Corina Peptan, Mare Maestră și Maestră Internațională de șah

Corina Peptan s-a născut la data de 17 martie 1978, la Bumbești-Jiu, județul Gorj. A absolvit Facultatea de Educație Fizică și sport, specializarea șah, la Timișoara, în anul 2002. Are carnet de antrenor categoria III din anul 2003.

Este cetățean de onoare al orașelor Timișoara,Târgu-Jiu și Bumbești-Jiu.

Printre rezultate obținute de marea campioană la șah amintim:13 medalii la campionatele mondiale și europene pentru copii și juniori (de 4 ori campioană mondială); de 11ori campioană națională de senioare (ultima dată în 2015); multiplă campioană națională de junioare; de două ori medalie de argint pe masă la Olimpiadă; în anul 2000, locul 5-8 la C.M. de senioare la New Delhi; în anul 2002, locul 5-7 la C.E. de senioare la Varna; câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni cu echipa A.E.M. Timișoara (Wupertal 1998); locul 2 și locul 3 cu echipa A.E.M. Timișoara la Cupa Campionilor Europeni; locul 3 cu echipa Podgorica Montenegro la C.C.E. în 2005 în Italia; multiplă campioană națională la C.N. pe echipe al României; locul 1 la Superliga Serbiei pe echipe; locul 1 la concursuri internaționale de senioare: Chișinău 1998, Ostrava zonal 1999, Benasque 2001, Timișoara, Brăila 2008, Brăila 2010 etc; locul 3, turneu închis M.M cat.10 de seniori 1996, locul 2-3, Ljubliana cat. 8 seniori 1997; locul 2 în Croația 1997 la C.E. pe echipe între țări, locul 3 în Georgia 1998 la C.E. între țări; locul 1 la semifinala de seniori, Sovata 2004; locul 8 în lume în clasamentul ELO în anul 2003, lista de la 1 iulie; locul 1 Superliga Mamaia 2012 cu C.S.M. București; Medalie de Merit Clasa a II-a oferită de președintele Emil Constantinescu.

Născută pe plaiuri gorjene, Corina Peptan a fost adoptată de Timișoara, iar ea, ca sportivă, a oferit orașului unele dintre cele mai mari performanțe înregistrate de mișcarea șahistă din orașul de pe Bega.

- V-ați născut la Bumbești-Jiu, un oraș de munte din județul Gorj. Povestiți-ne puțin despre copilăria dumneavoastră.
- Îmi amintesc cum tata mi-a luat o tablă de șah, iar dintre toate jocurile copilăriei, șahul a devenit jocul meu preferat, în care mă puteam manifesta într-un mod frumos și divers.

- Vă mai aduceți aminte prima întâlnire cu șahul?
- Prima întâlnire cu șahul a fost prin intermediul televizorului.  Urmăream mereu emisiunile de șah realizate de regretata Mare maestră Elisabeta Polihroniade.

- Dar pe cea cu antrenorul Cornel Pășcălău?
- Domnul Cornel Pășcălău se întâlnea cu tatăl meu la cenaclul „Ion Minulescu” și într-o zi a venit la noi în vizită. Era pasionat de șah, pregătea copii la clubul „Metalurgistul Sadu”, și văzând ce mult îmi place și că am aptitudini, m-a luat la club. Aveam doar 8 ani.

- Ați cucerit un titlu mondial chiar la Timișoara... Care este senzația pe care o poate avea un copil în fața unei asemenea performanțe? Mai ales că ați repetat-o, mai apoi, și ca adolescentă...
- Titlul mondial cucerit la Timișoara este cel mai emoționant dintre cele patru medalii de aur cucerite la Campionatele mondiale de juniori. Eram încrezătoare în jocul meu, iar acest rezultat mi-a confirmat că sunt pe drumul potrivit.

- A fos startul unei cariere fulminante, pe care vă rog să o detaliați.
- După primul titlu mondial la copii, cucerit în Timișoara în 1988, am reușit să câștig la juniori 14 medalii mondiale și europene la diverse categorii de vârstă. La Campionatul European de senioare din 2002, de la Varna, m-am clasat pe locurile 5-7. La Campionatul Mondial de senioare la New Delhi, în 2000, am ocupat locurile 5-8. Am obținut medalii de aur și argint la olimpiadele de șah, concurând individual. La Campionatele Europene între țări am obținut un loc 2, respectiv locul 3 cu echipa națională. Sunt multe succese, care au venit prin pasiune și muncă.

- Sunteți jucătoarea de șah din România cu cel mai mare coeficient ELO. A fost greu să atingeți acest nivel?
- În ziua de azi e greu, pentru că sunt foarte mulți jucători buni de șah. Totodată, nivelul informațional a crescut foarte mult prin intermediul computerului și este mai ușor să te perfecționezi.

- Care a fost cea mai grea adversară pe care ați întâlnit-o?
- Nu e numai una. Dintre toate adversarele pe care le-am întâlnit în competiții de-a lungul anilor, pot spune că cel mai greu e de jucat cu chinezoaicele și cu rusoaicele.

- Din păcate, șahul nu este un sport căruia să i se facă publicitate precum fotbalului, de exemplu. Cu ce se deosebește șahul de alte sporturi, în viziunea dumneavoastră?
- Pe mine personal șahul m-a ajutat foarte mult. Mi-a dezvoltat gândirea, înțelegerea, răbdarea. E fascinant cum o partidă nu seamănă una cu cealaltă. Diferența față de alte sporturi e că dezvoltă mai mult aptitudini ale gândirii decât cele fizice. Și la șah e consum fizic, dar în raport cu alte sporturi e mult mai redus. În rest, competiția le situează pe același nivel.

- Ați avut un model în șah, pe urmele căruia ați dorit să mergeți?
- Nu am avut modele, am urmărit să mă depășesc învățând din greșeli și chiar din reușite.

- Care sunt provocările următoare pentru Corina Peptan?
- Am diverse turnee: de pregătire, pe echipe, individuale. În luna aprilie voi participa la Campionatul Național de senioare, în perioada mai-iunie, la Campionatul European de senioare, iar în toamnă voi fi prezentă la Olimpiada de la Baku.

- Timișoara este locul în care ați pășit în șahul de performanță. Ați răsplătit acest lucru mai apoi, făcând parte din echipa AEM. Ce amintiri aveți din perioada în care ați activat la clubul timișorean?
- Timișoara m-a ajutat în dezvoltarea mea șahistă și educațională. Dacă e să vorbesc despre pregătirea mea, un ajutor imens am primit din partea domnului Șerban Neamțu. Nu pot să nu amintesc aici cluburile CSS1, Electromotor și A.E.M. Timișoara, unde am găsit mereu susținere.

- Ce înseamnă orașul pentru dumneavoastră?
- Timișoara este un oraș frumos. Îmi plac foarte mult parcurile și faptul că are o anumită normalitate. E un oraș cu personalitate, un oraș cultural. Am observat, însă, în ultima vreme și o preocupare intensă spre modernizare.
A consemnat Anton BORBELY