Primăria Municipiului Timișoara a pierdut definitiv în instanță procesul pe care l-a avut cu Curtea de Conturi vizavi de finanțare cluburilor sportive din Timișoara în perioada 2012-2014. Prejudiciul, o nimica toată: ceva mai mult de 35 de milioane de lei. Reacția municipalității, prin vocea primarului: trebuie să facem o expertiză, să stabilim exact prejudiciul (atenție: conform raportului Curții de Conturi, prejudiciul este întreaga sumă acordată ca și cotizație/finanțare, dat fiind faptul că aceasta ar fi fost acordată ilegal), după care să recuperăm banii de la cluburile sportive.

Ei, aici discuția este puțin mai complicată, deoarece nu este vina cluburilor sportive că au primit (și, evident, cheltuit) acești bani. Curtea de Conturi a atras atenția de la bun început asupra ilegalității formei de finanțare, însă era cineva (ghici cine?) care insista în fața Consiliului Local să voteze finanțările, afirmând că totul este 100% legal, că deciziile CC vor fi atacate și procesele nu au cum să nu fie câștigate. Iar consilierii USL, care pe atunci funcționa perfect, au votat tot ce li se punea pe masă, fără să încerce să gândească puțin și cu propriul cap.

O mărturisire spectaculoasă vine, însă, din partea primarului Nicolae Robu pe facebook în data de 17 octombrie a acestui an. Este adevărat, ea nu vizează toate cluburile sportive, numai echipa de fotbal ACS Poli Timișoara. Despre finanțarea căreia domnul primar zice așa: „În privința banilor: garantez eu, eu care am asigurat în permanență peste 90% din fondurile cu care Clubul a funcționat din 2012 până în prezent, că nu vor fi probleme! ACS Poli este echipa comunității timișorene, timișene, bănățene și nu va fi lăsată de către aceasta să moară! Asum eu asta, ca polist pur sânge!”. Ei bine, această declarație spune destul de clar cine a insistat pentru o variantă de finanțare cu mari semne de întrebare - și dovedită ulterior ilegală. Și, cumva, și de unde ar trebui recuperat prejudiciul.

Flavius BONCEA