În ultimul an, Consiliul Județean Timiș (CJT) a realizat o serie de investiții în școlile speciale din județ. Mai multe unități de învățământ special au beneficiat de dotări suplimentare și de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor din clădiri. Este și cazul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj, destinat în principal copiilor cu deficiență mintală.

Pentru a oferi servicii educaționale, terapeutice și recuperatorii de calitate, care să răspundă nevoilor de dezvoltare ale fiecărui copil, în 2018 CJT a finanțat construcția unui nou corp de clădire. Acesta este destinat terapiilor specifice, iar pentru finalizarea sa s-au alocat 80.000 de lei.  Totodată, a fost achiziționat și un microbuz școlar, necesar asigurării transportului copiilor care locuiesc în satele din apropierea Lugojului sau în zonele periferice, fără acces la mijloace de transport în comun.
Sunt de părere că dacă nu investim în educație, condamnăm copiii la o viață mediocră. Astfel, am considerat necesar să aducem condițiile de studiu în normalitate, să eliminăm o barieră în dezvoltarea lor. Ceea ce am realizat la Lugoj anul trecut, multiplicăm și la celelalte școli aflate în administrarea Consiliului Județean, în funcție de necesități. Chiar de curând am lansat un proiect pe fonduri europene, de reabilitare a școlii Iris din Timișoara”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Pe lista principalelor obiective de investiții pe anul 2018 s-au aflat și achiziționarea a două centrale termice și ignifugarea podului clădirii destinat internatului, pentru asigurarea securității la incendiu. De asemenea, au fost înlocuite conductele subterane de alimentare cu agent termic la corpul de clădire al internatului.  În ceea ce privește activitatea educațională specifică, au fost achiziționate materiale didactice necesare activității de terapie logopedică, dar și un instrument de evaluare pentru diagnoza psihoeducațională a copiilor.

 

Ioana NICOLESCU