Facem noi ce facem și reușim ca, în Timișoara, primul oraș liber de comunism din România, să dovedim că mentalitățile comuniste ne-au rămas. Și ne-au rămas chiar mai abitir decât în alte părți și avem grijă să și persistăm în ele.

Exemplul cel mai bun în acest sens ne este dat de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României, zi de la care, la 10 Mai 2017, se împlinesc 140 de ani.

Înainte de fatidicul moment de la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României, o zi sărbătorită cu mult fast. Din cauza suprapunerii zilei de 10 Mai cu aniversările Regale – depunerea jurământului de către Principele Carol I la 1866 și proclamarea Regatului României la 1881 – comuniștii au șters ziua de 10 Mai din cărțile de istorie, Indenpendența de Stat fiind amintită doar fugar, și sărbătorită cu o zi mai devreme – la 9 mai. Situația a rămas cumva neschimbată și după 1989. Aceasta, cel puțin, până în 2015, când ziua de 10 Mai a reprimit recunoașterea oficială de zi de sărbătoare națională a României. Legea nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015, prevede că „Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare națională” și că „Parlamentul, Președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale organizează manifestări cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea zilei (...) Fondurile necesare pentru sărbătorirea diverselor evenimente prilejuite de Ziua de 10 Mai pot fi asigurate și din bugetele locale sau din bugetul autorităților și instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate”.

În ceea ce privește Consiliul Local și Primăria Municipiului Timișoara, de anul trecut există fonduri alocate pe Agenda Manifestărilor Culturale a Casei de Cultură a Municipiului pentru sărbătorirea Zilei de 10 Mai. Este drept, însă, că anul trecut nu s-a organizat absolut nimic și nici pentru anul acesta nu am văzut să fie anunțat vreun eveniment de 10 Mai, întregul efort organizatoric al municipalității concentrându-se asupra Zilei Europei.  

Pe de altă parte, Prefectura Timiș chiar sărbătorește Ziua Independenței. Cum? Ei, aici vine partea interesantă. Conform programului dat publicității de Prefectura Timiș, marți, 9 mai, la ora 10.00, în Parcul Central, la Monumentul Ostașului Român (ăla, monumentul ostașului sovietic rebotezat), va avea loc un „ceremonial militar religios de depunere coroane, buchete și jerbe de flori organizat cu ocazia Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi Zilei Europei”. 

Deci, domnule prefect Mircea Băcală... Sunteți prefectul județului Timiș. Reprezentantul Guvernului în teritoriu. Conform legii, sunteți „garantul respectării legii la nivel local”. Oare chiar nu ați auzit de Legea 103/2015? Sau ați auzit, dar nu vă pasă? În oricare dintre variante, este foarte trist. Pentru că – repet – suntem în Timișoara, primul oraș liber de comunism din România. Și, cu toate acestea, prin grija instituției pe care o păstoriți, aniversăm Independența de Stat pe stil comunist.

Flavius BONCEA