Istoria locală marchează, la data de 3 August 1919, momentul în care trupele Armatei Regale Române au sosit în Timișoara. Trupele românești au intrat în oraș, pe strada Recaș-ului (azi, Calea Dorobanților), dimineața, în jurul orei 8:30 sub comanda colonelului Virgil Economu. Dorobanții români au fost întâmpinați de Dr. Aurel Cosma, prefectul județului Timiș-Torontal, iar în fața bisericii ortodoxe „Sf. Ilie” din Piața Morii (Cartierul Fabric), au fost întâmpinați de clerul ortodox, preoții de confesiune greco-ortodoxă oficiind un scurt serviciu divin și binecuvântând dorobanții sosiți în Timișoara pentru a instaura administraţia militară română.

În continuare, trupele românești aveau să traverseze cartierul Fabric pe drumul ce duce spre Cetate, să treacă prin strada „Zápolya” (actuala stradă „Proclamația de la Timișoara”), apoi prin strada „Lonovics” (actuala stradă „Augustin Pacha”), după care s-au postat în „Piața Losonczy” (actual Piața Unirii, de la acel moment poartă denumirea).   

Armata Regală Română a fost întâmpinată cu mult entuziasm în Piața Unirii, la acel moment luând cuvâtul protopopul de confesiune ortodoxă al Timişoarei, Ioan Oprea, primarul oraşului, Iosif Gemmel,care a salutat detaşamentele româneşti în numele tuturor locuitorilor oraşului, apoi fostul vicecomite Karl von Möller, din partea şvabilor, din partea maghiarilor, ziaristul Albert Marton, iar din partea sârbilor din Timişoara, protopopul Novacovici. Le-a răspuns colonelul Economu, care a asigurat populaţia, indiferent de naţionalitate, de bunele intenţii ale ostaşilor armatei regale române.

Momentul istoric trăit de Banat şi, implicit, de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilită data de 3 August ca, Ziua Timişoarei. De atunci, Primăria Municipiului Timişoara sărbătoreşte această zi prin programe artistice variate, dar şi printr-un ceremonial militar menit să cinstească memoria înaintaşilor.

Anul acesta, la împlinirea a 99 ani de la 3 August 1919, festivitățile dedicate aniversării lui, au debutat la Timișoara, la ora 9:30, în Piața Petru Maior, la bustul colonelului Virgil Economu, oficialitățile depunând coroane la bustul celui care a condus Detașamentul Dorobanților prin Timișoara pentru a prelua administrarea militară a orașului. 

În Piața Unirii (în fața Palatului Baroc, fost, un timp, clădire a Prefecturii Județului Timiș-Torontal, actualmente sediul Muzeului de Artă din Timișoara), cu începere de la ora 10:30, oficialitățile orașului și ale județului, dar și cele ale administrației centrale (reprezentanți ai guvernului în teritoriu), au organizat o ceremonie publică la care au asistat cetățenii municipiului Timișoara. De-a lungul ceremoniei din Piața Unirii s-a desfășurat și un moment religios în care preoții au rostit rugăciuni divinității și au transmis un cuvânt scurt din partea Î.P.S. Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, prin care Î.P.S. Ioan al Banatului a apreciat activitatea militarilor din Timișoara „spre folosul comunității noastre”, cuvântul încheindu-se cu urarea: „La mulți ani, Timișoara! La mulți ani, timișoreni!” 

Au urmat scurte momente oratorice din partea oficialităților. Din cuvântul rostit de primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, redăm aici un fragment: „...Așa cu știm, în 3 August 1919, Timișoara și regiunea noastră au intrat în mod ferm sub administrație românească, la acea dată, primele trupe ale armatei române pătrunzând în oraș, sub conducerea colonelului Virgil Economu. În 28 Iulie, deja, s-a instalat, de fapt, administrația românească în Timișoara, fiind instalat în funcție, prefectul Dr. Aurel Cosma. A fost mai complicat să se unească și această parte de țară cu România constituită pe parcursul anul 1918, chiar dacă, la Alba Iulia s-a proclamat inclusiv unirea Banatului cu celelalte provincii locuite predominant de români, pentru că istoria acestei părți a Europei a fost ea însăși mai complicată. Noi am sărbătorit în urmă cu doi ani, 300 de ani de la eliberarea Timișoarei și a Banatului, de sub Imperiul Otoman, de către trupele habsburgice și implicit, intrarea acestei părți a Europei în Imperiul Habsburgic. De-a lungul secolelor, aici s-a constituit un climat de bună înțelegere între oameni...”. Primarul Timișoarei a încheiat retorica aniversară transmițând: „La mulți ani, de Ziua Timișoarei, tuturor timișorenilor! La mulți ani, Timișoara! Vă mulțumesc!”

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a rostit un discurs în Piața Unirii, pe scena amplasată special pentru acest moment, discurs din care redăm următorul fragment: „(...). La această aniversare se cuvine să ne gândim, pe de o parte, la toți cei care, de-a lungul secolelor, și-au jertfit viața, au făcut sacrificii uriașe pentru idealul național de unitate al tuturor românilor. Mărturisesc că mă bucură faptul că atât Consiliul Local Timișoara, cât și Consiliul Județean Timiș au luat, acum câțiva ani, inițiativa de a onora istoria și de a oferi acestor momente recunoaștere, recunoștință și celebrarea pe parcursul mai multor zile, stabilind Ziua Județului, pe data de 28 Iulie, și Ziua Timișoarei, pe 3 August. La anul, se vor împlini 100 de ani de la acest eveniment istoric și vom încerca să marcăm momentul aniversar pe măsura însemnătății istorice și valorii afective pe care o are. Privesc în jur, la această frumoasă Piață a Unirii și văd cum, peste arhitectura și trăsătura istorică a locului se scrie istoria modernă, vie, ce aduce culoare, vibrație tânără, autentică și, cred că este oglinda perfectă pentru ceea ce înseamnă Timișoara prezentului, un oraș cosmopolit care se poate compara, cu onoare, cu tot mai multe orașe europene. (...)”. Președintele Județului Timiș, Călin Dobra, a încheiat scurtul discurs, transmițând: „La mulți ani, Timișoara, Oraș al Luminii!”

Din partea Instituției Prefectului Timiș a fost prezent, la ceremonia de aniversare a Zilei Timișoarei, subprefectul Daniel-Cristian Franțescu, domnia sa rostind un scurt discurs pe scena amplasată în Piața Unirii din Timișoara. Din cuvântul rostit de subprefectul Daniel-Cristian Franțescu, la ceremonia aniversării momentului 3 August 1919, redăm fragmentul: „...instaurarea oficială a administrației românești și marșul triumfal al aramatei române marchează începutul unei etape cu adevărat deosebite pentru Timișoara. Odată cu reintrarea Banatului pe făgașul său firesc, alături de celelalte regiuni românești, viața instituțională și spirituală a Timișoarei și-a pus în valoare, mai pregnant, dimensiunea românească. Ceea ce conferă Timișoarei dualitate și acel caracter unic este modul fericit în care diversele culturi s-au completat și s-au împlinit reciproc. Toleranța și deschiderea timișorenilor sunt, fără îndoială, determinate tocmai de acest tablou multicultural, multiconfesional, în care niciun detaliu nu strică armonia întregului. Nu pot să nu remarc semnificația total specială pe care ziua de 3 August o are pentru Instituția Prefectului. Atunci, în 1919, Dr. Aurel Cosma, prefectul în funcție, a fost confirmat în mod oficial și a adresat salutul său colonelului Economu, cel care conducea unitățile armatei române care au intrat în Timișoara. (...).De atunci, Timișoara a fost un simbol pentru România, locul în care s-a aprins scânteia revoluției în 1989 și a confirmat acest statut în nenumărate rânduri. Timișoara rămâne pentru noi toți un simbol al speranței și renașterii românești, un simbol al luptei pentru o viață liberă, trăită în conformitate cu principiile democrației și statului de drept”. În încheiere, subprefectul de Timiș, Daniel-Cristian Franțescu, a spus că-și dorește ca Timișoara să rămână mai departe un adevărat simbol pentru România și a transmis urarea: „La mulți ani, Timișoara! La mulți ani, timișoreni!”

Odată cu încheierea discursurilor, participanții la evenimentul din Piața Unirii, au avut prilejul să asiste la defilarea Detașamentului de Onoare constituit din militarii aparținând Brigăzii XVIII Cercetare Supraveghere „Decebal”, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Timiș, „General Moise Groza”, funcționari publici cu statut special din cadrul Penitenciarului Timișoara, militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Banat, al județului Timiș, polițiști din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție a județului Timiș, precum și să asculte muzica militară a Brigăzii XVIII Cercetare Supraveghere „Decebal”.

În continuarea aniversării, de la ora 12, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara, a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara. În cadrul acestei ședințe festive, domnului Georg Lecca, inginer, doctor în arte vizuale, i-a fost decernat titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Timișoara. Dl. Georg Lecca sprijină în mod constant artiștii din orașul Timișoara, legându-şi astfel numele definitiv de municipiul bănățean. De-a lungul timpului, d-l Lecca facilitat expunerea de documente privind avangarda românească, în Ungaria, Austria şi Germania. A făcut donaţii, a sprijinit publicaţii, a finanţat expoziţii şi cărţi despre artă, care pun în valoare şi readuc în atenţia publicului artişti români contemporani de o mare valoare. Dl. Georg Lecca a fost numit „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Timişoara, prin H.C.L. nr. 164 din 2017, iar în data de 3 august 2018, i s-a decernat acest titlu, pentru contribuția esențială pe care o are promovând Timișoara în țară și peste hotare.

Ziua Timișoarei a fost cinstită și de artiștii plastici timișoreni, prin deschiderea unor expoziții, mai întâi în spațiul galeriei „Helios”, joi, 28 iulie, iar vineri, 3 august, în spaţiul Casei de Cultură a Municipiului Timişoara din incinta Bastionului Theresia.

Manifestările de Ziua Timișoarei vor continua sâmbătă, 4 august, și duminică 5 august cu câteva concerte susținute în Piața Victoriei. Sâmbătă, 4 august, de la ora 19:30, concertele vor aduce în prim-plan formațiile Phoenix, The Weekend Bandits, HB Orchestra (cu Horia Brenciu), Vama (cu Tudor Chirilă). Duminică, 5 august, începând cu ora 19:30, iubitorii de blues şi jazz sunt invitaţi la Festivalul Blues pentru Timişoara, care le prilejuieşte reîntâlnirea cu Axis, Bega Blues Band, de această dată alături de Sanat Deliorman din Turcia, dar şi prezenţa, pentru prima dată la Timişoara, a artiştilor de la The Petting Blues Band (Serbia).

    

Cornel Seracin 

Foto: Constantin Duma