Spectacolul de Gală al Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, desfășurat la Muzeul Satului Bănățean, a încheiat ediția din acest an a tradiționalei manifestări. Cu acest prilej au fost premiate localitățile câștigătoare la cele două secțiuni - „Laureați” și „Zestrea Timișului”. Marele Premiu al celei de-a XIII-a ediție a Festivalului-Concurs „Lada cu Zestre” ajunge în localitatea Sânnicolau Mare. Trofeul a fost adjudecat cu un scor record de 205 puncte. Pe primele trei locuri ale secțiunii „Laureați” s-au clasat, în ordine, localitățile Deta (57 de puncte), Giarmata (50 de puncte) și Checea (42 de puncte), iar la categoria „Zestrea Timișului” pe podium se află Făget (48 de puncte), Voiteg (28 de puncte) și Pișchia (27 de puncte).
Prezent la spectacolul de gală, Ovidiu Ivancea, directorul Centrului Cultural Deta, a adresat câteva cuvinte organizatorilor și participanților: „Doresc să vă felicit în primul rând pentru felul în care ați organizat festivalul și în acest an, pentru reușita festivalului, în general, pentru componența juriului, juriu care a avut sarcini deosebite. Îi felicit pe toți cei care au încercat să aducă acest festival la nivelul la care a ajuns. De asemenea, felicitări tuturor celor aflați pe podium, dar și celor care și-au adus aportul ca acest festival să existe și au încercat să scoată din lada cu zestre tot ce au mai bun. Noi suntem aici o mână de oameni, dar în cultură nu suntem singuri, suntem o echipă. Aceste diplome, aceste trofee, nu sunt ale noastre, ci ale fiecărui membru al ansamblurilor sau formațiilor artistice pe care le reprezentăm”. Reprezentând Deta, pe scena de la Muzeul Satului Bănățean au urcat Corul Casei de Cultură și soliștii dansatori reprezentând etnia maghiară.
Ovidiu Ivancea este de patru ani director al Centrului Cultural Deta. „În fiecare an participăm - ne spune domnia sa - la Festivalul-Concurs «Lada cu zestre». Am obținut premii la fiecare participare. Anul acesta a fost a treia oară consecutiv când am participat la categoria «Laureați». Doi ani am luat premiul doi, anul acesta reușind să urcăm pe primul loc.
În cadrul Centrului Cultural Deta avem ansamblul de dansuri românești, care lucrează pe patru generații. Mai avem ansamblul de dansuri populare sârbești, care lucrează pe trei generații, ansamblul de dansuri populare tradiționale germane, care lucrează tot pe trei generații, și ansamblul de dansuri maghiare, care lucrează pe două generații. Coregrafii dansatorilor sunt: instructorul coregraf Cătălin Voicu (dansuri românești), coordonatoare și instructor Diana Tătărușanu (dansuri sârbești), instructorii și coordonatorii Elena și Gerhard Samanțu (dansuri germane), coordonatoarea Clara Stanciu și instructorul Attila Molnar (dansuri maghiare). Apoi, avem două coruri: corul mixt al Centrului Cultural al orașului Deta, un cor românesc, dirijor fiind prof. Dan Oroșan, de la Filarmonica «Banatul» din Timișoara, și corul minorității maghiare, la fel un cor mixt. Corul românesc a luat anul acesta premiul întâi în cadrul festivalului «Lada cu zestre». În cadrul centrului avem și o orchestră, însă nu am participat cu ea la ediția din acest an a festivalului. Am avut, în schimb, șase recitatori în grai bănățean. Am avut participanți, practic, la fiecare subsecțiune: rapsozi populari (doamna Lia Ui a câștigat locul întâi), soliști vocali (Diana Tătărușanu), teatru popular (două scenete - una în limba maghiară, una în limba germană).
Referindu-mă la Festivalul-Concurs «Lada cu zestre» în general, pot spune că, în primul rând, a creat o competiție între localități. Pentru localitățile în care de-a lungul anilor nu au avut activitatea culturală - și aici nu este cazul orașului Deta - a fost un lucru bun: s-au cumpărat costume și s-au alcătuit formații de dansuri. Orice localitate, cât de mică, are acum cel puțin o formație de dansuri. Dovadă că au participat circa 60 de localități la ediția din acest an a festivalului. Chiar dacă nu au luat toți premii, fiecare s-a străduit să facă câte ceva. Dacă vorbim despre Deta, Făget, Sânnicolau Mare, pot spune că într-adevăr a fost o competiție. Fiecare a încercat să facă totul pentru a aduna puncte și de a fi cât mai sus. Chiar dacă unii mai critică, eu consider că este un lucru foarte bun acest festival-concurs. Te face să te implici, dacă îți dorești cu adevărat să obții rezultate. Cerințele sunt tot mai mari, juriul e din ce în ce mai drastic, lucruri care ridică nivelul competiției. Sunt foarte atenți la costume, la coregrafie, la originalitate. Festivalul a crescut în calitate de la an la an, ajungând acum la un nivel foarte înalt. Anul viitor nu vom participa deoarece, conform regulamentului, câștigătorii Marelui
Premiu și al locului întâi vor sta. Probabil vom participa în calitate de invitați speciali la gala laureaților. Ne pregătim acum pentru participarea la Ruga de la Deta, care va fi de Rusalii, apoi la sfârșitul lunii iulie vom organiza cea mai mare activitate culturală, Zilele Culturale ale Orașului Deta. Vom participa cu tot ce avem noi la Centrul Cultural, va fi și o paradă a portului popular, cu vreo 160-170 de participanți. În ceea ce privește activitatea Centrului Cultural al orașului Deta, pot spune că participăm cu reprezentanți peste tot unde suntem invitați. Mergem foarte mult în străinătate, în Serbia, Ungaria. De cinci-șase ani încoace, Centrul Cultural s-a ridicat foarte mult. Avem peste două sute de oameni care activează în cadrul acestuia, copii, tineri, maturi, pensionari.
Dacă nu aveam sprijinul Consiliului Local și al primarului Petru Roman nu puteam să realizăm aceste lucruri. Le mulțumesc și pe această cale pentru aportul lor. Avem un buget generos pentru a ne putea desfășura activitatea. Față de alte localități, chiar și orașe, avem fonduri financiare bune.
În fiecare an cumpărăm câte un rând de costume pentru toți, și avem, cum spuneam, români, maghiari, sârbi, germani. Fără bani nu poți face nimic”.


A. BORBELY