„Lada cu zestre”, eveniment ajuns la cea de-a treisprezecea ediție. Județul Timiș aduce în atenția publicului tradițiile bănățene prin intermediul unui eveniment major care coagulează în jurul său peste 1.500 de artiști și peste 50 de formații artistice care intră în competiție anual.
Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” are ca și scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș. Festivalul este structurat pe secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Comună cu frumoase tradiții, Boldurul a venit în concurs cu un ansamblu de dansuri care a reunit nu mai puțin de patru generații de dansatori.
La secțiunea muzicală au participat soliștii vocali Adriana Leucuș, în vârstă de 6 ani, Larisa Lungu, în vârstă de 25 de ani, și soliștii instrumentiști Eugen Vălean și Gheorghe Trandafir.
La secțiunea poezie dialectală au participat recitatorii Mihnea Cereanțu, în vârstă de 9 ani, Daria Botizan, în vârstă de 9 ani, Manuel Popescu, în vârstă de 16 ani, precum și un grup de recitatori.
Nu în ultimul rând, să menționăm că Boldurul a adus pe scena Căminului Cultural din Nițchidorf un obicei deosebit, și anume „Dă taină la Baciu Ion”.
Am stat de vorbă cu Dănuț Fratuțescu, instructorul Ansamblului „Boldureanca”, despre activitatea artistică a acestuia, dar și despre viața artistică din Boldur: „Am înființat acest ansamblul în anul 2010. M-am bazat pe ansamblul de dansuri populare al Școlii Gimnaziale Boldur, mai precis erau atunci două generații de copii. Cei de ciclul primar formau prima generație, iar cei din ciclul gimnazial, pe cea de-a doua. Aceste două generații s-au combinat cu formația de dansuri de la Ohaba, care funcționa separat, dar avea deja o vechime de doi-trei ani. Am ajuns la ideea de a contopi aceste entități și să înființăm ansamblul pe generații din Boldur. Făcând legătura cu comuna Boldur și reprezentând-o, nu puteam să ne numim altfel decât «Boldureanca». Apropo de comună, conducerea acesteia ne sprijină în promovarea folclorului local și în desfășurarea activității. În urmă cu câțiva ani s-a înființat Asociația Culturală «Boldureanca», care îi cuprinde pe toți componenții formației de dansuri, recitatorii, și are în jur de 60 de membri. În acest moment, la Boldur avem formația de dansuri pe patru generații, recitatori în grai, avem în repertoriu anumite obiceiuri. Din păcate, ducem lipsă de instrumentiști, anul acesta în cadrul festivalului având unul singur, nea Jenică de la Lugoj, care vine de câte ori e solicitat. Avem nevoie de instrumentiști pentru că atunci când se învață un dans una este să repeți pe bucăți, cu ajutorul instrumentiștilor, și alta este să tot oprești banda, să tot repeți și așa mai departe. Sperăm ca pe viitor să rezolvăm și această chestiune. Revenind la tradiții, am adus din satul meu natal, de la Brănești, obiceiul dubașilor. Am crescut cu duba și maiul și am făcut parte din ansamblul dubașilor de acolo. În acest moment, cel mai vârstnic membru al ansamblului este nea Aurică - Aurel Costa -, care se apropie de 80 de ani. Nea Aurică este un adevărat model de dorință și implicare. În ceea ce privește activitatea viitoare a ansambului, avem în plan anul acesta, la începutul lunii iunie, să ne deplasăm în Valea Timocului, la Trepolin, la românii de acolo. În luna iulie avem deplasare la Festivalul Internațional de Folclor din Suto More, Muntenegru. Avem, de asemenea, o invitație de participare, în luna august, la Zilele Orașului Negrești Oaș.
Cu siguranță că și cei din Maramureș vor veni la noi în septembrie, când avem Festivalul «Ștefan Pătruț», la Ohaba.
Vreau să mai spun că am început să formăm un nucleu de oameni - și mă refer aici și la cei mici de acum, la cei de 6 ani. Am luat, de la înființare, copii de 6 ani care au ajuns astăzi să fie a treia generație de dansatori. Ne păstrăm această tradiție, cu dorința de a crește și folcloric, și valoric cu fiecare generație”.
Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Boldur, împreună cu Consiliul Local, sprijină mișcarea cultural-artistică din comună și păstrarea și ducerea mai departe a tradițiilor noastre bănățene.

Articolele „Lada cu zestre” au fost realizate de Petru Vasile Tomoiagă, Anton Borbely, Flavius Boncea, Cornel Seracin