Foarte multă lume s-a minunat când pe facebook au apărut fotografii cu domnul primar Nicolae Robu robotind de zor în centru, cu prilejul Festivalului „Timfloralis”, și strângând niște cutii de carton. Adică, ajutând la curățenie. Și nu a fost singur, consilierii săi personali urmându-i „luminosul” exemplu. Ei, ca să vedeți tărășenie, povestea acestei apariții publice a fost posibilă pe rețelele de socializare deoarece, culmea coincidenței, presa a fost de față. Țac, fotografia!

Numai că acest lucru - demn de laudă, până la un punct - ascunde mai multe chichițe.

De ce primarul nu i-a sunat, urecheat și pus la treabă pe cei de la RETIM, care deține contractele de salubrizare a orașului? Să fie din pricină de Mercedes?

Că dacă e așa, atunci primarul ar trebui să dea acest exemplu de civism nu doar în buricul târgului, să dea bine la popor, ci și prin cartierele periferice ale Timișoarei, acolo unde gunoaiele aruncate în gropi ad-hoc riscă să devină - mai ales pe căldurile din aceste zile - adevărate focare de infecție.

Și nu doar primarul trebuie să ia atitudine, ci și noi, timișorenii de rând, cei care nu trebuie să stăm impasibili la ceea ce se întâmplă în orașul nostru.

E drept, suntem în plină campanie de curățenie de primăvară, însă faptul că multe zone de la periferie sunt pur și simplu sufocate de gunoaie poate fi observat în orice perioadă a anului.

Exemplu, o stradă pe care cei de la RETIM au salubrizat-o de două ori întrun interval scurt de timp. Cum s-au văzut cu zona în care aruncau deșeuri gata curățată, cetățenii de pe acea stradă au „îndreptat” situația și au transformat-o din nou într-o veritabilă groapă de gunoi. Iar acest lucru se petrece în orașul care va fi, nu peste mult timp, Capitală Culturală Europeană.

E trist când vezi, ca timișorean, că orașul se acoperă, încet-încet, de gunoaie și că mulți din cei cu putere de decizie în domeniul salubrizării - inclusiv primarul, care e șeful tuturor - stau cu mâinile în sân...

Anton BORBELY