Scena politică românească e în mare fierbere. Subiectul la ordinea zilei - vehiculat după înlăturarea guvernului Dăncilă mai mult în șoaptă - este strigat în gura mare atât de noul guvern, cât și de reprezentanții social-democraților care au pierdut guvernarea: alegeri anticipate!
Primul pas l-au făcut liberalii, premierul PNL Ludovic Orban căzând, practic, de acord cu președintele Iohannis asupra acestui demers. Ar mai rămâne de stabilit pașii de urmat și calendarul după care să se deruleze procedura alegerilor anticipate.
Guvernul Orban ia în calcul mai multe scenarii pentru declanșarea alegerilor anticipate, dar cel mai vehiculat în acest moment este angajarea răspunderii pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, au declarat pentru presa centrală mai multe surse politice.
La discuțiile de la Cotroceni, premierul Orban ar fi exprimat rezerve de natură tehnică.
În cazul unei eventuale demisii, PSD ar avea posibilitatea să-l țină pe Orban premier interimar săptămâni întregi, prin refuzul de a pune pe ordinea de zi a Birourilor Permanente din Parlament, pe care le controlează, votul de învestitură al noului guvern.
Mai important însă, prin refuzul de a supune învestirea noului guvern, PSD poate bloca declanșarea anticipatelor prin menținerea premieruui Orban în funcția de interimar până la ieșirea din termenul de 60 de zile prevăzut de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului de către președinte.
Liberalii se mai tem de un lucru pe care PSD l-a mai făcut și în trecut, și anume atacurile vehemente la adresa guvernului, fapt ce ar putea duce la erodarea politică a PNL și, prin urmare, la obținerea unui scor electoral mai mic decât cel preconizat atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare. Urgentarea declanșării alegerilor parlamentare anticipate ar elimina această practică populistă de care, așa cum spuneam, PSD s-a mai folosit și după ieșirea de la guvernare a lui Victor Ponta.
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și-a schimbat radical poziția referitoare la alegerile anticipate. Dacă până acum Ciolacu declara că ele nu-și au rostul, liderul interimar al PSD a spus recent, la un post de televiziune, că anticipatele reprezintă „o opțiune”. „În ceea ce privește alegerile anticipate, nu știu calculele care stau la baza lor, dar știu că în România, în acest moment, nu există o criză politică.
Pe de altă parte, dacă mă uit la cum a guvernat PNL țara, cred că e o opțiune să fie alegeri anticipate și să plece acasă. Cred că substanța este faptul că acest
guvern nu funcționează și el trebuie îndepărtat. PSD, în această sesiune parlamentară, va depune o moțiune de cenzură”, a declarat Ciolacu.

Ce spune procedura
Procedura angajării răspunderii este prevăzută de articolul 114 din Constituție:
(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică
generală sau a unui proiect de lege.
(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.
(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Anton BORBELY