Primăria și Consiliul Local Cărpiniș au organizat, și în acest an, evenimentul Ziua comunei Cărpiniș. Manifestarea a avut loc în 7 septembrie, la Căminul Cultural din localitate.
Și anul acesta Ziua comunei Cărpiniș a fost un eveniment transfrontalier, la el luând parte invitați din Jimbolia și din Csanadpalota (Ungaria), localități cu care comuna Cărpiniș derulează proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană.
Ca și în anii precedenți, Ziua comunei Cărpiniș a avut două componente, una culinară și una artistică.
La concursul gastronomic au luat parte anul acesta zece echipe, care s-au întrecut în a prepara cele mai bune mâncăruri la ceaun.
De partea cealaltă, latura artistică a fost foarte bogată, pe lângă ansamblurile și artiștii locali, din Jimbolia și din Ungaria, fiind invitați artiști de primă mărime ai folclorului românesc.
Cei care au deschis evenimentul din acest an au fost bucătarii, care au dat drumul la focuri imediat după prânz. Am trecut și noi pe la standuri, încercând să aflăm secretul din spatele fiecărei rețete.
Echipa Primăriei Cărpiniș a pregătit un gulaș pentru care a folosit „cele mai bune ingrediente”.
Echipa Ceramica, tot din Cărpiniș, a gătit de asemenea gulaș.
Echipa condusă de Zoltan Nagy a gătit un gulașpapricaș, un amestec al celor două mâncăruri tradiționale în această zonă.
Din Csanadpalota au venit la concursul gastronomic două echipe, care au gătit produsul culinar atât de vestit în Ungaria.
Echipa din Iecea Mică, sat aparținător comunei Cărpiniș, a pregătit tot un gulaș tradițional.
Echipa poștărițelor a gătit o „mâncare cu suflet”, iar cea a fotbaliștilor a făcut un gulaș.
Gavril Henț a preparat gulaș, iar echipa de bucătari venită de la Jimbolia a gătit un papricaș.
În deschiderea oficială a evenimentului, celor prezenți li s-a adresat Ioan Sima, primarul comunei Cărpiniș, care le-a urat tuturor bun venit la sărbătoarea comunei. Primarul i-a felicitat și pe copiii care au reprezentat comuna Cărpiniș la festivalul internațional „Dobroge, mândră grădină”.
De asemenea, un salut a adresat participanților și consilierul județean Romanița Jumanca, care a venit însoțită și de alți colegi de partid: „Vă mulțumesc pentru invitația făcută. Nu sunt pentru prima dată la Cărpiniș la acest eveniment și vin de fiecare dată cu o mare plăcere. Observ că de la an la an sunteți tot mai mulți, iar reușita acestui eveniment vi se datorează dumneavoastră. Îl felicit pe domnul primar pentru ceea ce face pentru comunitate. Se vede că este un om al comunității. Am vorbit puțin despre proiectele pe care le aveți în comună și vă felicit pentru ele. Vă transmit salutul Consiliului Județean, al domnului președinte Călin Dobra și al colegilor mei consilieri”.
A urmat programul artistic, care a fost deschis de oaspeții din Csanadpalota. Tot oaspeții, de această dată din Jimbolia, au fost cei care au continuat programul, pentru ca în finalul primei părți să evolueze artiștii locali.
Ansamblul de dansuri populare „Cărpinișana”, condus de coregraful Ioan Oltean, care a evoluat în fața propriilor consăteni la Ziua comunei, a participat anul acesta la festivalul internațional „Dobroge, mândră grădină”, de la Mangalia și a făcut-o cu cinste.
De acolo s-au întors cu premii și diplome, dintre care Diploma de Onoare, acordată Primăriei și Consiliului Local Cărpiniș pentru modul în care sprijină mișcarea artistică de amatori din comună, și o diplomă pentru obținerea locului I.
La propunerea primarului, copiii vor fi răsplătiți și financiar pentru performanța pe care au obținut-o la malul mării.
În pauza dintre reprizele de folclor s-a făcut și premierea celor mai buni bucătari care au participat anul acesta la concursul gastronomic de la Ziua comunei Cărpiniș, premiere efectuată de primarul Ioan Sima și viceprimarul Marcel Popa.
Concluzia juriului a fost că nu s-a putut face departajarea între cele zece echipe participante. „Drept urmare - a anunțat viceprimarul Marcel Popa -, toate echipele au luat locul I!”. Apoi, pe rând, reprezentanții echipelor au venit și și-au primit premiile oferite de organizatori.
Cea de-a doua parte a spectacolului artistic pregătit pentru ediția din acest an a Zilei comunei Cărpiniș i-a avut ca protagoniști pe soliștii Simona Nicolae, Adi Bihoi, Otilia Duma, Cristina Tăcină, Marinică Trocea și formația Studio Formula 1 Continental Timișoara: manager Doru Țăranu, saxofon, Adrian Scorobete, saxofon, Mara Dragomir, acordeon și Sorin Tudor, orgă.


Petru Vasile TOMOIAGĂ