Claudiu Iulian Manda a călcat pe bec. Adică pe pedala de accelerație. Și pentru aceste „călcături în străchini” a rămas pedestru vreme de trei luni. Se spune că n-ar fi reacționat în niciun fel supărător pentru echipajul de poliție care nu a vrut să închidă ochii. A menționat doar, în mai multe rânduri, că se grăbește. Dar cu toții ne grăbim. Bineînțeles, nu la Senat, să conducem ședințe... Dar până să conduci ședința la Senat, conduci mașina... Și dacă nu conduci mașina cum trebuie, nu mai ajungi la timp să conduci ședința la Senat... Senatorul Claudiu Iulian Manda este deprins cu „conducerea”. Nu demult a condus-o pe Olguța Vasilescu la altar... ca mireasă. După cum spun gurile slobode, Olguța, care era de-a dreapta soțului, nu a fost atât de iertătoare în postul Paștilor: „Olguța i-a făcut o criză de nervi lui Liviu Dragnea, cerându-i să-l demită pe șeful Poliției Rutiere”. La televizor, proaspăta căsătorită a declarat altceva: „Eram cu el, în acea zonă se circulă pe două benzi pe sens. Trebuia să conducă ședința Senatului și ne grăbeam. Sunt foarte deranjată de un lucru, că s-a dat asta pe surse.
Dacă știa Poliția că e corect, trebuia să dea un comunicat. Nu am contestat, am spus că ne grăbim. E jenant pentru Poliția Română că s-a comportat așa”. Și pentru că rufele murdare se spală în familie, se pare că șeful de la Rutieră, chestorul Florentin Brăcea, va fi „spălat” de ministrul Carmen Dan. Și nu înțeleg ce nu înțelegeți. Pentru că săptămânal deraiază un tren, nu răspunde nimeni. Pentru că nu avem autostrăzi și mor zilnic oameni nevinovați, nu demisionează nimeni. Pentru că mor cu sutele prin spitale oameni cu zile, nu interesează pe nimeni... Dar să-l lași pe Claudiu Iulian Manda fără permis, asta musai nu trebuie să rămână nepedepsit. Musai, Olguța, și te rog să iei toate măsurile. De la Liviu Dragnea, la Carmen Dan, și dacă aceștia nu te ascultă, vezi poate rezolvi ceva cu Iohannis. E drept că acesta nu ți-a mai dat „permis” de ministru, dar, poate, acum îți va permite de „permis”.
Acum, înțeleg și nervii Olguței. De ce trebuia făcut soțul ei, Manda, de râs în toată țara și pe loc? Și aici subscriu la durerea Olguței Vasilescu. Când este suspendat un biet permis de conducere, chiar dacă este al senatorului Manda, se prezintă totul pe loc, cu poză și cu nume.
Când Poliția ne anunță despre violuri, tâlhării și crime, ne dau făptașii cu fețe acoperite și de cele mai multe ori fără numele acestora. Cât despre cei de la Protecția Consumatorului nici nu mai are rost să vorbim. Aceștia ne tot spun de localuri și restaurante închise pe bază de sute de kilograme de carne stricată, de mizerie etc., dar nici să-i frigi nu ar da numele localului ori al patronului de aici, pentru ca să poți merge în continuare liniștit la acele localuri să te înfrupți din stricăciuni pe mai departe. Păi atunci care este rolul lor? Sunt Protecția Consumatorilor ori protecția pungașilor? Dacă i-ai luat permisul lui Manda, i l-ai luat, dacă ai prins criminalul, l-ai prins, iar dacă ai găsit mizerie și carne stricată la un birt, dându-i numele nu e nici un fel de „defăimare”, este informație și atât.
Pe de altă parte, înțeleg și graba Poliției de a face publică abaterea de la Legea circulației a lui Claudiu Iulian Manda. Dacă ai dat pe surse că i-ai săltat permisul pentru trei luni de zile, așa rămâne. Cel mult, Olguța poate „sălta” șeful de la circulație... Dar dacă nu era așa, vă dați seama câte presiuni, câte chichițe și intervenții se făceau la nivelul agentului constatator, al echipajului respectiv, al Poliției de la Circulație din județul respectiv... Așa că, tanda pe Manda, rămâne cum am stabilit: trei lui pe jos ori cu șofer personal... Cât despre șeful de la Rutieră, chestorul Florentin Brăcea, vom trăi și vom vedea.
Dar se pare că dorința Olguței se împlinește: după cum a declarat Dumitru Coarnă, lider de sindicat în Poliție, se pare că șeful Poliției Rutiere este „într-o procedură avansată de destituire”.
Dar dacă acesta va demisiona, va fi destituit ori i se va căuta nod în papură, atunci e clar că PSD face tot ce vrea după „pohta” inimii în această biată țară, bântuită de tot felul de infractori și fără pic de noroc.


Petru Vasile TOMOIAGĂ