei din Jimbolia, iar ca bună gazdă primarul orașului i-a poftit pe tinerii dansatori în primărie, unde aceștia au fost serviți cu sucuri și dulciuri. Tinerii au încins o horă în fața Primăriei din Jimbolia, la care s-au alăturat domnii primar și viceprimar, consilieri locali, întreaga suflare care a participat la această sărbătoare.
Seara, la ora 18, a început Balul de Kirchweih și s-a desfășurat licitația Pomului de rosmarein al Kirchweih-ului. La Balul de Kirchweih antrenul a fost asigurat de formația 4+2 din Dumbrăvița. După o licitație foarte disputată, Pomul de Kirchweih din acest an a fost cumpărat de Szeles Szilard, pentru soția lui, Hajnal, iar la Kirchweih-ul
următor ei vor fi prima pereche care vor purta rosmareinul.
Cu toții, gazde și invitați, au luat apoi masa festivă împreună, masă oferită de primarul orașului Jimbolia, domnul Adrian Darius Postelnicu, și de sponsorul principal,
domnul Ervin Zappe. Tot cu acest prilej, tinerele perechi de Kirchweih au prezentat un mic program artistic, cuprinzând dansuri tradiționale germane, maghiare și mixte.
Petru Vasile TOMOIAGĂ