După ce, în cel mai firesc mod, onest și cu mult bun simț s-a anunțat că în Ansamblul Openville Timișoara se va deschide o parcare, astăzi, cu surle și trâmbițe, ca zgomotul să fie cât mai asurzitor, Societatea Drumuri Municipale anunță că va face (demn de reținut că primii au făcut, iar ai noștri ca brazii sunt tot la stadiul de „vom face”) parcări pe patru străzi din Timișoara.

Locațiile ar fi în Aradului, Iosefin și Ciarda Roșie (din nou demn de reținut e că parcarea Openville e în buricul târgului, pe când cele promise cam bat marginile, adică undeva la Ciarda).

Pentru această obștească trebușoară, pentru început, mai multe terenuri din Timișoara vor fi declarate de interes public.

Se pare că vor fi afectate patru străzi din mai multe zone ale orașului, pe care vor fi amenajate peste 250 de locuri de parcare (mai precis, 251 fix).

Acum trebuie să spun că Openville are 910 locuri de parcare și n-a deranjat nici o stradă.

După ce în primul mandat domnul primar Nicolae Robu ne-a promis vreo 4-5 parcări centrale - terestre, subterane și supraterane -, din care nu s-a realizat nici măcar un singur loc de parcare, pus acum în fața faptului împlinit de cum se muncește și cum se face (nu cum se promite), desigur că nu se simte în apele lui (cele pe care încă nu alunecă vaporașe și a fântânilor luminiscente și muzicale, după zicala: chelului tichie de mărgăritar îi lipsește).

Prin exemplul Openville, în sfârșit, oficialitășile au înteles de ce are nevoie orașul și că, prin evoluția parcului auto de după 1989, este imperios necesară regândirea și amenajarea din temelii a infrastructurii drumurilor publice și, implicit, a parcărilor.

E nevoie de o modernizare a orașului și nu de cârpeli efemere. Tot oficialii SDM ne mai anunță că în acest an vor amenaja astonomicele 121 de locuri de parcare pe strada Aștrilor și alte 20 de locuri pe Bulevardul Gen. Ion Dragalina. Și toate aceste promisiuni pe când, se pare, anul trecut aceeași societate nu a reușit să amenajeze în oraș două-trei sute de locuri de parcare. Dar încasează bani buni prin sistemul Timpark...

Nu pot să nu amintesc că parcarea inaugurată la Openville este pe șase niveluri, are, după cum am spus, 910 locuri, iar prima oră de staționare este gratuită, în timpul zilei tariful va fi de 3 lei/oră, iar noaptea, de doar un leu! În plus, clienții care vin la Iulius Mall vor putea parca, în continuare, gratuit în celelalte parcări amenajate în proximitate.

Ieşirea din parcare se va face de pe patru niveluri - parter, etajele 1, 2 şi 3 - prin intermediul unei rampe care conduce spre intersecţia străzilor Mitropolit Dr. Vasile Lăzărescu şi Calea Sever Bocu. Din intersecţie, şoferii vor avea posibilitatea fie să meargă spre Calea Aradului, fie să vireze spre dreapta şi să se îndrepte spre sensul giratoriu din zona Bulevardului Antenei. După ce au parcat, clienţii pot ajunge în mall pe două pasarele pietonale, care conectează parcarea supraetajată de clădire.

Așadar, în timp ce unii vorbesc, alții fac...

Petru Vasile TOMOIAGĂ