Numele preotului, mai bine zis al părintelui Gheorghe Kobor a trecut mai demult granițele județului și ale țării. Pastorul Kobor a devenit proverbial și aproape se confundă cu „Caritasul” de la Ciacova dar, în același timp, și cu operele de caritate pentru instituții și organizații, care la rândul lor ajută mii de oameni, dar și pentru mii de enoriași care au fost ajutați și înțeleși în nevoile lor timp de aproape un sfert de secol. Părintele Kobor s-a aplecat cu toată milosârdia și compasiunea spre cei care au avut nevoie de ajutor și cu dragostea spre ceea ce înseamnă „aproapele”, ca în pilda Bunului Samaritean. Nu a stat să se întrebe din ce etnie, nație ori categorie socială face parte nevoiașul, ci l-a ajutat necondiționat, după cum a putut și după cum a crezut de cuviință. Timp de peste o jumătate de veac, bunul și blândul pastor Kobor a fost în slujba celor din jur, atât cu hrana spirituală, cât și cu ajutorul material. Timp de 50 de ani, părintele Gheorghe Kobor, pentru întreaga sa activitate, a fost la loc de cinste între clerici și la loc de mare omenie între semenii săi.

Sărbătorind cincizeci de ani de preoție

În seara zilei de duminică 1 iunie, biserica parohială Sfânta Treime din Ciacova a găzduit un moment aniversar deosebit, dedicat părintelui Gheorghe Kobor, care a împlinit frumoasa vârstă de 50 de ani de preoție, o jumătate de secol în slujba Lui Dumnezeu. Părintele Gheorghe Kobor, director al Asociaţiei „Caritas” din Ciacova, paroh emerit al comunităţi romano-catolice locale, prepozit minor emerit şi vicar general emerit al Diecezei de Timişoara, a fost celebrantul principal al acestei întâlniri. Au fost prezenți peste 30 de preoți confrați, precum și reprezentanți ai comunității județene și locale.
Alături de părintele celebrat au participat la sărbătoare Monsenior Johann Dirschl, vicar general al Diecezei de Timişoara şi prepozit major al Capitlului Catedral, pr. Janos Kapor, paroh de Timişoara II Fabric, pr. Dorin Iulian Filip, actualul paroh al comunităţii, pr. Ladislau Tury, prepozit major emerit şi pr. Nikola Nakov, paroh emerit de Vinga. Au mai fost prezenți și confrații întru preoţie, de confesiune ortodoxă română, prot paroh Tiberiu Nicoli și preot paroh ortodox sârb Liubomir Matici. Au fost prezenți, într-un număr mare, locuitori ai orașului Ciacova, precum și oaspeți din localităţile învecinate.
Din partea „Caritas” – Germania au fost prezenti domnul Rudy Lőfelsend, iar din partea „Caritas” – Oberhausen, domnul Hans Rosenkranz. Autoritățile județene și locale au fost prezente prin domnul deputat Gheorghe Ciobanu, directorul Penitenciarului Timișoara, chestor dr. Ioan Băla, comisar-șef Nicolae Istrat, primarul oraşului Ciacova, Petru Filip, primarul comunei Ghilad, Cornel Guran, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor civile locale.
La ceas festiv, credincioşii au dorit să îşi exprime recunoştinţa şi cinstirea pentru preotul sărbătorit și prin șase buchete de trandafiri galbeni, fiecare numărând 50 de flori, în amintirea celor 50 de ani de preoție ai pastorului Gheorghe Kobor. Acest fapt a fost amintit şi în cadrul predicii, de către părintele vicar general Johann Dirschl, care a adus sărbătoritului, cu această ocazie, şi salutul şi urările Episcopului diecezan, Excelenţa Sa Martin Roos.
Cu acest prilej a vorbit și domnul deputat Gheorghe Ciobanu care a precizat că părintele Kobor este iniţiator a numeroase proiecte „Caritas”, printre care căminul de bătrâni „Emmaus” şi căminul pentru copii, spitalul de la Ciacova și altele.
„Vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-ați acordat-o invitându-mă la acest moment special, și-a început domnul deputat Gheorghe Ciobanu discursul. Aș începe citându-l pe Papa Francisc, care spunea astfel: «Comorile pe care le-am oferit altora, pe acelea le luăm cu noi. Și asta ne permite Domnul să aducem în viața de dincolo. Dragostea, compasiunea, răbdarea, bunătatea și tandrețea sunt comori minunate, pe acestea le luăm cu noi. Pe celelalte, nu». Am ales să încep cu aceste cuvinte deoarece consider că îl reprezintă pe părintele Gheorghe Kobor. (...)
Oameni ca Papa Francisc sau ca părintele Kobor sunt modele pentru noi toți. Sunt oameni care au ca misiune pe acest pământ să îl slujească pe Dumnezeu făcând bine și ajutând în jurul lor.
Îmi aduc aminte de cuvintele rostite de părintele Kobor în noiembrie 2011, la împlinirea vârstei de 70 de ani. El a împărtășit celor prezenți la evenimentul desfășurat tot în această biserică motto-ul de viață care l-a călăuzit pe drumurile sale: «În urma ta este o parte de drum. În fața ta, ce va urma. Nu zăbovi pentru a-l abandona, ci numai pentru a te înviora», ne-a spus părintele Kobor, și cuvintele sale de atunci mi-au rămas în minte și în suflet. M-am gândit de multe ori unde găsesc atâtea resurse de a face bine acești oameni minunați și am înțeles că secretul lor sta în credință.
Credința în Dumnezeu ne face mai buni, ne dă tăria de a merge mai departe, de a-i ajuta pe cei care au nevoie și de a insufla speranța acolo unde există doar deznădejde. Păstrând proporțiile, trebuie să vă spun că, în calitatea mea de deputat, am urmat modelul oferit de părintele Kobor și am făcut eforturi să ajut în primul rând biserica, fără să îi neglijez pe cei vârstnici și pe copii. Am înțeles că singura cale dreaptă este cea a credinței și m-aș bucura dacă aș putea dobândi măcar o mică parte din vocația spirituală a părintelui.
Știu că părintele Kobor a avut o copilărie grea și vreau să vă spun că știu ce înseamnă suferința unui copil. Cu toate acestea, a luptat și a răzbit în viață, iar dificultățile l-au făcut mai bun, l-au făcut să învețe să înmulțească binele primit, pentru că greutățile l-au făcut să aprecieze acel bine primit. A rămas modest și nu s-a temut ca pe lângă rânduielile bisericești să abordeze și crizele grave din societatea noastră. Ideea de ajutorare a celor nevoiași și «a înmulțirii binelui» au stat la baza activității pe care domnia sa a început-o încă din decembrie 1989. De atunci a reușit atât de multe lucruri bune încât mi-ar fi imposibil să fac aici un inventar complet.
Părintele Kobor este un câștig pentru comunitate, iar figura sa luminoasă și iubită de toți cei care au plăcerea de a-i fi alături a devenit un simbol al orașului. Atunci când spui Ciacova spui imediat Caritas și părintele Kobor. Domnia sa ne-a repetat de mai multe ori că Dumnezeu îi ajută pe oameni prin oameni și de aceea a oferit sprijin pentru toți cei care au avut nevoie, indiferent că a fost vorba de oameni săraci sau de oameni care au avut probleme cu legea, fie că au fost copii sau bătrâni, bărbați sau femei. Toți au primit numai bine de la părintele Kobor, cel care, în ciuda dezamăgirilor, nu se abate de la principiile sale, conform cărora în fiecare din noi sălășluiește binele, însă uneori iese mai greu la suprafață.
A rămas același om la locul lui și în anii în care și-a desfășurat activitatea ca Vicar General Emerit al Episcopiei romano-catolice Timișoara, iar recunoașterea meritelor sale atunci când a devenit Cetățean de Onoare al Ciacovei și al localității Jebel, precum și oferirea de către Caritas Germania a distincției «Crucea de aur» pentru întreaga activitate nu i-au știrbit cu nimic din modestia care-l caracterizează. Dacă Ciacova, dacă Timișul și dacă România ar avea mai mulți părinți Kobor, sunt convins că am trăi într-o lume mai bună, mai caritabilă și mai omenoasă.
În tradiția Bisericii Creștine, activitatea socio-caritativă este prezentă încă din primele secole de creștinism. În Sfânta Scriptură se spune: «Nu dispreţuiţi pe cei săraci ca și cum aceștia nu ar avea demnitate. Isus a încredințat propria lui înfățișare acestora. Isus este pentru voi: străin, flămând, gol, bolnav, întemnițat». În încheiere, vreau să îi urez părintelui Kobor să găsească în continuare putere și resurse pentru a «înmulți binele» și a schimba soarta celor «flămânzi, goi, bolnavi,întemnițați…».
Vă mulțumesc pentru tot binele pe care l-ați făcut și vă doresc o viață cât mai lungă, pentru că avem mare nevoie de dumneavoastră”.
Din partea comunității ciacovene, a Consiliului Local Ciacova și a Primăriei, domnul Petru Filip, primarul orașului Ciacova a înmânat preotului Gheorghe Kobor o plachetă jubiliară, cu prilejul sărbătoririi a o jumătate de secol de activitate pe tărâmul preoției.
La sfârșitul slujbei, preotul Gheorghe Kobor s-a adresat celor prezenți spunând: „Vreau să mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că m-a ajutat ca o jumătate de secol să-L pot sluji în credință și smerenie. De asemenea, vreau să vă mulțumesc tuturor celor prezenți aici, cu ocazia liturghiei de mulțumire, a jubileului de aur, pentru cei 50 de ani de activitate pastorală și de grijă pentru o viață mai bună și demnă a celor nevoiași.
Cuvântările impresionante ale domnului deputat Gheorghe Ciobanu și a domnului primar Petru Filip le privesc ca semne de recunoștință pentru o viață pe care am dăruit-o în folosul celor mulți.
Vreau să mai mulțumesc și părintelui paroh Dorin Filip pentru organizarea și pregătirea acestei seri de neuitat, pentru că un eveniment de asemenea amploare cere multă muncă și jertfă și sunt semne de atașament. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească fiecare pas!”.

Despre preotul Gheorghe Kobor  și „Caritasul” din Ciacova

În scrierile Sfinţilor Părinţi se spune despre activitatea socială: „Nu dispreţuiţi pe cei săraci ca şi cum aceştia nu ar avea demnitate. Isus a încredinţat propria lui înfăţişare acestora. Isus este pentru voi: străin, flămând, gol, bolnav, întemniţat”, iar în tradiţia Bisericii, activitatea socio-caritativă este prezentă încă din primele secole de creştinism.
Ideea de ajutorare a celor nevoiaşi, „a înmulţirii binelui” – după cum se exprimă preotul Gheorghe Kobor din Ciacova – a stat la baza activităţii pe care domnia sa a început-o la 27 decembrie 1989, distribuind ajutoarele umanitare din Germania şi Austria, populaţiei nevoiaşe din zona Jimbolia-Bozovici.
În 1990 se înfiinţează oficial Asociaţia „Caritas” Ciacova, care din respect faţă de activitatea ştiinţifică şi umanitară a părintelui creştinismului din Banat – Gerhard, poartă denumirea de „Sanktus Gerhardus”, al cărei  preşedinte este, de la începuturi şi până în prezent, preotul Gheorghe Kobor.

Activități caritabile

De-a lungul timpului, ne spune preotul Gheorghe Kobor, nu s-a ţinut cont de zona geografică de unde a fost solicitat sprijinul, ci s-a acţionat în funcţie de nevoi, după principiul: Dumnezeu ajută oamenii prin oameni!
Ar fi imposibil de enumerat toate actele de caritate petrecute în aproape un sfert de secol prin grija părintelui Kobor și a Asociaţiei „Caritas” Ciacova, dar câteva dintre ele tot trebuie amintite pentru a evidenţia cât de cât amploarea acestui adevărat fenomen. În centrul atenţiei s-au aflat, de la început, unităţile sanitare – Spitalul din Ciacova, Clinica de Ortopedie şi Spitalul Municipal din Timişoara, dar şi instituţiile de ocrotire a copilului din Vărădia şi Oraviţa.
A urmat apoi un proiect de proporţii, Casa Austria, ce a fost sprijinit de Caritas Ciacova cu fonduri provenite de la o fundaţie de binefacere din Viena, Austria, care şi-a propus să ajute la ridicarea unui spital de politraumatologie.
În același timp, s-a avut în vedere şi sprijinirea comunităţii locale, acordându-se ajutor material în vederea reamenajării şi dotării Grădiniţei din Ciacova, care avea înregistraţi în acei ani aproximativ o sută de copii. De asemenea, spitalul din localitate a beneficiat de mobilier, aparatură tehnico-medicală, o maşină pentru cazuri de urgenţă (Salvare), medicamente, dar şi materiale necesare instalaţiei de încălzire, amenajării grupului sanitar şi altele. Căminul-spital de boli cronice din aceeaşi localitate a primit sprijin pentru renovarea şi dotarea bucătăriei, spălătoriei, dar şi dotarea cu mobilier corespunzător. Ulterior, activitatea de caritate s-a extins în zonă, astfel încât au beneficiat de mobilier şi diverse materiale de uz gospodăresc, grădiniţe, şcoli şi 15 spitale.
În aceşti ani, Caritas Ciacova a distribuit, periodic, zeci de tone de îmbrăcăminte şi sute de tone de alimente de bază în mai multe localităţi dintre care amintim: Ciacova, Gad, Cebza, Ghilad, Macedonia, Obad, Conacul Iosif, Liebling, Folea,Otelec, Stamora-Germană, Oraviţa, Bozovici, Vărădia, Dejan. În baza listelor de solicitare, au fost donate medicamente unor unităţi medicale, iar bolnavilor externi li s-au eliberat medicamente pe bază de reţetă.
Aproape 600 de familii din Sălaj au primit 6.000 de kilograme de făină, în cadrul unei ample acţiuni umanitare. Sute de copii din localităţile timişene au participat la excursii la mănăstiri şi au beneficiat de mini-vacanţe în ţară, dar şi în străinătate.
În zonele cu inundaţii, din Moldova, au fost transportate 6.000 de kilograme de grâu, iar copiii familiilor sinistrate au beneficiat de biscuiţi şi vitamine.
Una dintre cele mai importante acţiuni constă în asigurarea unui număr de 6.000 de tratamente stomatologice la Timişoara, cu sprijin „Caritas” Ciacova, de care au beneficiat elevi şi persoane nevoiaşe din zonă, cărora li s-a asigurat inclusiv transportul. În funcţie de consistenţa transporturilor umanitare, săptămânal s-au oferit alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte şi medicamente unui număr de 50 de familii aflate la limita subzistenţei.
Printre realizările notabile se numără şi construirea unei case de vacanţă în Munţii Retezat, pentru Societatea Română „Speranţa”, acordarea de sprijin unui centru de plasament din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Timiş, precum şi construirea unei secţii speciale de ergoterapie, la Spitalul de Psihiatrie din Jebel.
Casei Tinerilor, proiect al Fundaţiei „Rudolf Walther” Timişoara, i-au fost donate, prin intermediul „Caritas” Ciacova, 26 de containere conţinând module necesare ridicării clădirii propriu-zise.
În urma cutremurelor care au zguduit Banatul, jumătate din casele Ghiladului au fost afectate, iar Asociaţia „Caritas” s-a implicat în reabilitarea a peste 400 de clădiri.
Penitenciarul Timişoara este o altă instituţie care a beneficiat de ajutor din partea asociaţiei, acesta concretizându-se prin donarea unei autospeciale pentru stingerea incendiilor, o Salvare, 15 maşini de cusut pentru dotarea atelierului de profil, un strung de lemn pentru atelierul de tâmplărie, dar şi aparatura necesară unei brutării şi utilarea unei bucătării.

„Caritasul” ciacovean a trecut de fruntariile țării

Asociaţia „Caritas” Ciacova s-a implicat şi dincolo de graniţele României, în scopul de a acorda ajutoare constând din alimente de bază, îmbrăcăminte, pături şi multe altele, sprijinind populaţia care s-a confruntat cu diverse catastrofe sau conflicte armate, cum ar fi: Bosnia, Serbia, Ucraina, Macedonia, Croaţia şi Bulgaria.
De departe, cea mai deosebită acţiune a fost aceea de a trimite transporturi umanitare în… Germania, tocmai ţara de unde asociaţia timişeană primeşte cel mai consistent sprijin. Această situaţie neaşteptată s-a creat atunci când Germania a fost afectată de inundaţii. Din iniţiativa părintelui Kobor au fost donate diferite materiale, cherestea şi răşinoase pentru reconstrucţii, dar şi mături, coşuri împletite din nuiele, precum şi ulei din producţia proprie a „Caritas” Ciacova.

„Caritas” Ciacova – un adevărat complex pentru ajutorare

În anul 1995 a luat ființă Cantina socială, având o capacitate de 50 de locuri. Prin intermediul acesteia s-a asigurat zilnic hrană caldă persoanelor aflate la limita subzistenţei, iar ulterior s-a deschis propria brutărie. A urmat amenajarea, într-o locaţie separată, a unui atelier de producere a uleiului de floarea-soarelui, anual aproximativ 50-60 de mii de litri fiind donaţi instituţiilor de ocrotire a copilului şi unor cămine de bătrâni din judeţele Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin.
Atelierele de tâmplărie şi mecanică s-au înfiinţat în scopul reparării şi întreţinerii maşinilor şi utilajelor proprii, dar şi pentru punerea în funcţiune a celor provenite din donaţii şi care necesită verificări înainte de a fi oferite celor care le solicită. Tot în cadrul acestor ateliere, tinerii cu probleme sociale au posibilitatea de a deprinde meserii utile, în vederea integrării pe piaţa muncii.
Apoi a fost înființată Casa „Emmaus”. Denumirea aşezământului este inspirată din Biblie, ideea generală fiind că atunci când se înserează nu e bine să fii singur, drumul fiind mai sigur când te însoţeşte cineva… Părintele Kobor a preluat ideea şi s-a gândit şi la cei bătrâni, aflaţi la apusul vieţii, care sunt singuri, lipsiţi de ajutor şi mijloace materiale, pentru care a venit seara şi e mai bine să aibă alături persoane care să îi sprijine. Mai trebuie amintit Centrul „Francisca”, un proiect destinat copiilor. Tot în acest sens au fost amenajate trei case tip Mama şi Copilul, cu o capacitate totală de şapte apartamente. Apoi, Căminul pentru nefamiliști, dar și cel mai modern Centru Medical din Vest.
Dar nu poți prezenta în câteva cuvinte tot ceea ce s-a realizat prin osteneala părintelui Gheorghe Kobor la „Caritas” Ciacova. Dacă ar fi amintim doar câțiva dintre oaspeții de seamă care au trecut pragul acestui Complex social, îi putem aminti pe:  Josef Krainer – prim-ministru al Styriei (Austria), Johannes Rau – prim-ministru al landului Westfalia şi ulterior preşedinte al Germaniei – care a oferit maşini agricole, dar şi sprijin material în vederea ridicării unui nou corp de clădire, Nunţiul Apostolic al Vaticanului la Bucureşti Jaques Perisset, Franz Vorrat – Episcopul din Essen şi mulţi alţii. Sprijin permanent a fost acordat de Excelenţa Sa Martin Roos – Episcop diecezan, precum şi de către Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.
Petru Vasile TOMOIAGĂ