Ministerul Educației, condus de Valentin Popa „Pamblică”, a repartizat locurile bugetate la facultăți, programe de master și doctorate. A făcut-o în cel mai pur stil pesedist, adică, a luat de la „bogați” și a dat la „săraci”.

În detrimentul unor centre universitare ca Timișoara, Cluj Napoca sau București, locurile bugetate au ajuns la „mari centre” gen Suceava. Probabil, acolo pot fi mai puțin vizibile „studiile” pe brânci ale viitoarei generații de „intelectuali”, cu precădere cei ai clientelei politice a principalului partid de guvernământ.

În aceste condiții, reacția rectorilor principalelor universități din România este de înțeles. În loc să se păstreze locurile bugetate existente până acum, acestea au fost reduse, spun majoritatea rectorilor, pe bază de interese de clientelă politică.

Iată ce spune rectorul Mircea Dumitru, de la Universitatea din București: „Cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea şi d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc. Este lipsită de orice justificare raţională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universităţii din Bucureşti pentru anul universitar 2018-2019, pe toate cele trei cicluri de studii”.

„UBB protestează faţă de repartizarea locurilor bugetate pentru Admiterea 2018. Conducerea UBB se declară revoltată de repartizarea locurilor pentru anul universitar 2018-2019 şi solicită ministrului Educaţiei Naţionale revizuirea acesteia, precum şi transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere. Solicitarea vine în contextul scăderii numărului de locuri bugetate repartizate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru admiterea din acest an, în ciuda rezultatelor foarte bune obţinute de UBB pe plan intern şi internaţional. Ministerul a alocat universităţii noastre pentru anul universitar 2018-2019 un număr de locuri bugetate mult mai mic faţă de anii anteriori. Astfel, a scăzut cu 29 numărul de locuri la licenţă, 200 numărul de locuri la masterat şi cu 48 la doctorat faţă de anul universitar 2017-2018”, transmite și conducerea Universității clujene „Babeș-Bolyai”.

Și rectorul Universității de Vest din Timișoara a luat atitudine împotriva acestei măsuri, pe care o consideră, de asemenea, luată pe considerente politice.

Desigur, nu avem nimic cu nimeni din universitățile care vor beneficia de această generoasă măsură, însă ni se pare limpede ca lumina zilei că aceste repartizări s-au făcut pe criterii clientelare.

Iată că după reprezentanții județului Teleorman și cei din regiunea Moldovei intră în scenă: servilul ministru Tudorel Toader, remarcat până acum pentru cerbicia cu care impune modificări la legile justiției și acest „măcelar” al limbii române, Valentin Popa...

Anton BORBELY