Orașul Recaș a participat anul acesta la ediția a XIII-a a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre” la etapa organizată la Nițichidorf din cadrul categoriei „Zestrea Timișului”.
Acesta a participat cu Ansamblul „Recășana”, condus de coregrafii Floare și Grigore Muntean. „Anul acesta - ne spune Grigore Muntean - ne-am prezentat cu dans de câmpie și cu solistul vocal Marius Bodea. Ne ocupăm de acest ansamblu încă din anul 2003. Acum la grupa copiilor mici avem 12 perechi, iar la cei mari șapte. Avem în jur de 50 de copii care deprind tainele dansului. Am participat la toate edițiile festivalului-concurs, iar la majoritatea dintre ele - pot spune 90% - am luat locul I cu dansatorii de la «Recășana». Alte participări cu ansamblul au fost în Serbia, la festivaluri - Mramurak, Kuvin -, iar în țară doar în județul nostru și în Caraș Severin, unde am participat la Festivalul «Ana Munteanu», de la Buchin. De asemenea, participăm la toate rugile de pe raza orașului Recaș - Stanciova, Petrovaselo, Recaș, Herneacova”.
Dușan Miladinov, instructorul formației de dansuri sârbești „Sveti George” („Sfântul Gheorghe”) din Stanciova, localitate aparținătoare orașului Recaș, ne dă detalii despre aceasta: „Anul acesta împlinim 15 ani de activitate. Eu mă ocup de ansamblu încă de la înființare. În repertoriul nostru intră dansuri sârbești și de la noi, din România, dar și din Serbia. În total avem șase dansuri în portofoliu, coregrafia lor fiind realizată de mine. Numărul dansatorilor variază între 30 și 40, iar aceștia au vârste cuprinse între 13 și 30 de ani. Repetițiile le facem la Căminul Cultural din Stanciova. Ne întâlnim de două ori pe săptămână, iar dacă avem de participat la competiții puternice, repetăm și de trei ori pe săptămână. Numai anul trecut am avut 27 de acțiuni cu ansamblul. Am fost în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, în toate țările fostei Iugoslavii. Anul acesta, la Festivalul-Concurs «Lada cu zestre» ne-am prezentat cu dansuri din zona Pirot. Împreună cu ceilalți artiști din Recaș, am luat acum câțiva ani premiul I, iar noi ca formație, anul trecut, am luat locul I la subsecțiunea dansuri ale minorităților.
Sunt încrezător că și anul acesta vom câștiga. Dintre dansatorii care s-au pregătit cu mine în cadrul ansamblului din Stanciova foarte mulți au ajuns la cunoscutul Ansamblul «Mladost», iar unii dintre ei dansează acum și la noi, și la Timișoara. Pot spune că dansurile noastre sunt foarte bine primite nu numai aici, ci și în țară. Am fost, de exemplu, la un festival la Tulcea, unde au fost 32 de formații. Acolo oamenii ne-au bisat, s-au rugat de noi să mai dansăm... În acest moment ne pregătim ca în 19 aprilie să plecăm în Bosnia. Aș vrea, cu acest prilej, să le mulțumesc și celor care sunt alături de mine în conducerea ansamblului: președintele organizației locale a Uniunii Sârbilor din România, Ilia Milin, și Bata Suici”.
Ionel Coman, bibliotecarul Casei de Cultură „Ion Cojar” din Recaș și referent cultural, ne-a dat amănunte despre activitatea culturală de pe raza orașului: „Avem în cadrul Casei de Cultură formația de dansuri populare «Recășana». Mai avem fanfara, care are în jur de 20 de membri. Este o fanfară renumită, care a participat de foarte multe ori la festivaluri și a luat numeroase premii. Repetițiile formației de dansuri se desfășoară de două ori pe săptâmână, sub coordonarea instructorilor coregrafi. Ansamblul are 22 de persoane la grupa mare, cei trecuți de 18 ani, iar grupa mică, cei cu vârste între 7 și 14 ani, este în curs de formare. Sunt cam 40 de dansatori în total la cele două grupe. Noi, la Recaș, ne străduim ca «Lada cu zestre» să rămână vârf de lance”.
Pavel Teodor, primarul orașului Recaș, și cu Consiliul Local sprijină activitatea culturală din localitățile aparținătoare și grație ajutorului lor artiștii amatori din oraș au putut participa și anul acesta la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre”.