Ceea ce era de așteptat în PSD, după turul doi al alegerilor prezidențiale, s-a întâmplat. La ceas de noapte (deh, deprindere veche), componenții CEx-ului PSD i-au „luat capul” Vioricăi Dăncilă, chiar dacă aceasta clama, acum câteva zile, că nu va demisiona. În PSD există o tradiție ca pierzătorul alegerilor să fie zburat fără nici o părere de rău.
Încolțită din toate părțile, avându-l alături doar pe colțosul playboy Orlando - care a rămas ferm pe poziție -, Viorica a cedat în cele din urmă și, spășită, a apărut la o declarație publică alături de „călăul” său, Marcel Ciolacu.
Dar despre acest personaj, puțin mai la vale...
Acum, nu că ne-ar părea rău de ceea ce i s-a întâmplat Vioricăi - politica e un câmp de război, până la urmă, cel puțin în România -, dar era de așteptat ca ea să fie mazilită, după ce a reușit „performanța” de a pierde totul într-un timp foarte scurt: postul de prim-ministru și alegerile pentru funcția de președinte. Iar acum, cireașa de pe tort, funcția de președinte al PSD.
Venirea lui Marcel Ciolacu ca președinte interimar a fost urmată, însă, de un alt fenomen. Trecuți cumva în linia a doua a partidului, baronii locali din PSD au scos capul la lumină. Sub aripa lui Ciolacu au fost reactivați indivizi precum Paul Stănescu (fosta mână dreaptă a lui Liviu Dragnea), Nicolae Bădălău și alții asemenea, care vor face parte din conducerea colectivă a social-democraților. Adică, nici vorbă de reformare, așa cum se clama după demisia (demiterea) Vioricăi Dăncilă.
E drept, PSD a pierdut enorm la ultimele două scrutinuri, însă mai are încă o puternică structură la nivel local - primari și aleși locali. Iar baronii - după cum s-a văzut marți noaptea - încă au un cuvânt greu de spus în partid. Așa se face că ședința CEx-ului s-a lăsat cu lacrimi (Gabriela Firea), care a fost acuzată de baronul Oprișan că ar fi „securistă”, amenințări - Nicolae Bădălău, știți dumneavoastră cine, „ăla” care aștepta să vină Diaspora să micționeze pe ea, jigniri ca la ușa cortului. Ce mai, un adevărat partid cu viziuni europene - cum proclama Viorica Dăncilă în campania electorală.
În fine, CEx-ul a trecut, Viorica Dăncilă s-a ales cu conducerea organizației de femei a PSD și cu un post sigur (cel puțin așa i s-a promis) de parlamentar, adică un loc eligibil pe liste la alegerile generale de anul viitor, dar a părăsit șefia partidului.
Și ca să vedeți cum anume înțelege PSD să se reformeze, mai jos câteva ceva despre noul președinte interimar - Marcel Ciolacu -, pentru a justifica și subtitlul acestui material.
Marcel Ciolacu (52 de ani), ajuns președintele Camerei Deputaților după condamnarea lui Liviu Dragnea, este noul președinte interimar al PSD. Buzoianul Ciolacu, un lider discret al PSD, a urcat pas cu pas în ierarhia partidului, a beneficiat de sprijinul unor mari baroni din trecut, de o relație bună cu Dragnea, de care s-a desparțit însă violent.
El este acum foarte apropiat de foștii premieri Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, dar și de Gabriel Vlase, șeful SIE.
Marcel Ciolacu a ajuns în atenția publică în iunie 2017, când Liviu Dragnea l-a propulsat în funcția de vicepremier fără portofoliu în guvernul Tudose, trimis pentru a-i raporta mișcările premierului. Deși era perceput drept omul lui Dragnea în guvernul Mihai Tudose, Marcel Ciolacu a sfârșit prin a fraterniza practic cu premierul. Între cei doi s-a creat o relație apropiată, iar Ciolacu a demisionat din guvern imediat după Tudose, ca urmare a crizei dintre premier și Liviu Dragnea. În jumătatea de an cât a fost vicepremier, Ciolacu și-a impus apropiați din Buzău în conducerea unor instituții și companii de stat, sporindu-și puterea în partid și capacitatea de negociere.
A fost tot timpul rezervat față de Viorica Dăncilă, dând toate semnalele că nu o susține. Ca șef al Camerei Deputaților a rămas în imaginea publică în momentul în care a recunoscut că PSD a pierdut majoritatea în Parlament în momentul în care partidul nu a reușit să impună programarea în week-end a moțiunii de cenzură anti-Dăncilă depusă de Opoziție. Ciolacu e membru fondator al PSD (pe atunci FSN) în Buzău, iar în 1996 își începea cu adevărat urcarea în politică, devenind vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret PSD Buzău și consilier local în municipiul Buzău.
A crescut în politică pe lângă doi grei ai PSD din acei ani: senatorul Ion Vasile și fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală. Din acea perioadă datează și fotografiile alături de Omar Hayssam, omul de afaceri sirian cu mare trecere în PSD care a fost condamnat pentru răpirea celor trei ziariști români în Irak.
Este la al doilea mandat de deputat (2012-2016, 2016-prezent). Anterior, a fost viceprimar în Buzău (2008-2012), prefect interimar (2005), consilier local, consilier județean, și a condus o firmă a primăriei Buzău. El a făcut Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică din Bucureşti (1991-1995), unde a urmat și cursuri post-universitare. În 2008-2009 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.
Așadar, iată un exemplu despre cum „luptă” PSD cu „statul paralel” - monedă bătută până la saturație de propagandiștii partidului: un apropiat al unor personaje din servicii a ajuns președinte interimar. Și dacă mai spunem că Ciolacu nu a muncit până la vârsta de 29 de ani (!), când a fost ales consilier, nu putem să nu ne gândim că în PSD e „trai neneacă”...


Anton BORBELY