Una dintre activitățile de bază ale Asociației „Caritas” Ciacova, condusă de părintele Gheorghe Kobor, este agricultura. Mai precis, cultivarea terenurilor pe care le are în proprietate asociația. Din roadele pământului, părintele Kobor împarte și oamenilor nevoiași, ajutându-i de fiecare dată când i se cere acest lucru, dar contribuie și la campanii umanitare. Așa s-a întâmplat în timpul inundațiilor din ultimii ani, atât din România, cât și din Serbia.
Pe lângă aceste activități, cu o parte dintre roadele obținute este întreținut șeptelul de animale și ferma de păsări ale asociației. „Ca să poți să ajuți și să dai, ne spune părintele Kobor, trebuie să ai de unde, iar ca să ai, trebuie să muncești”.
Pentru că munca te înnobilează, părintele Kobor nu se dă în lături de la a pune umărul la treabă. Și o face de ani buni, fără să se plângă nici de bătrânețe, nici de boli. Cu zâmbetul pe buze, cu dragoste pentru semeni în suflet și cu Dumnezeu în spirit, părintele Kobor se află pretutindeni: pe tarla unde lucrează combinele, la depănușat alături de oameni și bineînțeles la transportul muncitorilor.
Plin de energie și de vervă, îndrumă, dă sfaturi, ascultă părerile celorlalți și acționează ca atare. Știe că vremea nu stă după muncitor, după cel care trudește și cei care lucrează în agricultură trebuie să profite întotdeauna de timpul favorabil.
Pe lângă munca de coordonare a activității asociației caritabile, părintele se împarte și între culturile de câmp și fermele de animale. Alături de ceilalți lucrători, părintele Kobor se trezește dis-de-dimineață și pleacă la câmp, pentru că agricultura este o activitate legată întotdeauna de vreme. Pentru a face agricultură este nevoie de o implicare totală. Iar cum aceasta vine, în cazul părintelui și al Asociației „Caritas”, din suflet, și bunul Dumnezeu le răsplătește eforturile.
Și în acest an, hambarele Asociației „Caritas” vor fi pline, pentru că s-a muncit cu sârg, iar rezultatele se văd. După ce orzul, grâul și triticalele au fost puse în hambare, este rândul porumbului să fie cules, depănușat și depozitat la locul lui în pătule. L-am surprins, recent, pe părintele Gheorghe Kobor tocmai în timp ce se ocupa de strângerea roadelor pe care i le-a dat, în această toamnă, pământul pe care l-a lucrat, alături de prietenii și colaboratorii săi. Ne spune, nu fără mândrie, că s-a făcut recoltă bună la cereale și, chiar dacă este mult de muncă, iar lucrul este obositor, găsește puterea să zâmbescă. Peste 25 de bărbați și femei depănușau porumb, în timp ce, pe câmp, combinele continuau să recolteze.
Părintele Kobor a plecat să întărească echipa de depănușare, cu cei mai tineri, dar nu s-a plecat la muncă, până nu s-a făcut o cântare. Cu voie bună și dragoste se muncește la „Caritas” Ciacova. Toți știu că de roadele muncii vor beneficia nu doar asistații pe care îi are în grijă Asociația „Caritas” Ciacova, ci și oamenii nevoiași din unitatea administrativ-teritorială Ciacova, cu satele aparținătoare Obad, Petroman, Macedonia și Cebza, sau din alte părți ale județului ori ale țării.
O parte din produse, de exemplu grâul, floarea soarelui și porumbul, vor fi transformate în făină și ulei și vor fi vândute, la prețuri minime, în magazinul Asociației „Caritas”. Locuitorii orașului Ciacova și chiar și oameni din Timișoara vin zilnic la centrul de desfacere, pentru a achiziționa ulei și produse de panificație, care au o calitate net superioară față de cele ce se găsesc în comerțul cu amănuntul.
Părintele Gheorghe Kobor se pregătește să mai încheie un an agricol. Ultimul din cele multe care au trecut și primul din cele multe care, cu siguranță, vor veni.
Înarmați cu credința în Dumnezeu și cu dorința de a înmulți binele, părintele și Asociația „Caritas” Ciacova vor continua să muncească pentru a veni în sprijinul celor mai puțini favorizați de soartă, cu certitudinea că acțiunile lor vor aduce alinare în inimile oamenilor aflați în suferință.
Petru Vasile TOMOIAGĂ