După 30 de ani de la cucerirea așa-zisei libertăți s-au format oameni care alcătuiesc noua generație. Și nu numai noua generație, ci pur și simplu oamenii noi ai actualei societăți moderne din țara noastră. Majoritatea sunt fără pregătire, nu au cultură generală, indiferent dacă au sau nu Bacalaureatul, dar au dorința acerbă de a câștiga bani, indiferent prin ce mijloace. Aceștia, deși nu prea au pregătire, cum spuneam, își exercită întotdeauna diferite păreri. Majoritatea se grupează și fac parte fie din partide. O altă parte se grupează în diferite entități care doar alcătuite astfel pot să câștige bani.
Problema este că acest tip de oameni nu poate face ca țara să evolueze, ci mai mult să batem pasul pe loc sau să mergem înapoi. Ei nu au nici păreri constructive, nici puterea de a discerne în ceea ce privește deciziile importante care se iau în cadrul societății.
Dar cel mai rău este faptul că țara, la ora actuală, nu mai este reprezentată de nici un fel. Parcă nimeni nu ne mai bagă în seamă. Se mai duc câte un conducător sau vreun ministru ori vreun parlamentar să încerce să mai facă o așa-zisă reprezentare, dar fără nici o finalitate importantă pentru poporul român. Pur și simplu avem impresia că sunt simpli excursioniști care merg în străinătate pe banii statului român și nu aduc nici un beneficiu pentru țară. Îmi pun aceeași întrebare de ani de zile, pe care și-o pune și românul: care este problema cu spațiul Schengen în comunitatea europeană și care este problema cu vizele în Statele Unite ale Americii, dacă suntem atât de buni prieteni cu americanii? Eu observ că suntem folosiți numai atât cât să le fie lor bine și foarte puțin pentru a fi ceva bine și pentru noi.
În alăt ordine de idei, nici din punct de vedere sportiv nu putem să fim reprezentați. Mai există unul sau doi sportivi care să ne reprezinte așa cum trebuie. Există riscul să nu participăm la anumite discipline la Olimpiada de la Tokio. Vedem eșecurile din toate sporturile pe plan european și mondial.
După cum știm, una dintre problemele importante ale unui guvern într-o țară este ridicarea nivelului de trai, al celui economic, cultural și sportiv. Să fie vorba despre faptul că toate guvernele care au fost până acum n-au ținut cont
de aceste deziderate cuprinse și în Constituția României? Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem în permanență, pentru că treburile merg așa cum merg, noi vorbim despre ele, dar timpul trece și nu se vede nici o fărâmă de evoluție. Cu o majoritate de oameni primitivi, cum spuneam, nu poate să facă acest lucru, ci doar lucruri distructive.
Mă abțin să dau exemple, pentru că sunt enorm de multe în ultimul timp și se regăsesc la tot pasul. Mi-ar trebui pagini întregi să pot enumera măcar o parte dintre ele.
De aceea spun că avem nevoie de o țară normală, iar acest lucru depinde de noi toți. Ni s-a promis acest lucru. Nici măcar nu se întrevede ceva în acest sens.
Să sperăm că ne luminează Dumnezeu calea și vom încerca să punem țara pe un făgaș normal.


Ștefan POPA POPA’S