Profitând de faptul că, „memoria e scurtă la români” vorba neamţului – preşedinte -, „pas cu pas” din aproape în şi mai aproape, mai marii noştri şi-au atins unul din scopuri: acela ca pe lângă Poliţie, Jandarmerie, Armată şi puzderia de Servicii (câte nu mai sunt în lume pe cap de locuitor) să mai înfiinţeze o structură militarizată care să fie la dispoziţia primarilor şi să aibă grijă să-i păzească pe aceştia tocmai de cei care i-au votat şi i-au ales. Acest lucru, se pare, imperios necesar, ţinând cont de ceea ce au promis domnii primari în campanie şi de ceea ce fac după  ce s-au văzut cu sacii în căruţă. Ne-au amăgit, mai întâi, cu băieţii îmbrăcaţi în albastru, care patrulau besmetici pe străzi şi care nici ei nu ştiau ce rol au, iar unii dintre ei nici cum îi cheamă, chiar cu buletinul în mână.

Şi au ţinut-o aşa de-a droanga, doar-doar vor amorţi „vigilenţa naţiunii” pe care au mai amăgit-o încă o dată. Apoi „băieţii” au apărut şi cu tonfe să nu-i agreseze populaţia! Au urmat biciclete, scutere, au fost şi înarmaţi, li s-a mai schimbat şi titulatura, li s-au îmbunătăţit uniformele, au primit si norme de hrană şi maşini de poliţie şi chitanţiere şi plaivaze şi... aşa ne-am trezit pe cap cu o nouă şi inutilă structură militarizată, plătită bine-nţeles din banii noştri, ai bietului contribuabil. Dacă ar fi să facem un bilanţ al acestor „super poliţişti” care umblă atât de ţanţoşi încât adevăraţii poliţişti sunt „pistol cu apă” pe lângă ei, vă spun cu toată convingerea că avem în oraş aceeaşi hoţi de buzunare, prin mijloacele de transport în comun, pe străzi sunt aceeaşi cerşetori, doar că numărul lor a crescut concomitent cu creşterea numărului de poliţişti locali, furturile şi hoţiile sunt aceleaşi, singurul lucru care s-a schimbat fiind doar costurile noastre şi mai mari pe cap de aşa zis poliţist. Cu toată „sârguinţa lor” nici cu maşinile parcate nu au făcut nimic, atâta timp cât „comandantul suprem” domnul primar nu a făcut nici un loc de parcare. Până acum, aceşti plătiţi degeaba, s-au remarcat doar prin paza palmierilor, prin paza subpasajului, prin a păzi maşina primarului când Vasile parchează şi el aiurea şi alte nimicuri. Ar trebui ca Primăria să prezinte un raport venituri (aduse de vajnicii miliţieni) şi cheltuielile care se fac pentru întreţinerea acestei armate, ale cărei rezultate, vorba domnului primar când statea cu un afis în mână sunt ZERO! Şi dacă tot suntem prostiţi atunci să fim prostiţi după cum merităm pentru nepăsarea noastră, adică domnul primar s-a gândit să doteze vjnica poliţie şi cu o şalupă de aproape 29.000 de euro, pentru ca eforturile ei conjugate să se extindă şi pe zona fluvială, probabil ca cele şapte „Vaporetto” în care stau îngropate alte şapte milioane de euro să fie în siguranţă. Sunt convins că, patrula pe apă a poliţiei locale va avea acelaşi efect ca şi patrulele pe uscat. Şi pentru că tot putem să ne batem joc de banii publici după cum ne taie capul, domnule primar, pe când câteva elicoptere pentru poliţia locală? Nu de alta dar aţi omis acest punct nevralgic al siguranţei oraşului.

Petru Vasile TOMOIAGĂ

P.S. Să nu vă imaginaţi că pe această şalupă s-au dat 29.000 de euro şi gata. Pentru ea se vor aloca sume importante pentru întreţinere şi combustibil, va fi nevoie de piloţi, de echipaje pe schimb etc. Şi toate acestea se vor ridica la sute de mii de euro anual. Ce spui dragă timişoreanule? Te-a întrebat cineva dacă vrei şalupă?  Dar de crezi în eficienţa ei? Nu trebuie să te mai consumi în nici un fel, dragă timişoreanule, de vreme ce ai votat are cine să gândească pentru tine... Pentru că, te rog să mă crezi chiar sunt unii care ştiu totul: de la drumuri la parcări, de la subpasaje la palmieri, de la  zebre la muzică, de la circulaţie la arhitectură, ce mai, tot, dar absolut totul. Ce fericire că oraşul are un asemenea om!