Comuna Giarmata, una dintre comunele cele mai premiate la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre”, a participat la evenimentul de anul acesta, aflat la cea de-a XIII-a ediție, în cadrul categoriei „Laureați”. Prima etapă a acestei categorii s-a desfășurat la Casa de Cultură a orașului Deta.
Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” are ca și scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Festivalul este structurat pe secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.
O participare numeroasă și valoroasă a avut Giarmata și în acest an.
Astfel, la categoria coregrafie a participat Ansamblul „Sânziene bănățene”, care a prezentat o multitudine de obiceiuri și dansuri din Banat. Sub coordonarea Veronicăi Kretten, componenții ansamblului au evoluat la subcategoriile grupuri de dansatori, soliști dansatori, formații de dansuri ale etniilor, ansambluri de cântece și dansuri.
La secțiunea muzicală, la subsecțiunea rapsozi pe scenă a urcat Maria Petchescu, binecunoscuta solistă de muzică populară din Banat, care a interpretat o doină și un cântec de joc. La subcategoria soliștilor vocali cu vârste de peste 19 ani, Cristian Spoeală a interpretat, de asemenea, o doină și un cântec de joc. Ana Maria Matasă, cu un cântec de joc, a concurat la subcategoria soliștilor vocali cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani.
Tot la această subcategorie au participat și soliștii Daiana Matirel, cu cântec de joc, și Alexandru Felciuc, cu doină și cântec de joc. La subsecțiunea grup vocal folcloric cu vârste de peste 16 ani a participat grupul alcătuit din Maria Petchescu, Maria Florea, Ramona Sarchis, Daiana Matirel, Cristian Spoeală, Nelu Ungurușan, Marius Bodea, Gabriel Goia, Domnica Titieni și Maria Chiras. Toți soliștii vocali, precum și grupul vocal folcloric, sunt instruiți și coordonați de Maria Petchescu.
La subsecțiunea soliști instrumentiști, Marius Liscan, pregătit de Miron Surdea, a interpretat un brâu și un joc de doi.
La subsecțiunea taraf, formația instrumentală alcătuită din Radu Cuciurean, care este și conducătorul tarafului, Gelu Sarchis, Miron Surdea, Marius Liscan, Radu Jepanici, Florin Gruia și Nenad Luchin a evoluat în concurs.
La secțiunea dedicată graiului bănățean, din partea comunei Giarmata au participat recitatorii dialectali Camelia Paian și Narcis Olaru.
O prezență apreciată, atât de publicul spectator, cât și de juriu și ceilalți invitați, a fost cea din cadrul secțiunii gastronomie. Preparatele tradiționale bănățene din Giarmata au fost admirate și gustate cu plăcere de mulți dintre participanți. Comuna a fost reprezentată la această secțiune de Maria Paier (cu răcituri de cocoș, sucitură cu nucă, sucitură cu mac și pâine cu cartofi), Maria Matasă (cu papricaș cu cartofi și găluște de făină și colac), Anca Costea (cu pâine pe vatră), Adina Stoicovici (cu scoverzi), Elena Spoeală (cu supă de cocoș, cartofi fierți cu sos de roșii și carne fiartă), Acvilina Apetri (cu cornulețe sărate și cornulețe cu gem), Mona Niculea (cu chec și sarmale) și Ofelia Suhane (cu gomboț cu prune și platou rece).
La secțiunea dedicată expozițiilor și colecțiilor, Elena Petchescu a adus costume populare, leagăn și perne, Mariana Benda a venit cu icoane pictate pe sticlă, Rusalin Hoarcă, cu costume populare, costume populare pentru păpuși și țesături, iar Maria Paier a expus costume populare, dar și un acordeon.
Rusalin Hoarcă, director de activități culturale, ne detaliază activitatea artistică din comuna Giarmata, de pe lângă Casa de Cultură: „Avem activități culturale la Casa de Cultură din Giarmata încă de acum 15 ani.
Am început cu o formație de dansuri, care a participat la sărbătorile noastre locale, cum ar fi ruga, zilele de 1 și 8 martie, ziua comunei, zilele culturale Eminescu. Pe lângă formația de dansuri am mai avut recitatori în grai bănățean. În ceea ce privește taraful, componența acestuia a fluctuat. Acum am ajuns la o stabilitate în ceea ce privește numărul și componența. La fel s-a întâmplat și cu orchestra, pe care am adunat-o din nou la un loc. Avem angajați, cu jumătate de normă, acordeonist, organist, saxofonist. Restul sunt instrumentiști din localitate, care vin benevol. Avem soliști vocali din localitate, cum am avut și în anii trecuți. Coordonatoarea soliștilor vocali este doamna Maria Petchescu.
În ceea ce privește Festivalul-Concurs «Lada cu zestre», care anul acesta se află la cea de-a treisprezecea ediție, precizez că noi am participat aproape de la început. N-am participat, cred, la primele două ediții, pentru că atunci nu eram foarte bine pregătiți cu ceea ce necesită un astfel de festival.
Anul trecut am luat chiar Marele Premiu, asta după ce în anii precedenți am luat premii întâi la mai multe secțiuni și subsecțiuni ale festivalului-concurs.
La începutul anilor 2000 am avut și break-dance, am avut formație de muzică ușoară, grup de fete interprete de muzică ușoară, dar acum am rămas doar cu partea de folclor.
În anii din urmă, am luat copii din clasa I sau chiar mai mici și ne-am crescut generațiile. Ansamblul «Sânziene bănățene» numără, la ora actuală, mai mult de 60 de membri: grupa mică, grupa mare, orchestră, grup vocal și soliști.
Doamna Maria Petchescu, cu care colaborăm de 14 ani, se ocupă atât de soliștii vocali, cât și de orchestră, atunci când este vorba despre suite pentru orchestră. Eu, doamna Petchescu și doamna Veronica Kretten, care se ocupă de partea de dansuri, colaborăm foarte bine.
Astăzi, «Sânzienele bănățene» prezintă dansuri românești, germane și țigănești. Avem și dansuri ale etniilor, pentru că Giarmata este o comună multietnică, dar și în care s-au stabilit români din toate colțurile țării. Astfel, căutăm să ne îmbogățim repertoriul.
Cu Ansamblul «Sânziene bănățene» am mai fost la un festival la Bistrița Năsăud, la Târgu Jiu, prin partea Olteniei, în Ardeal. Am bătut țara în lung și-n lat. Am fost și în Republica Moldova, Ungaria, în Bulgaria la trei-patru festivaluri, o parte dintre membrii au fost și în Grecia”.
Maria Petchescu, cunoscută și apreciată solistă de muzică populară bănățeană, ne-a precizat referitor la participarea comunei Giarmata la ediția din acest an a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”: „A fost deosebit, la participarea de anul acesta, grupul vocal, alcătuit din oameni destul de maturi. Vreau să le mulțumesc celor care m-au sprijinit, soliștilor vocali Alexandru Felciuc, Ana Maria Matasă și Daiana Matirel. Îi felicit pe aceștia și mă bucur pentru realizările lor.
Referitor la prestația artiștilor amatori din Giarmata, cred că dacă nu ne-am prezentat mai bine, atunci am făcut-o cel puțin la același nivel ca anul trecut, când am fost laureați cu Marele Premiu. Le adresez mulțumirile mele Consiliului Local și domnului primar pentru sprijin.
Sper să fie în continuare alături de noi, pentru a face și mai multe lucuri bune împreună”.
Este lucru știut că la Giarmata, comună cu tradiții vechi bănățene, se păstrează aproape neschimbată moștenirea lăsată de înaintași. Iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea autorităților locale, în special a primarului comunei, Virgil Bunescu, și a Consiliului Local.
Cu fiecare prilej, fie că este vorba despre ruga satului ori alt eveniment important, acesta se transformă într-un veritabil eveniment artistic de ținută, fapt pentru care toți cei implicați în fenomentul artistic merită aprecieri și felicitări.