În urmă cu ceva vreme, reprezentanții Partidului Național Liberal au adoptat un Cod de Integritate. S-a făcut ceva tam-tam pe seama lui la acea vreme; anumite condiții din cele zece cuprinse în el au fost respectate, altele nu; dispozițiile Codului le-au fost aplicate unor liberali, altora nu. Și așa mai departe, pe modelul autohton.

Ei, la ultimul sfârșit de săptămână, în Biroul Politic Național al PNL a fost luată în discuție „relaxarea” criteriilor de integritate. Rezultatul discuțiilor: propunerea a fost respinsă, criteriile rămân în picioare așa cum au fost stabilite ele. „Noi nu suntem PSD”, a afirmat președintele liberal Raluca Turcan*. „PNL respectă cu fermitate şi cu consecvenţă un angajament luat în faţa celor care îşi doresc parteneriatul nostru de a pune mai presus de un interes politic personal integritatea în funcţia publică, implicarea şi dorinţa de a participa la decizii corecte în interesul cetăţeanului. S-a luat această decizie tocmai pentru că în mod unanim PNL şi-a asumat să respecte criteriile de integritate. În ultima perioadă, am asistat la nişte mişcări de stradă de o amploare asemănătoare cu Revoluţia din 1989. Societatea a cerut integritate, decenţă şi egalitate în faţa legii. PNL trebuie să fie primul care ascultă mesajul străzii şi care ţine cont de solicitările oamenilor de a îmbunătăţi calitatea deciziei politice, iar integritatea este un pilon fundamental", a declarat Raluca Turcan.

Bun. Date fiind aceste decizii, mă întreb ce se va întâmpla la preconizatele alegeri pentru conducerea PNL în cadrul organizației județene Timiș. Și de ce spun asta? Pentru că cel puțin două dintre criteriile enunțate în Codul de Integritate i se aplică lui Nicolae Robu, și cel puțin unul lui Dan Diaconu. Astfel, amândurora li se aplică criteriul 10. – Probleme penale, litera c): „Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă”. Nu vorbesc, aici, de vinovăția lor – sunt 100% convins că și Nicolae Robu, și Dan Diaconu sunt urmăriți penal fără nici o vină în cauza de care frac vorbire. Dar asta spune comunicatul DNA din 17 februarie 2017 despre cei doi: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții (...) ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timișoara (...) pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată; DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timișoara, (...) pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”. 

Lui Nicolae Robu i se mai aplică și criteriul 7. - Atitudini discriminatorii, care cere „să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii”. Ori Nicolae Robu a și fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 2500 de lei pentru postări rasiste pe pagina sa de facebook.

În aceste condiții, sunt foarte curios cine și cum va candida pentru șefia PNL Timiș și a PNL Timișoara. Și de cât valorează Codul de Integritate și, până la urmă, cuvântul pentru liberali. Pentru că nu vorbim aici de cât de prost e făcut Codul de Integritate, nici de cât de pe nedrept sunt urmăriți penal Robu și Diaconu de DNA în cazul privind vânzarea caselor pe Legea 112, și nici de cât de corectă sau nu a fost măsura luată de CNCD. Este vorba, până la urmă, de cuvânt.

Flavius BONCEA

 

* Nu știu de ce îmi vine să râd când asociez expresia „președintele liberal” cu numele Ralucăi Turcan, la fel cum îmi venea și când o asociam cu numele lui Vasile Blaga sau al Alinei Gorghiu. Brătienii, cred, se răsucesc în mormânt