Din cauza fluctuațiilor regimului termic și celui hidrologic din ultimele două săptămâni în spațiul hidrografic Banat, în care cursurile de apă au înregistrat creșteri de debite și niveluri, apa a antrenat și deșeuri provenite din depozite neautorizate. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) au acționat în vederea îndepărtării deșeurilor și sancționării celor responsabili.

ABA Banat este împotriva insolenței și nepăsării cetățenilor care crează aceste depozite necontrolate de deșeuri și atenționează autoritățile locale să ia măsuri, să verifice și să intervină pentru îndepărtarea acestor depozite de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursul de apă și obturarea secțiunilor de scurgere", spun reprezentanții ABA Banat.

Instituția a intervenit prin Sistemul Hidrotehnic Lugoj la igienizarea a 900 metri mal drept a râului Timiș, în intravilanul orașului Lugoj, între podul de beton și pasarela Leucuța. Au fost colectate de pe malul Timișului: deșeuri menajere, pet-uri, sticle, însumând două tone de gunoaie.

Subliniem faptul că ABA Banat a realizat această activitate pentru a veni în sprijinul primăriei municipiului Lugoj și a cetățenilor acestuia, dând cel mai bun exemplu că doar prin eforturile noastre comune putem asigura curățenia cursurilor de apă și ne putem bucura de o priveliște frumoasă. Invităm lugojenii să ni se alăture ori de câte ori e necesar”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

ABA Banat nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Conform legislației în vigoare această obligație revine autorităților publice locale, care sunt direct responsabile cu gestionarea regimului deșeurilor în arealul administrat.

Serviciul de Inspecție Bazinală a Apei efectuează controale pentru verificarea salubrizării cursurilor de apă încă de la începutul anului. Aceste acțiuni de verificare la UAT-uri (consilii locale) vor fi continuate și lunile următoare, în baza Ordinului Prefectului și cu reprezentanții altor instituții cu atribuții de control, cum sunt: Garda Națională de Mediu, Garda Forestieră, ISU Banat și ISU Semenic. (I.N.)