Casa de Cultură a orașului Deta a fost gazdă primitoare pentru localitățile care s-au întrecut în cadrul primei etape a categoriei „Laureați” a celei de-a XIII-a ediții a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”. Alături de reprezentanții gazdelor, au participat artiști amatori din Giarmata și Gătaia.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale
comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.
Oraș multietnic, Deta a prezentat și pe scena festivalului acest atribut, aducând în fața publicului și a juriului elemente de folclor bănățean, maghiar, german,
bulgar, sârb și rrom.
La secțiunea coregrafie, folclor românesc, au participat: ansamblul de dansuri pe generații, formația de dansuri mixte tineret, formația de dansuri mixte seniori, formația de dansuri mixte pensionari, grupul de dans mixt copii cu vârste sub 14 ani, două perechi de soliști dansatori și s-a realizat un tablou multietnic. Toate momentele au fost pregătite de instructorul coregraf Cătălin Voicu. La secțiunea muzicală au participat corul mixt românesc, alcătuit din coriști cu vârste de peste 40 de ani, solistul instrumentist Căldăraș Badea, care a interpretat la acordeon, și rapsodul popular Lia Uj, la categoria peste 40 de ani. La secțiunea poezie dialectală au participat recitatorii Nicolae
Marta, la categoria peste 40 de ani, și Adelina Preda, la categoria peste 14 ani.
La categoria expoziții-colecții a fost prezentată o expoziție ce a cuprins fotografii cu portul popular din zonă, precum și fotografii în care a fost evidențiat trecutul social și cultural al orașului Deta. La secțiunea gastronomie au fost prezentate mai multe preparate tradiționale: platou cu gustare rece bănățeană, turtă cu ludaie, sarmale, papricaș cu găluște, găluște pe varză, țuică de diferite feluri din beciul bănățeanului și altele. Coordonatorul momentelor aparținând românilor a fost Ovidiu Ivancea, directorul Centrului Cultural Deta.
În ceea ce privește folclorul maghiar, la secțiunea coregrafie a participat formația de dansuri populare mixte „Margaretta”, la categoria dansatorilor cu vârste până în 18 ani, precum și doi soliști dansatori, la categoria peste 14 ani. Coordonator al acestor momente a fost instructorul Attila Telbisz.
La secțiunea muzicală au participat corul mixt maghiar, alcătuit din coriști cu vârste peste 40 de ani, și solista vocală Iuliana Czifra, la categoria peste 19 ani. La secțiunea poezie dialectală - teatru popular - a fost prezentată sceneta „În stația de autobuz”.
În fine, la secțiunea gastronomie au fost expuse gulaș, crofne, cartofi la tavă cu slănină și cârnați etc.
În ceea ce privește folclorul german, au participat formațiile de dansuri mixte „Edelweiss”, grupele cu vârste până în 14 ani și peste 16 ani, precum și grupul de dansatori seniori. Instructori ai Ansamblului „Edelweiss” sunt Gherhard și Elena Șamanțu.
La secțiunea muzicală germanii din Deta au fost reprezentați de solista vocală Astrid Șamanțu. La secțiunea poezie dialectală - teatru popular a fost prezentată „Sceneta de Paști”. La secțiunea gastronomie, germanii au venit în special cu produse de cofetărie, cum ar fi turta cu nucă sau plăcinta cu mere.
Etnia rromă a fost reprezentată în concurs de grupul de dans mixt alcătuit din dansatori cu vârste peste 14 ani, coordonat de instructorul coregraf Cătălin Voicu.
Etnia bulgară a participat la secțiunile coregrafie - cu grupul de dans mixt alcătuit din membri cu vârste peste 14 ani, coordonat de instructoarea Ana Maria Tapanov -, la secțiunea poezie dialectală - teatru popular - cu recitatorul Erik Tapanov (în vârstă de 8 ani) și la secțiunea gastronomie.
Folclorul sârb a fost reprezentat la secțiunea coregrafie de Ansamblul „Sveti Nikola”, care a prezentat un tablou coregrafico-muzical și un dans, precum și de o pereche de dansatori. Instructor-coordonator al ansamblului este Diana Tătărușanu.
La secțiunea muzicală au participat solistul instrumentist Deian Giurgiev, categoria peste 18 ani, la armonică, și solista vocală Diana Tătărușanu, la categoria peste 18 ani.
Dintre produsele expuse de către etnia sârbă în cadrul secțiunii gastronomie amintim rimflaiș (sos cu cartofi fierți și carne fiartă), valiușche cu sos și cesnițe. Invitat de onoare pe scena festivalului de la Deta a fost „Ansamblul de tamburași” din Cenad.
O prezență numeroasă, variată și valoroasă, am putea spune, a orașului Deta, iar acest lucru s-a făcut grație implicării autorităților locale - Primăria, prin primarul Petru Roman, și Consiliul Local în fenomenul artistic amator.
Demn de remarcat rămâne faptul că primarul orașului Deta, domnul Petru Roman a fost prezent în sala „Centrului Cultural Deta” de la începerea programului, până la sfârșitul acestuia, participând timp de peste șase ore și aplaudând cu generozitate reprezentațiile comunei Giarmata, ale orașului Gătaia și bineînțeles la spectacolul grandios oferit de reprezentanții Centrului Cultural Deta.