După cum bine știm, grădinile suspendate ale Semiramidei sau, mai corect, grădinile suspendate din Babilon, figurau în vechime printre cele șapte minuni ale lumii antice. Ele au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605- 562 î.Hr.) pentru una din soțiile sale, Amytis (Amuhea). După informațiile istoricului Diodor din Sicilia, uriașele grădini ocupau o suprafață de 15.000 de metri patrați și se ridicau în patru terase până la 77 de metri înălțime. Pe terase erau plantați arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind înalți de 24 de metri. Erau udați de pompe cilindrice, al căror secret nu se cunoaște încă. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se găseau camere răcoroase pentru familia regală.
După unele relatări, se pare că vestitele grădini au fost dărâmate de perși, în timpul ocupării Babilonului, tot atunci fiind dărâmat și Turnul Babel.
Iată că, după mai bine de două milenii și jumătate, păstrând proporțiile, se construiesc la Timișoara grădini suspendate. Constructorii ansamblului Openville au demarat, de curând, lucrările de amenajare a parcului suspendat, care va înfrumuseța întregul proiect. Grădinile suspendate de la Openville prevăd un lac de 800 de metri patrați care va fi bordat de vegetație și va fi străbătut de un mic pod din lemn. Peisagiștii au început să planteze cei 1.400 de arbori din parc, prima zonă vizată fiind cea de deasupra tunelului auto subteran.
Originalitatea sa va fi dată atât de maniera inedită de amenajare – peste noua parcare subterană din ansamblu –, dar și de speciile variate de arbori. La finalul celor două etape de dezvoltare a proiectului, spațiul verde va fi cel mai mare parc suspendat din România, cu o suprafață de peste 55.000 de metri patrați.
La modul în care sunt întreținute și păstrate parcurile din orașul nostru, un astfel de proiect este cât se poate de binevenit, cu atât mai mult cu cât, deocamdată, edilii noștri sunt la faza de „hai să mai tăiem niște copaci” și, bineînțeles, la stadiul „renovăm parcuri pe bani mulți, cu efect zero”.


Petru Vasile TOMOIAGĂ