Cu vreo câțiva ani în urmă, bunul și grijuliul Stat Român a obligat întreaga suflare din Educație, adică pe domnii profesori și nu doar, să-și facă un card pentru salariu la o anumită bancă.
Deci „vrei nu vrei, bea Ioane aghiasmă!”, că e musai să faci card să primești leafa prin bancă. Fiindcă așa este cool, la modă, mai nou, și, de ce nu?, să mai dea și ceva comisioane la bănci, că doar trebuie să trăiască și ele. Trebuie și cei care numără bani, iau dobânzi și huzuresc să câștige și de pe spinarea amărâților de dascăli ce-și dau sufletul prin școli să-i învețe carte pe beizadelele de politruci care tocmai au dat legea cu cardul și bancomatul... Că, vezi-Doamne, trebuie să fim europeni... numai că, la salarii, nu mai trebuie ca profesorii să fie europeni, pot să aibă salarii de Botswana.
Până la urmă, s-au consolat oamenii și cu plata prin card, și cu comisioanele date la bănci. Dar, se pare, necazurile lor nu se termină aici. Zilele acestea se prezintă la redacție o doamnă profesoară cu o hârtie de la BRD în mână, precizând că fiind ziua de plăți salarii s-a dus să-și ridice salariul de la bancomat. Pentru că ești condiționat de „același mare stăpân” - Banca să nu poți scoate din cont mai mult de 2.000 de lei, o condiționare penibilă, pentru că poți să scoți ce sumă dorești, repetând operațiunea, doamna s-a văzut nevoită să repete operațiunea dorind să mai scoată din bancomat suma de 1.700 de lei, bani pe care bancomatul nu i-a mai dat, deși a înapoiat cardul. La verificare s-a observat că suma de 1.700 de lei fusese scoasă de pe card. Astfel doamna profesoară se duce în Sucursala BRD din Bulevardul Dâmbovița și, după ce istorisește pățania, e pusă să dea o declarație pe propria răspundere și i se aduce la cunoștință că se vor face verificările de rigoare și va primi banii în aproximativ două săptămâni, adică vreo 14 zile. S-ar putea și ceva mai repede, dar să mai verifice, așa, din când în când, că poate va avea banii în cont.
Acum să ne punem în pielea unui cadru didactic român care are salariul pe care îl are și, printr- o „lovitură” de bancomat, banca i-l reduce la jumătate: ce copii, ce întreținere, ce cheltuieli, ce rate la bănci, ce hrană etc... Faci pauză vreo două săptămâni și le amâni pe toate. Că doar așa vor cei de la BRD. Numai că pe tine nu vrea să te aștepte nimeni și datoriile îți bat la ușă. Dar asta nu interesează pe cei de la BRD. Ei știu să ia comision și dobândă și nu le pasă de obligațiile pe care le au față de clienții lor.
Pe hârtia dată de doamna profesoară, primită de la BRD, nu este adresă, nu este număr de telefon, adică nimic prin care cei de acolo să poată fi contactați. Doar un număr de cod. Unitate BRD 7420. După acest misterios cod am putut afla de la BRD București două numere de telefon de la Sucursala BRD Dâmbovița de unde șeful ori șefa de unitate lipseau de la Bancă. Nu știm din ce motive.
Un lucrător de la ghișeu ne-a „recitat” aceeași poezie, pe care cu puțin timp în urmă ne-o spusese și colegul lui de la BRD din București.
Deci, după ce că ești nevoit să primești banii prin bancă, după ce plătești comisioane, cei de la bancă îți opresc abuziv o jumătate de salariu, pe care, vezi-Doamne, au să ți-l restitue, probabil, peste două săptămâni, dar se poate și în mai puțin timp, dar și mai mult.. Se pare că, la BRD, Einstein, este la el acasă, iar relativitatea la mare preț.
Între timp, tu plătești majorări la gaz, apă și încălzire, ți se taie telefoanele și curentul, iar cei de la BRD se folosesc de bănuții tăi pe care, timp de două săptămâni, cât se gândesc dacă să ți-i înapoieze ori ba, îi dau cu dobândă grasă altor clienți fideli ai băncii.

Petru Vasile TOMOIAGĂ

P.S. Deoarece conducerea Sucursalei BRD Dâmbovița nu a catadicsit să ne contacteze după cum a promis, am sunat din nou și nu mi s-a mai răspuns. Sunând de pe un alt număr, de la bancă a răspuns o doamnă care s-a prezentat a fi șefa unității, care a spus că a făcut „refuzul de plată”, dar care nu a vrut să se prezinte când a înțeles că este vorba de un articol de ziar. Înțeleg că aceștia
sunt reprezentanții BRD și astfel știu să se poarte și cu clienții, și cu presa. Când am întrebat-o care ar fi dobânda BCR la 1.700 de lei pentru două săptămâni, a închis telefonul. Vom reveni.