Guvernul condus de Ludovic Orban a căzut în Parlament, ca urmare a moțiunii de cenzură introduse de PSD și UDMR, dar susținută de Pro România și o parte din ALDE.
Din unele surse, reiese că au fost 261 voturi „pentru”, cu multe peste numărul necesar de 233. De asemenea, conform numărătorii paralele, moțiunea a întrunit peste 240 de voturi.
Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.
Ca urmare a faptului că a picat Guvernul, președintele Klaus Iohannis va chema partidele politice la consultări și va desemna un alt prim-ministru.
Acesta va avea la dispoziție zece zile să-și alcătuiască Cabinetul, iar apoi va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere.
Zarurile par a fi acum în mâna președintelui Klaus Iohannis. Acesta are, teoretic, două variante: fie desemnează un premier, fie marșează pe ideea alegerilor anticipate, agreeată și de PNL, partid care a pierdut guvernarea după doar trei luni.
După demiterea Guvernului Orban prin adoptarea moțiunii de cenzură, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin este automat respins și nu mai poate fi promovat prin ordonanță de urgență, deoarece guvernul care rămâne interimar în funcție nu mai poate adopta decât acte administrative.
Pasul următor este ca președintele Klaus Iohannis să convoace consultări cu partidele la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui nou prim-ministru care să formeze un alt guvern.
Se știe deja că președintele îl va nominalza tot pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, iar acesta va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere cu aceeași echipă guvernamentală din acest moment.
Totuși PSD va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria variantă de prim-ministru - social-democrații se gândesc la un tehnocrat din cercul celor care sunt agreați la Palatul Cotroceni. Numele luate în calcul sunt cele ale lui Vasile Dâncu și Remus Pricopie.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, după demiterea Guvernului Orban, că vrea să meargă la Cotroceni cu o propunere comună de premier cu Pro România.
„Așteptăm să fim chemați la Cotroceni. O să am o discuție și cu Victor Ponta, să avem o propunere comună de premier”, a spus Marcel Ciolacu.
Partidul condus de Marcel Ciolacu a anunțat deja că nu este de acord cu demiterea unui nou guvern astfel încât să se meargă pe procedura anticipatelor, și că îi vor lăsa pe cei de la PNL să își găsească singuri cele 233 de voturi necesare pentru respingerea Cabinetului Orban II.
Dacă Guvernul Orban II va primi votul de încredere în Parlament, va rămâne în funcție până la alegerile la termen din noiembrie, având în vedere că până în septembrie, când începe sesiunea parlamentară de toamnă, nu mai poate fi depusă o altă moțiune de cenzură de către PSD.
Dacă Guvernul Orban II nu va primi votul de încredere, Klaus Iohannis va trebui să nominalizeze un al treilea prim-ministru, probabil tot în persoana lui Ludovic Orban, fiind nevoie ca și acesta să fie respins de Parlament pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.
Mai există și varianta în care PSD să tergiverseze procedural în Parlament, prin amânarea ședințelor, votul de încredere pentru noul guvern până când va expira termenul maxim necesar pentru declanșarea anticipatelor.

Anton BORBELY