Comuna Checea a participat la cea de-a treisprezecea ediție a tradiționalului Festival-Concurs „Lada cu zestre” intrând în competiție la categoria „Laureați” în etapa organizată la Casa de Cultură din orașul Sânnicolau Mare.
Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” are ca și scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Festivalul este structurat pe secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
La Muzeul Satului Bănățean în data de 7 iunie 2019 va avea loc gala Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, unde cei mai de seamă reprezentanți ai județului Timiș vor prezenta un spectacol care aduce în atenția publicului „zestrea” județului Timiș.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.
La secțiunea coregrafie, sub conducerea coregrafei Daniela Jicheran, dansatorii din Ansamblul „Checeana” au prezentat un bogat și variat program. Astfel, la subsecțiunea dansuri de băieți au fost prezentate forme de soroc, formația mixtă de dansuri a adus în scenă un dans de câmpie din zona Banatului, grupul de dansatori a prezentat un joc din zona Făgetului, soliștii dansatori perechi Iasmina Szubin și Alin Roșu au prezentat un joc din zona de munte a Banatului, a fost prezentat un tablou multietnic specific etniilor din comuna Checea și un dans sârbesc reprezentativ pentru etnia sârbă din comună.
La secțiunea poezie dialectală, subsecțiunea creatori de poezie dialectală, a participat Daniela Maria Birdean, cu poezia „Io mi-s un fălos chieșian”, recitată de Alin Roșu.
La secțiunea expoziții/colecții, de asemenea, Checea a avut o participare consistentă: grupul „Suflet de copil” a prezentat icoane pictate pe sticlă, meșteșugarul Lusovic Labadi a venit cu exponate de tâmplărie, diverse obiecte a expus Iancu Cioici, Mihai Sofronie a venit cu o impresionantă colecție de obiecte vechi, cu fotografii vechi de familie a venit Tomislav Mixich (reprezentând etnia croată), iar cu fotografii vechi diverse s-au prezentat Sanja Popov și Violeta Simonescu.
La secțiunea gastronomie, Marioara Safciuc a venit cu plăcintă cu brânză dulce și plăcintă cu brânză sărată și spanac, Mariana Sofronie, cu ceșnița cu nucă și ceșnița cu mac (specifice etniei sârbe), Vera Szunacs a venit cu mlințe și lotrița (produse specifice etniei croate), Daniela Maria Birdean a pregătit kolače sa rogačom - prăjitură cu roșcove (specifică etniei croate), Iulișca Beko a venit cu mâncăruri tradiționale maghiare, la fel ca și Ildiko Billing, grupul „Checeana” a pregătit câteva mâncăruri locale tradiționale, au fost și mâncăruri specific țigănești, iar Maria Itineanț a venit cu păsulă slăită cu chiftele de soia, spriț crofne, tașche cu brânză, tașche cu pecmez, plăcinta săracului cu vișine, tărană cu ceapă și supă pe os de șuncă.
Prezența artiștilor amatori din Checea la ediția din acest an a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre” a fost posibilă grație implicării și sprijinului primite din partea autorităților locale - Primăria, primar Daniel Florin Florea, și Consiliul Local Checea.


Petru Vasile TOMOIAGĂ