Vă mai aduceți aminte de porecla de pomină care a făcut înconjurul țării, după cea de „Pălmișoara”?
Desigur, am uitat pentru că scurtă și iertătoare este memoria românului, mai cu seamă când în discuție sunt politicieni.
Politicienii, acești „aproapele nostru”, pe care nu-i întrece nimeni când este vorba de a minți, a prosti și a jecmăni.
Voltaire spunea: „Politica este modul prin care cei fără principii îi conduc pe cei fără memorie”, zicală trist de adevărată pentru întreaga noastră clasă politică și care vine „mănușă” politichianului nostru de frunte, primar al „Semaforișoarei”, pe numele domniei sale Nicolae Robu.
Păi cum altfel să poți spune când, nu cu mult timp în urmă, luat la bani mărunți, vorba vine, de fapt la bani ceva mai mulți, respectiv vreo 24-25 de milioane de euro, cheltuiți din bugetul Primăriei Timișoara ca din visteria propie, primarul Robu ne povestea despre o circulație „fluentă” în Timișoara, despre „unde verzi” pe marile artere, despre și despre... Planuri grandioase, din care grandioasă a rămas doar suma cheltuită...
Avem zile întregi când circulăm pe semafoare cu lumină intermitentă, iar „undă verde” avem doar pe traseul Continental - Spitalul Județean; simplă coincidență că pe aceast traseu circulă Mercedesul domnului primar în drum spre casă, condus de vajnicul Vasile Paraschiv.
Dar, drept e că de pe urma milioanelor cheltuite cu „Semaforișoara” mai avem semafoare și unde trebuie, și unde nu, chiar două-trei în sensuri giratorii, că doar în traficul timișorean, pe care edilul nostru îl vede „fluent”, iarna e musai să te mai încălzești de nervi, iar vara să te topești de dogoare, mașinile circulând bară la bară - traficul fiind singura parcare uriașă pe care a reușit să o dea timișorenilor dinastia de două mandate Nicolae Robu.
Tot despre „Semaforișoara” ne vorbea vizionarul primar cum nimeni nu va mai încălca regulile de circulație prin oraș deoarece autoturismele și conducătorii auto vor fi monitorizați și nimeni nu va mai depăși viteza, nimeni nu va mai depăși neregulamentar și, mai ales, nimeni nu va mai forța culoarea roșie a semaforului.
Vă mai aduceți aminte de frumoasele povești ale primarului Nicolae Robu spuse cu aplomb spre a se uita sumele cheltuite pe această imensă fantasmagorie? Ne poate spune cineva câte amenzi au fost date conducătorilor auto în urma „inteligentului service” aplicat de Nicolae Robu pe 25 de milioane de euro? Vă spun eu. Niciuna!
Nici măcar o singură amendă. Totul a fost o cacealma marca Nicolae Robu.
Desigur, ați uitat cu toții și, probabil, chiar domnul primar a uitat.
Dar câte nu a mai promis domnul primar? Iar acum, în plină campanie, ne va ameți mai abitir ca oricând cu alte și minunate jertfe ale domniei sale pentru orașul nostru și pentru timișoreni.
Desigur, nu pentru toți. Nu pentru cei care au cumva îndrăzneala să-i atragă atenția că spune paranghelii și a luat-o razna prin păpușoi.
Neprietenii lui Nicolae Robu nu sunt timișoreni. Timișoreni sunt doar prietenii lui Nicolae Robu. Ei pot ajunge șefi la Piețe, la Tramvaie, la Poliția Locală.
Și, de ce nu?, pentru că în PNL se merge pe „meritocrație”, oameni cu o „vastă” experiență de 27 de ani de viață pot ajunge mari, sau pe „cai mari”, hăt, chiar la București.
Acolo unde tot pe bază de meritrocrație se uită și de „regulamentul” PNL.
Unde cei cu dosare pot să candideze pentru orice funcții.
Că doar de aceia i-au dat jos pe cei din PSD, că aici erau prea mulți „penali”, vorba unui președinte, actualmente prim-ministru și ca mâine președinte al Camerei Deputaților.
Dar când Partidul vrea, se poate orice, pentru că: „Partidul e-n toate / E-n cele ce sunt / Și-n cele ce mâine / Vor râde la soare / E-n iapa nătângă / Și-n pleata în vânt / E-n piețe, tramvaie / Și-n Marea cea Mare! // De-aceeai trimis la votare.
Că deh, omul de rând uită, iar cel deștept promite și prostul crede...


Petru Vasile TOMOIAGĂ