Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în această perioadă cea de-a XIII-a ediție a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”.
Județul Timiș aduce în atenția publicului tradițiile bănățene prin intermediul unui eveniment major care coagulează în jurul său peste 1.500 de artiști și peste 50 de formații artistice care intră în competiție anual.
Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” are ca și scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Festivalul este structurat pe secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
La Muzeul Satului Bănățean în data de 7 iunie 2019 va avea loc gala Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, unde cei mai de seamă reprezentanți ai județului Timiș vor prezenta un spectacol care aduce în atenția publicului „zestrea” județului Timiș.
Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.
Prin grija primarului Marcel Muia și a Consiliului Local, comuna Chevereșu Mare a participat și în acest an la Festivalul-Concurs „Lada cu Zestre” categoria „Zestrea Timișului” la etapa desfășurată la Căminul Cultural din comuna Nițchidorf.
Comună bănățeană cu vechi tradiții, localitatea Chevereșu Mare prin configurația demografică este „europeană”, populația fiind alcătuită din români, slovaci, maghiari și rromi. Aceștia trăiesc împreună, muncesc împreună și sărbătoresc împreună, multe dintre obiceiurile și tradițiile uneia dintre etnii fiind preluate și de celelalte. Important de amintit este faptul că în acest an, la festival, Chevereșu Mare s-a înscris în concurs, cu reprezentanți ai tuturor etniilor de pe raza comunei.
Artiștii amatori chevereșeni s-au prezentat cu ansamblul „Chevereșana” și au participat la secțiunile coregrafie, muzicală și poezie dialectală, au mai avut reprezentanți și la secțiunea gastronomie, unde au fost prezentate produse specifice bucătăriei locale.
La secțiunea coregrafie, subsecțiunea grupuri de dansatori, au fost prezentate: dans de câmpie (categoria peste 14 ani), dans de câmpie (categoria 8-14 ani) și un dans al etniei rrome. Coregrafia dansurilor românești a fost semnată de Adelina Mihai, iar dansul țigănesc a fost în coregrafie proprie.
La secțiunea muzicală au participat solistul instrumentist Samir Neda (17 ani), care a interepretat la saxofon, și solista vocală Sara Neda (18 ani).
Alexandra Cârdei, în vârstă de 15 ani, a reprezentat comuna Chevereșu Mare la secțiunea poezie dialectală, subsecțiunea recitatori dialectali, tot la acestă secțiune fiind prezenți și micuții Agnes Geangalău și Iohannes Dirshl.
La secțiunea gastronomie, Verginica Geangalău din Chevereșu Mare s-a prezentat cu „Colăcuți cu untura mare” și „Turtă de casă cu mere”.
Ramona Dirshl din Vucova a preparat „Pită de casă”, „Sarme de post”, „Colăcei cu pecmez de prune” și „Cornoreț cu brânză”, iar Margareta Turi din Dragșina a gătit un „Gulyaș” specific etniei maghiare.
Mai trebuie să amintim că ansamblul „Chevereșana” a luat ființă în urmă cu 12 ani sub egida Școlii cu clasele I-VIII Chevereșu Mare având ca primi coordonatori pe solista de muzică populară Dolores Dongea și profesoara Marinela Blidariu. Cu timpul, ansamblul „Chevereșana” a trecut sub aripa Căminului Cultural unde activează și astăzi.
După cum am mai amintit, de pregătirea momentelor artistice s-a ocupat instructorul-coregraf Adelina Mihai, iar artiștii din comună au fost sprijiniți - și nu doar cu acest prilej - de către autoritățile locale, primarul Marcel Muia, și Consiliul Local Chevereșu Mare.