Administrația publică din Dudeștii Noi a început anul 2020 în forță. Primarul Alin Nica vine cu o veste excelentă pentru toți locuitorii: „Anul acesta se va organiza licitația pentru introducerea gazului metan în comuna Dudeștii Noi, urmând ca lucrările să înceapă efectiv la șase luni după ce se va selecta un concesionar pentru serviciul de gaz. Primăria a finalizat studiul de fezabilitate, de fapt l-a actualizat pe cel din anul 2014, pe care la vremea respectivă l-am depus la Ministerul Energiei.
În parteneriat cu comuna Becicherecu Mic vom demara, în această lună, procedurile de licitație pentru selectarea unui operator autorizat care să facă și investiția, și să opereze rețeaua nou creată”.
Prima încercare de a aduce gazul în localitate a fost încă din anul 2007, când s-a derulat o campanie de strângere de cereri din partea locuitorilor, care a fost una eșuată. La momentul respectiv mai puțin de 5% dintre locuitori au răspuns solicitării. Dorința de alimentare cu gaz nu era atât de importantă atunci. În anul 2014, pe măsură ce comunitatea dudeșteană s-a dezvoltat și s-a reușit introducerea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, cel de iluminat și s-a realizat infrastructura de drumuri, evident, și opțiunile cetățenilor s-au diversificat, iar dorința de a aduce gazul în comună a fost printre cele mai importante.
S-au demarat, la momentul respectiv, procedurile. S-a întocmit studiul de fezabilitate, s-au obținut toate avizele necesare și s-au depus la Ministerul Energiei, care în momentul respectiv organiza licitația. Din păcate, timp de cinci ani ministerul nu a organizat nici o licitație, iar toate încercările administrației locale de a-i trage de mânecă și de a-i împinge de la spate au eșuat. Principala motivație a fost că s-a schimbat guvernul, și s-au schimbat, slavă Domnului, patru-cinci guverne în acest interval.
S-a venit cu o nouă strategie, fiecare guvern cu modificările legislative pe care le considera oportune la momentul respectiv și fiecare a luat-o de la capăt.
În anul 2019, în sfârșit, s-a redat capacitatea autorităților publice locale de a ține aceste licitații și, practic, nu mai depindem de guvern sau de minister. „A trebuit să reactualizăm acel studiu de fezabilitate, și nu doar să-l actualizăm la noile valori de piață, ci și să ne gândim - și am avut tratative, discuții, consultări cu diverși operatori, cum ar fi E-On sau Gaz Vest, care operează în zonă, astfel încât să găsim modalitatea prin care costul final pentru un branșament să fie cât mai mic. Am adăugat la proiectul inițial inclusiv rețelele secundare, necesare a fi dezvoltate pentru ca oamenii să aibă un cost cât mai mic în ceea ce privește branșamentul.
Sperăm ca acest cost, care va fi variabil, în funcție de licitație și de operatorul selectat, să nu depășească 2.500 de lei, față de 2.500 de euro, cât ar fi costul real și cam cât este în alte localități. În acest sens, luna ianuarie va fi dedicată aprobării finale a procedurilor, a tuturor documentațiilor tehnice și a indicatorilor tehnico-economici ai acestui sistem de alimentare cu gaz, astfel încât la începutul lunii februarie să începem deja efectiv procedura legală de anunț în Monitorul Oficial și preluarea documentelor de ofertare de la operatori. După ce se va finaliza procedura de licitație, de selecție a operatorului, va urma procedura de realizare a proiectului tehnic de către operator, acesta urmând să-și obțină toate avizele, să realizeze detaliile de execuție, să obțină autorizația de construcție și să pornească efectiv lucrarea în teren. Conexiunea la rețeaua națională de gaz se va face de la stația de presiune din Sînandrei, urmând ca de-a lungul drumului județean să se realizeze o magistrală până la Becicherecu Mic și să se conecteze cele două localități la gaz.
Pe măsură ce lucrările la rețeaua magistrală vor avansa, se va începe în paralel și branșarea efectivă a locuitorilor.
Se va intra și pe străzile lăturalnice, dar avansul lucrării va fi etapizat în funcție și de resursele bugetare pe care le vom avea și de procentul pe care noi va trebui să-l susținem din bugetul local. Unul dintre criteriile de selecție a operatorului va fi cota lui de cofinanțare la această investiție. Noi sperăm să fie de minimum 50%, astfel încât povara pe bugetul local să fie cât mai mică. Oricum, în momentul de față, nu avem banii necesari pentru a face o astfel de investiție, urmând fie să contractăm un credit, fie să accesăm un program guvernamental
sau european care se va pregăti pentru alimentările cu gaz. În orice caz, avem mai multe variante de finanțare a acestei lucrări și nu ne sperie acest lucru; vom
găsi sursa de finanțare, astfel încât lucrarea să fie dusă la bun sfârșit”, a completat primarul Alin Nica.

A. BORBELY