Oare ce ar mai trebui să se întâmple ori cine ar mai trebui să spună și să ceară președintelui Klaus Iohannis, Parlamentului României și Guvernului acestei țări să abroge, să taie, ori să dea jos legile pensiilor speciale? Această hoție nesimțită pe care aleșii noștri, din aproape în aproape, și-au arogat-o fără pic de etică, bun simț ori conduită politică și civică.
Ciudat cum, într-o țară democratică, în care oamenii au drepturi egale, unii au devenit brusc mult mai egali, și, așa, peste noapte, s-au trezit cu indemnizații, pensii, sinecuri ori cum s-or fi numind ele de mii sau zeci de mii de lei.
Mai ciudat este faptul că ni se tot spune că aceste legi care parafează drepturile nesimțite ale celor care au condus și conduc această țară și care au fost date cras în mod samavolnic nu mai pot fi schimbate, pentru că încalcă te miri ce legi. Dar când au fost date ele în mod abuziv, nu au fost încălcate legile? Se pare că, după aceste modele, un lucru făcut rău odată nu mai poate fi îndreptat în veci, de-a pururi. Praf în ochi! Nu poate fi îndreptat pentru că, în acest caz, vreo 150.000 de pensionari cu privilegii nejustificate în niciun fel, de la magistrați, diplomați, parlamentari și funcționari în Parlament, până la o „elită” de militari, ar rămâne cu pensiile substanțial diminuate. Și cine ar trebui să-i lase pe „înaintașii de ispravă” fără bănuți nemunciți și atribuiți aiurea? Tocmai acei care, mai devreme ori mai târziu, vor beneficia și ei de aceleași drepturi arogate pe nedrept.
În contextul actualei crize economice fără precedent care a prins contur, este imperios necesar să fie readusă în discuție necesitatea eliminării pensiilor speciale. În acest fel ar fi, se pare, economisite câteva miliarde de lei anual.
Pe când era în opoziție și în campanii electorale, fostul coleg de breaslă Rareș Bogdan urla (la propriu) sus și tare cum vor desființa ei, liberalii, pensiile speciale și nesimțite în nu mai mult de o lună de când vor lua puterea.
Și, desigur, a mințit, cum se minte în politică. Acum nici nu mai pomenește de tăierea, desființarea ori abrogarea acestor pensii. Dar vine să ne tămâieze cu alte și alte minciuni.
Ca să mai arat încă odată, de parcă mai era nevoie, că la noi „stânga” ori „dreapta” sunt otova, adică ceva văzut în oglindă, vă prezint ce „urlă” acum un tânăr și de viitor pesedist, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, care propune ca în criza generată de coronavirus pensiile speciale să fie „drastic impozitate”. Bine, dar ce a făcut pe vremea cât a fost la putere? Se pare că oamenii noștri politici văd problemele României și adevărul doar când sunt în opoziție, pe tușă adică, și atunci când nu mai pot să facă nimic.
Și iată că liderul deputaților PSD propune „impozitarea drastică” a pensiilor speciale, iar cu banii economisiți să se cumpere echipamente medicale pentru COVID-19.
Dar pentru a vă da seama mai bine de cât pot fi de demagogi și fanfaroni politicienii noștri, exemplificăm: „Pensiile speciale trebuie tăiate! Iar banii economisiți să meargă la Sănătate! Foarte mulți români suferă în aceste momente din cauza crizei. Mulți au fost deja trimiși în șomaj tehnic, alții își văd afacerile năruite și un viitor deloc fericit în față. Ei nu trebuie lăsați singuri să suporte efectele grave ale acestei crize, în timp ce alții se bucură în continuare de pensii speciale de zeci de mii de lei. (n.r. combate bine!)
Este timpul să facem ordine! (n.r. și noi credem la fel) Impozitarea drastică a pensiilor speciale este prima măsură de bun simț! (n.r. măi, să fie!) Acei bani sunt mai utili azi pentru a cumpăra echipamente de protecție pentru medici, ventilatoare sau alte materiale sanitare de maximă urgență. Voi merge până la capăt și vreau ca acest proiect să treacă cât mai repede prin Parlament. (n.r. vom trăi și vom vedea!) Pentru că solidaritatea nu trebuie doar declarată, ci demonstrată prin fapte!”, a transmis Simonis pe Facebook. Vă place?! Minunat! Sublim! Nemaipomenit! Dar nu putem să nu ne punem întrebarea pe unde era acest Simonis, renăscut acum, precum pasărea „Phoenix” din propria cenușă, pe vremea guvernelor Ponta, Grindeanu, Tudose ori Dăncilă, când ar fi putut să facă ceva?
Pe unde era mititelul de el de s-a trezit, așa, deodată, câtă risipă se află-n indemnizațiile speciale? Cred că acest specimen tânăr de politician, ipochimen fariseu și demagog, ar face bună pereche cu Rareș Bogdan, confratele său în ale politichiei de Dâmbovița, deși primul vine din Banat, iar celălalt din Ardeal.
Și pentru că, până la urmă, Camera Deputaților a adoptat proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la CCR legea care elimină pensiile speciale, spunând că sunt motive multiple cu excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea care elimină pensiile speciale adoptată de Camera Deputaţilor. Vedeți de ce moare de grija poporului avocatul acestuia?
După părerea domniei sale, și nu doar, aceste privilegii ar trebui menținute, că doar și Avocatul Poporului se va înfrupta, la vremea lui, din banii nemunciți și dobândiți prin „bunăvoința” înaintașilor.
Ca să înțelegeți despre ce este vorba, mai adaug: conform unui răspuns al Ministerului Muncii, la o interpelare a deputatului PNL Florin Roman, cea mai mare pensie aflată în plată este de 73.890 de lei, adică peste 15.000 de euro lunar şi este încasată de un fost magistrat. În total, statul plăteşte, lunar, peste 22 de milioane de euro pentru pensiile speciale, iar anual peste 264 de milioane de euro...
Să tot ieși la pensie pe la 40-50 de ani cu pensii date de aleșii noștri pentru ei...
Ce spuneți, au gusturi bune?

Petru Vasile TOMOIAGĂ