La Muzeul Satului Bănățean a avut loc spectacolul de Gală al Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, ediția a XIII-a. Cu acest prilej au fost premiate localitățile câștigătoare la cele două secțiuni - „Laureați” și „Zestrea Timișului”.
Marele Premiu al celei de-a XIII-a ediție a Festivalului-Concurs „Lada cu Zestre” ajunge în localitatea Sânnicolau Mare. Trofeul a fost adjudecat cu un scor-record de 205 puncte. Pe primele trei locuri ale secțiunii „Laureați” s-au clasat, în ordine, localitățile Deta (57 de puncte), Giarmata (50 de puncte) și Checea (42 de puncte), iar la categoria „Zestrea Timișului” pe podium se află Făget (48 de puncte), Voiteg (28 de puncte) și Pișchia (27 de puncte). Orașul Făget a fost reprezentat la această ultimă manifestare a „Lăzii cu zestre” de către Grupul vocal folcloric „Făgețana”, având membrii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, și soliștii vocali Alina Brancu și Alessandra Maria Lazăr. Prezent la festivitatea de premiere, Mircea Nicolae Cîrțișorean, directorul ansamblului din Făget, a spus: „Vă mulțumesc din tot sufletul, în numele făgețenilor. Sunt extrem de bucuros... De trei ani ne luptăm să ajungem pe podium, iar anul acesta am reușit. Transmit cele mai bune gânduri tuturor concurenților, le mulțumesc părinților acestor copii, cei care îi aduc pe cei mici la ansamblu, dar și fiecărui participant în concurs. Vă transmit cele mai alese gânduri de prețuire din partea domnului primar Marcel Avram. Să dea Dumnezeu ca an de an Făgetul să fie tot mai vizibil pe această frumoasă scenă a tradiției populare bănățene”.
Această performanță a fost atinsă ca urmare a evoluției foarte bune pe care artiștii amatori și reprezentanții Făgetului au avut-o la faza zonală de la Tomești. Orașul Făget a avut una dintre cele mai numeroase delegații prezente în concurs, participând la toate secțiunile festivalului.
Mircea Nicolae Cîrțișorean a reînființat, în urmă cu trei ani, ansamblul din Făget. Despre activitatea acestuia, ne spune: „Avem în jur de 30 de copii: soliști vocali, soliști instrumentiști, recitatori în grai și dansatori. Anul trecut la Festivalul-Concurs «Lada cu zestre» am luat două premii întâi la recitarea în grai, iar anul acesta unul. De când am reînființat ansamblul, am participat la fiecare ediție a festivalului.
În primul an am obținut locul cinci pe județ, în al doilea an locul patru, iar acum locul întâi. Festivalul reprezintă o competiție foarte bună nu doar pentru județul Timiș, pentru că prin intermediul ei se încearcă păstrarea tradițiilor populare și identificarea artiștilor populari amatori din sate, comune și orașe. Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică și tradiții românești. Dacă ar fi după mine, aș extinde festivalul la nivel național. Revenind la ansamblu, odată pe săptămână facem repetiții. În cadrul acestuia, eu mă ocup strict de partea muzicală. Grupul vocal de fete «Făgețana», alcătuit din șase fete cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, an de an a obținut locul întâi. Din păcate nu avem taraf, dar colaborăm cu foști instrumentiști ai Ansamblului «Făgețana», dar și cu instrumentiști de la Tomești, Bethausen, Mănăștiur, cu Otilia Radu și formația ei.
Instructorul nostru coregraf este Cristian Moț, un tânăr cu rădăcini în Brănești. Mama sa a fost dansatoare în ansamblu.
În ceea ce privește tradițiile de aici din Făget pe care le prezentăm în cadrul festivalului «Lada cu zestre» amintesc ca fiind foarte importante suitele specifice, deoarece există interferența cu ținutul pădurenilor, cu Hunedoara și Aradul.
Apoi, colindatul cu dube, care, din punctul meu de vedere, aici este cel mai spectaculos. Până și regretatul doctor etnomuzicolog Emilia Comișel, împreună cu profesorul Ioan Oltean de la Făget, a publicat trei studii pe această temă.
Formația din Brănești a fost și este una celebră în întreaga țară. Pentru că am trecut la secțiunea «Laureați», vreau ca anul viitor să ducem și corurile bisericii și liceului, coordonate de Mircea Sturza, poate fanfara bisericii baptiste, cât mai mulți dubași. Vom pregăti și un obicei popular cu care vom participa la ediția viitoare. Cu copii din ansamblu participăm la Ruga de la Făget. De când ne-am reînființat am avut două participări în străinătate: Cehia și Bosnia și Herțegovina, la două festivaluri unde am fost extrem de apreciați. În Cehia, din 19 țări, am fost aleși printre cele trei țări participante la gala transmisă în direct de televiziunea lor națională. De trei ani mergem în turneu la Eforie Sud, la Festivalul-Concurs «Cântec și joc dobrogean». Anul acesta vom merge între 29 iulie - 7 august. În 2 iunie o parte dintre membrii ansamblului vor fi la Buziaș, la Festivalul Veverițelor. În data de 16 iunie vom fi la Sântana, județul Arad, la festivalul ce se organizează acolo. În ceea ce privește viitorul, intenționăm să aducem cât mai mulți copii la ansamblu, să joace câți mai mulți dintre ei, să extindem grupul vocal, să avem mai mulți soliști instrumentiști. Per total, eu sunt foarte mulțumit de cum evoluează membrii ansamblului. Toți au fost premiați. Suntem ajutați în activitatea noastră de către domnul primar și Consiliul Local Făget”.


A. BORBELY