Artiștii amatori din orașul Gătaia au participat anul acesta la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre” la etapa dedicată laureaților și organizată la Casa de Cultură din Deta. Structurat pe secțiunile coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională, Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” are ca și scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.
Revenind la evoluția artiștilor amatori din orașul Gătaia, la secțiunea muzicală, subsecțiunea soliștilor vocali cu vârste peste 14 ani, au participat Patricia Bontescu, Andreea Dragoș și Alexandra Covaci Manciu, la subsecțiunea soliștilor cu vârste sub 14 ani au participat Amelia Nicolin (în vârstă de 11 ani), Timeea Radovan (în vârstă de 9 ani) și Ana Negrea (în vârstă de 8 ani).
Tot la secțiunea muzicală, însă la subsecțiunea destinată soliștilor instrumentiști, a participat Patric Venter - saxofon, la categoria concurenților cu vârste peste 14 ani. Acesta a fost acompaniat de Cristi Goga - acordeon și Alin Voin - orgă. Cei trei fac parte din taraful Casei de Cultură Gătaia.
Denisa Scrofan (în vârstă de 13 ani) și Raluca Laieș (în vârstă de 11 ani) au participat la secțiunea poezie dialectală - teatru popular.
Au mai fost prezenți în concurs Adriana Negrea, la secțiunea de etnografie, grupul vocal de fete - instruit de prof. Liviu Jula, un grup de dansatori care au prezentat un dans mixt în coregrafia lui Cristian Chira, Andreea Bianca Zifceak, solistă vocală la subsecțiunea dedicată etniilor - etnia slovacă, și grupul slovăcesc „Fialocka”, cu un dans mixt.
Adriana Negrea și Marica Szasz au participat la secțiunea gastronomie, cu mâncare de post - fasole, sarmale și alte produse culinare specifice acestei perioade.
Marius Nițov, directorul Casei de Cultură a orașului Gătaia, ne-a prezentat principalele repere ale activității culturale: „Casa de Cultură din Gătaia funcționează din 1968-1969, când s-a construit și clădirea care o găzduiește. Eu sunt aici de la 25 de ani. Dintre participările noastre de până acum la Festivalul-Concurs «Lada cu zestre» amintesc că am luat un loc doi anul trecut. Anul acesta pot spune că am avut concurenți puternici.
În cadrul Casei de Cultură Gătaia avem formații de dansuri, pregătite de prof. Cristian Chira, soliști vocali și instrumentiști. În cadrul Casei de Cultură activează în acest moment aproximativ 40 de persoane.
În orașul Găiata, la nivel de etnii, avem slovaci - care au grupul Fialocka, cu care se integrează în peisajul cultural din orașul nostru -, maghiari, care au avut și ei o formație de dansuri, germani, romi.
Dintre celelalte activități ale Casei de Cultură, precizez că organizez, în fiecare an, o expoziție de pictură. Am mai găzduit aici și expoziții de sculptură. Îl avem pe sculptorul Dan Gyula, pe care l-am descoperit, un artist foarte talentat.
De asemenea, referindu-mă la evenimentele din acest an, vom avea un spectacol al Ansamblului «Banatul» în 12 aprilie, apoi Ruga orașului Gătaia în 29 aprilie - în cadrul căreia Casa de Cultură va prezenta un program special.
Cu artiștii de la Casa de Cultură Gătaia am avut participări interne la Băița, în județul Hunedoara, la Sibiu, Târgu Jiu, la Bistrița Năsăud, al cărei ansamblu ne-a întors vizita și au venit la Gătaia”.
Prezența artiștilor amatori din Gătaia la ediția din acest an a fost posibilă grație implicării autorităților locale - Primăria orașului Gătaia, primar Raul Cozarov, și Consiliul Local al orașului Gătaia.