La începutul acestei săptămâni, o nouă notă internă transmisă de primarul Nicolae Robu „tuturor structurilor organigramice de rangul I, consilierilor personali ai primarului”, care „se va face cunoscută prin citire de către șefii de structură, în ședință de colectiv, tuturor angajaților” a făcut oareșce vâlvă. 

Hai însă să vedem ce a avut primarul de transmis angajaților din Primărie: 

„Având în vedere informații atât din interiorul, cât și din exteriorul instituției noastre, deocamdată neasumate și, prin urmare, imposibil de utilizat pentru luarea de măsuri nominale, cum că persoane din instituție și din afara ei intervin, făcând jocul unor interese nelegitime ale unor persoane/firme, fie pentru celeritate – e vorba de celeritatea nelegitimă! –, fie pentru concesii de la legalitate, în rezolvarea anumitor probleme în diverse structuri ale instituției noastre, vă cer tututor să-mi faceți imediat cunoscute astfel de intervenții, indiferent de persoana care se dedă la ele. 

Nu pot tolera ca cineva – indiferent despre cine ar fi vorba! – să pună presiune nelegitimă în instituția pe care o conduc și, cu atât mai mult, să țeasă cârdășii, viciind, astfel, activitatea! Rețineți că mă interesează deopotrivă persoanele care practică așa ceva și beneficiarii intervențiilor lor”.

Bun. Trecând peste accentele comunistoide din această notă, să zicem că mesajul nu ar fi tocmai în neregulă atunci când vorbim de concesii de la legalitate. Dar, totuși, rămân cu un mare semn de întrebare vizavi de ceea ce înțelege edilul Timișoarei prin „celeritate nelegitimă”. 

În mod normal, orice solicitare a unui cetățean al Timișoarei depusă la Primărie ar trebui să beneficieze de celeritate și de o rezolvare cât mai rapidă și mai favorabilă pentru cel din al cărui impozit trăiește administrația locală. Nu știu câți își mai aduc aminte de faptul că, imediat după ce a fost ales primar, Nicolae Robu a anunțat oficial că a dat o dispoziție ca toate solicitările cetățenilor să nu mai fie rezolvate în termenul legal de 30 de zile, ci în maxim 14 zile. Așa cum s-a dat dispoziția asta, așa a fost și uitată. Sunt numeroase cazurile în care situația nu se rezolvă nici mult după expirarea termenului legal de 30 de zile, la fel cum tot numeroase sunt situațiile în care, dacă primești un răspuns în termenul legal, îl primești cumva la mișto.

Probabil că primarul Timișoarei ar trebui să se aplece prima dată asupra acestei probleme și să aibă grijă ca stăpânul lui – care este, indiferent cât de puțin îi convine acest lucru, cetățeanul de rând – să fie servit legitim și cu promptitudine.

Cât privește accentele comunistoide de care aminteam la început, zilele trecute scoteam din cutia poștală Monitorul Primăriei Municipiului Timișoara. L-am primit pentru prima dată de la campania electorală de anul trecut. Un vecin mai în vârstă – tipul de personaj venit parcă din alte timpuri, mereu îmbrăcat la costum, cu cravată și pălărie, extrem de respectuos ș.a.m.d. – mi-a arătat spre ziar: „Vă aduceți aminte cum era pe vremea comunismului vechi? Poza lui Ceaușescu apărea la orice publicație pe prima pagină. Acum, pe vremea comunismului ăsta de tip nou, poza noului Ceaușescu trebuie să apară pe fiecare pagină”.

Flavius BONCEA