Primăria și Consiliul Local Gătaia au organizat și anul acesta evenimente de amploare cu prilejul Zilelor Orașului. Au fost trei zile - 12, 13 și 14 iulie - de distracție și voie bună, cu muzică pe toate gusturile, dar și, în ultima zi, Festivalul de Folclor al Copiilor „Florile Bârzavei”.
În prima zi a evenimentului Zilele Orașului Gătaia a fost organizat un spectacol folcloric de ținută, care l-a avut ca principal invitat pe îndrăgitul interpret Aurel Tămaș.
Localnicilor și oaspeților li s-a adresat, în deschiderea evenimentului, primarul orașului Gătaia, Raul Cozarov, care le-a urat tuturor bun venit și distracție plăcută.
De asemenea, pe scenă au mai urcat Mihaela Petrovici, Dumitru Stoicănescu, Lioara Boșcu și Florin Boita.
A doua zi a fost dedicată tinerei generații, pe scena amenajată cu acest prilej urcând reprezentanți ai muzicii moderne - consacrați sau în curs de consacrare. Astfel, tinerii din Gătaia au cântat și au dansat alături de Mellina, Misha, Theo Rose, Liviu Teodorescu și vedeta invitată special Lora.
Despre ediția din acest an a Zilelor Orașului Gătaia, primarul localității, Raul Cozarov, ne-a declarat: „Anul acesta am avut, pentru prima zi a evenimentului, soliști de muzică populară din Banat și Ardeal. Cea de-a doua zi am dedicat-o muzicii ușoare și tineretului, în special. M-a bucurat prezența numeroasă din ambele zile.
Pot spune că, per total, evenimentul a fost o reușită. De asemenea, și vremea a fost propice desfășurării unui eveniment în aer liber.
Cu ajutorul lui Dumnezeu vom continua și în anii următori să organizăm sărbătoarea orașului Gătaia.
Festivalul de folclor pentru copii s-a aflat anul acesta la cea dea cincea ediție. Manifestarea face parte din seria de evenimente organizate cu prilejul Zilelor Orașului Gătaia. Au fost, la ediția din acest an, peste 250 de copii care au urcat pe scenă, din aproape toate colțurile țării. Ne bucurăm că putem susține acest proiect dedicat copiilor și că aceștia pot contribui, prin prestațiile lor, la păstrarea tradițiilor și valorilor folclorice românești și ale etniilor care trăiesc pe aceste meleaguri. Mă bucur că la fiecare ediție de până acum am reușit să organizăm foarte bine evenimentul.
Nu vreau să închei fără a-i felicita pe cei care fac parte din Ansamblul «Florile Bârzavei» din Gătaia și «Fialocka» din Butin pentru activitatea lor, ansambluri care reprezintă orașul nostru pe toate scenele pe care urcă”.
În ultima zi a manifestărilor dedicate orașului Gătaia a avut loc Festivalul de Folclor al Copiilor „Florile Bârzavei”. Au participat ansambluri de copii nu doar din județul Timiș, ci și din Hunedoara, Arad și Sibiu.
După parada portului popular, festivalul a fost deschis de Ansamblul Folcloric „Florile Bârzavei”, din Gătaia, cu un dans de câmpie în coordonarea instructorului Cristian Chira. Soliștii vocali ai ansamblului sunt instruiți de prof. Liviu Jula.
Următorul moment i-a aparținut ansamblului Școlii Gimnaziale din Băița, județul Hunedoara, director prof. Dorin Crișan.
Tânăra interpretă Claudia Stan a interpretat melodia „Iorgovan frumoasă floare”, după care a urmat cu o suită de dansuri populare maghiare Ansamblul Folcloric „Rece-Fice” din Tormac, coordonat de Rozalia Toth. De asemenea, alături de dansatorii din Tormac au fost prezente Erika Paștean, directoarea Școlii Gimnaziale, și Elisabeta Szarvas.
Solista Luiza Stan a prezentat publicului melodia „Cât îi lumea-n lung și-n lat”, după care Ansamblul „Sarafoleana” din Saravale, coordonat de Cristian Chira, a prezentat un dans românesc.
După ce Amelia Nicolin a interpretat melodia „Ăl măi bine-i în Banat”, pe scenă au urcat componenții Ansamblului Folcloric „Balgarce” din Vinga, județul Arad, cu un dans bulgăresc. Coordonatorul ansamblului este Adrian Cosilcov.
Solista Timea Radovan a interpretat melodia „S-o trugit o viață moșu”, după care Ansamblul Folcloric „Junii Biledului”, din Biled, coordonat de același instructor Cristian Chira au prezentat o suită de dansuri din pusta Banatului.
Pe scenă a urcat în continuare solista vocală Ana Negrea, care a interpretat melodia „Fir mândru de trandafir”, după care a fost rândul Ansamblului „Timișul” Junior să prezinte un program coregrafic, coordonat de Doina Susan.
Andreea Dragoș a interpretat melodia „Vreau să-mi țăs conci șî contrânță”. Pe scena de la Gătaia a urcat apoi Ansamblul „Sarafoleana”, care a prezentat un dans sârbesc.
Un nou moment interpretativ l-a oferit Alexandru Orășanu, cu melodia „Dragu mi-i unde-am venit”, iar apoi a intrat în scenă Ansamblul Folcloric „Cibinul” din Sibiu, coordonat de Adriana Ioniță.
Ștefania Nevodenszki a interpretat melodia „Aici în Banat trăiesc”, iar Ansamblul „Fialocka” din Butin a prezentat o serie de dansuri slovăcești, în coordonarea lui Deian Gyaluș și a Daianei Zifceak.
Maria Nevodenszki a urcat pe scenă și a cântat melodia „Două fete ai măicuță”, iar Denisa Scrofan, melodia „Busuioc de prin Banat”.
În festival a evoluat din nou Ansamblul Folcloric „Florile Bârzavei”, care a prezentat un dans de munte.
Alexandra Covaci Manciu a interpretat melodia „M-o făcut mama așa”, Patricia Bontescu, melodia „Banatule, tu”, a urmat apoi un nou dans de munte prezentat de „Florile Bârzavei”, pentru ca finalul să aparțină recitalului formației alcătuită din Ana Moldovan, solistă vocală, Denisa Scrofan, solistă vocală, Patricia Bontescu, solistă vocală, Patric Venter, saxofon, Radu Șeringău, saxofon, Cristian Goga, acordeon, și Armin Voin, orgă.
La finalul evenimentului, toate ansamblurile participante au primit diplome și cupe care să le aducă aminte de prezența lor la Festivalul de Folclor al Copiilor „Florile Bârzavei”, iar reprezentanții orașului Gătaia participanți anul acesta la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” și-au primit premiile, înmânate de primarul orașului, Raul Cozarov.
Anamaria Mihăilă, venită la Gătaia cu grupul Școlii Gimnaziale din Băița, județul Hunedoara, ne-a declarat despre acest festival: „Noi avem prezențe constante la acest festival. Anul acesta ne-am prezentat cu un program pregătit împreună cu elevii claselor primare, care acum vor merge în clasele gimnaziale, mai precis cu dansul «Sub stejarul», specific zonei noastre, Țarina, și cu solista
Lorena David, cu melodia «Când te sui pe Gurguiata», un cântec scris pentru ea de către un preot de la noi din zonă, la rândul său solist de muzică populară. Cu siguranță vom veni și în alți ani la Gătaia. Sărbătoarea de aici e minunată, oamenii sunt extraordinari. De altfel, și dânșii au fost la noi și sper să continuăm această colaborare”.
Coregraful Cristian Chira, care se ocupă de pregătirea mai multor ansambluri, printre care și „Florile Bârzavei” din Gătaia, ne-a declarat referitor la ansamblu: „Ansamblul din Gătaia s-a înființat în anul 2014 și de atunci mă ocup de el. Grupul l-am înființat alături de profesorul Nicolae Pușcașu, fostul director al Palatului Copiilor din Timișoara. În acest moment din ansamblu fac parte în jur de 60 de copii și prezentăm dansuri din zona Banatului. De asemenea, avem 15 soliști vocali”.
Adriana Ioniță, dansatoare la Ansamblul Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului” și profesor al cercului de dans popular al Palatului Copiilor Sibiu, ne-a oferit și ea câteva scurte impresii despre festivalul de la Gătaia: „Am participat încă de la prima ediție. Am lipsit o singură dată și atunci ne-a părut rău că nu am venit. Anul acesta ne-am prezentat cu un tablou coregrafic din Mărginimea Sibiului. Am încercat să aducem o masă ciobănească în fața spectatorilor. Am prezentat și două dansuri, unul din Mărginimea Sibiului și unul de pe Valea Hartibaciului. Am prezentat și un moment solistic vocal. Am făcut deplasarea la Gătaia anul acesta cu 28 de copii. Ediția din acest an a festivalului mi s-a părut mult mai bună decât cele din anii precedenți, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Se vede evoluția, se vede implicarea comunității. Între noi și cetățenii orașului Gătaia s-a legat o prietenie extraordinară. Cred că am reușit să ne atingem scopurile, acela de a promova folclorul, dar și de a le oferi copiilor amintiri extraordinare”.
Doina Susan, coordonatoarea Ansamblului „Timișul” Junior, ne-a spus despre ediția din acest an a festivalului de la Gătaia: „Am participat la acest eveniment cu o parte dintre copiii din formația de tineret a ansamblului, care din toamnă vor face parte din ansamblul mare, fiind elevi de clasele a IX-a, a X-a, a XI-a.
Majoritatea copiilor sunt de excepție, atât la activitatea artistică, cât și la cea școlară. Ei vin cu drag la repetiții, iubesc dansul popular.
Am participat cu o generație mai mică decât cei cu care ne-am prezentat la Gătaia - copii de ciclul primar și gimnazial - la mai multe festivaluri, inclusiv în Bulgaria, la Nisipurile de Aur.
În formația prezentă la festivalul de la Gătaia am avut și fete cu origini în localitate: Karina și Raluca. Având în vedere că și eu sunt tot din Gătaia, m-am dus cu drag la acest eveniment. Felicit organizatorii pentru reușita festivalului. De asemenea, participanții au prezentat dansuri specifice zonei din care au venit, ceea ce e iarăși demn de laudă. Noi am prezentat un dans din Banatul de munte și unul din câmpia Banatului. Aceste manifestări au un rol extraordinar atât pentru copii, cât și pentru folclorul local și național. În primul rând, formațiile care se respectă prezintă folclor autentic, păstrăm legătura cu dansurile bătrânești, ceea ce pentru copii reprezintă o emulație”.
Erika Paștean, directoarea Școlii Gimnaziale din Tormac, care a însoțit formația artistică la Gătaia, ne-a oferit câteva gânduri despre acest eveniment: „La Gătaia am reprezentat maghiarii din zona noastră. Alături de noi au participat și alte etnii: bulgară, slovacă și sârbă. Se poate spune deci că este un festival multicultural. Noi avem deja experiență la Gătaia, ne simțim bine acolo, sunt niște gazde foarte primitoare. Iar reprezentanții administrației locale au reușit să organizeze un festival de ținută. Este foarte important că locuitorii orașului știu de acest festival și se pregătesc cum se cuvine pentru el. Pot spune că am legat prietenii cu ceilalți participanți, iar datorită acestui festival am fost deja invitați la Băița, în județul Hunedoara. În fiecare an în luna decembrie, când acolo se organizează sărbătoarea Crăciunului, cu obiceiuri și datini de iarnă, noi suntem invitați cu mare drag. Festivalul de la Gătaia le dă prilejul copiilor de a vedea stadiul în care sunt, comparativ cu ceilalți participanți, iar această multiculturalitate este un exemplu foarte bun pentru ei”.
Tot de la Tormac am stat de vorbă cu Rozalia Toth, coordonatoarea ansamblului „Rece-Fice”: „Ansamblul de dansuri populare autentice din Tormac a fost înființat în urmă cu 20 de ani. Suntem la a patra generație de dansatori. Venim, de patru ani încoace, la festivalul de la Gătaia, un eveniment la care copiii s-au simțit bine.
Organizarea a fost, de asemenea, excelentă, oamenii au fost primitori. Copiii au așteptat cu nerăbdare să mergem și anul acesta la Gătaia. Probabil organizatorii au fost mulțumiți de prestația noastră din anii anteriori. E un semn și pentru copii că ceea ce fac, nu fac degeaba. Aceasta este răsplata lor, să fie reinvitați la astfel de evenimente. Anul acesta am participat doar cu patru perechi”.
Codruța Măgurean, prezentatoarea evenimentului, ne-a declarat următoarele despre manifestarea de la Gătaia: „Eu merg întotdeauna cu mare drag la Gătaia, colaborez cu Primăria și Consiliul Local de acolo. Am fost și la Rugă, și la Zilele Orașului. De câțiva ani am oportunitatea de a prezenta evenimentele organizate de oamenii inimoși de acolo. Anul acesta a fost foarte multă lume care a fost prezentă la evenimente. Cu siguranță, prezența artiștilor de referință ai folclorului românesc - Aurel Tămaș, Dumitru Stoicănescu, Mihaela Petrovici, Florin Boita - a adus un public numeros încă din prima zi. În ultima zi ne-am putut bucura împreună cu cei 250 de copii veniți din patru județe la festivalul dedicat lor.
La Gătaia de ani de zile evenimentele dedicate orașului sunt foarte clar structurate, pe genuri de muzică, însă de participat, participă toate categoriile de public.
Revenind, la Gătaia lucrurile se mișcă foarte bine din punct de vedere cultural-artistic. Domnii Jula și Chira – ultimul fiind și fiu al orașului - s-au implicat foarte mult și au reușit să creeze o adevărată emulație în rândul tinerilor. Iar rodul acestei munci se vede în rezultatele obținute. Am remarcat faptul că ansamblul din Gătaia are foarte mulți soliști vocali, dar au apărut și soliști
instrumentiști. Am mai observat la Gătaia implicarea totală a părinților, care sunt parte din tot ceea ce înseamnă implicarea în activitatea artistică, pe lângă ceea ce fac cei mici. E foarte frumos ce se întâmplă la Gătaia din acest punct de vedere”.

Petru Vasile TOMOIAGĂ
Foto: Beni Image Creative cine-film,
Marius Hoarcă, Petru Vasile Tomoiagă