Desigur, dovedit este, „ciuma roșie” greu se lasă dovedită. Comunismul luat timp de aproape jumătate de veac ca „pastilă”, „injecție” ori doctrină nu se lasă dus cu una, cu două. Bântuie și acum gândurile unora dintre noi care am trăit parte din acele vremi, dar ce este mai ciudat este faptul că această caracatiță nu a dispărut nicicând din structurile de conducere ale acestei țări, din sisteme, din zonele de influență și, mai ales, din puterea economică. Pot să jur că mulți dintre oamenii cu un potențial economic demn de invidiat, unii dintre ei lucrând mai tot timpul la stat, au continuat „cu mult succes” practici și scheme așa-zise „de stânga” pentru care i-ar invidia și unii dintre cei mai sârguincioși ciraci ai „împușcatului”. Comuniștii și simpatizanții lor nu doar că nu au fost „marginalizați”, de eradicare nici vorbă, ci s-au transformat, binișor, pe nesimțite, în neocomuniști, înfigându-și bine ghearele în frâiele de conducere ale țării, dar și în pârghiile economice, dispunând de fonduri și de capital incredibile. Dar nu le-a ajuns acest lucru. Continuă propaganda partinică și de dezinformare comunistă mai abitir ca niciodată. Continuă lupta cu religia, cu eroii martiri ai neamului nostru, falsifică adevărata noastră istorie ca și până acum, nu ne lasă să ne bucurăm de Petre Țuțea, de Emil Cioran, Vasile Militaru ori Mircea Vulcănescu... și nu mai vorbesc de controversatul Ion Antonescu, când i-au găsit ei pricini și „Crăișorului” Avram Iancu ori monahului Arsenie Boca... Ce este românesc, de o vreme încoace, nu mai e bun. Ne sunt scoși eroii din istorie și ne sunt dictate așa-zisele personalități, care dacă nu pot fi numite direct, se lucrează cu multă insistență pe persuasiune. Tot ce se întâmplă este dictat de politic. Din păcate, de „un politic” derizoriu și desuet, care timp de trei decenii, din eșec în eșec, a dărâmat în România mai mult decât a construit și a adus țara în starea în care se află astăzi, când suntem puși să luptăm cu un dușman invincibil și pervers, cu un sistem de sănătate pus la pământ, în care printre primele victime au fost chiar lucrătorii din acest sistem, infectându-se cu COVID-19 din lipsă elementară de echipamente și dezinfectanți. Pasul următor este plătit de populația întregii țări din lipsa acelorași echipamente și dezinfectanți, dar și de testele, aparatura și mijloacele de carantinare necesare.
Dar, pentru a-mi continua ideea, vreau să spun că, dacă ai fost luptător anticomunist, nici după moarte nu vei fi iertat. Simplu. Comunismul trăiește la noi, se perpetuează și te pedepsește, după caz. Se pare că, tocmai în aceste zile, Președinția a refuzat să-i acorde Steaua României post-mortem lui Paul Goma. Nu mai vreau să reamintesc cine a fost acest luptător înverșunat anticomunist.
Administrația Prezidențială a vorbit despre acest caz printr-un comunicat în care se precizează: „În ceea ce privește decorarea domnului Paul Goma, menționez că acest demers a fost, în mai multe rânduri, în analiza Instituției Prezidențiale, în perioada administrației 1996-2000, precum și a administrației 2004-2014, însă de fiecare dată domnia sa a considerat că lupta împotriva dictaturii comuniste este o acțiune prea personală pentru a fi recompensată, chiar și onorific. Având în vedere poziția consecventă a domniei sale, credem că această dorință trebuie respectată, chiar dacă activitatea domnului Paul Goma în apărarea libertății și drepturilor omului ar justifica, cu prisosință, recunoașterea meritelor sale incontestabile, prin acordarea unei decorații”. Minunat. Înălțător. Cât de frumos. Cum doresc acești domni să respecte dorințele fostului luptător anticomunist.
Goma nu poate fi onorat. Nici măcar post-mortem. Se pare că l-au întrebat și a refuzat. Mai vreau doar să adaug că Ordinul „Steaua României” a fost acordat secretarei vicepremierului Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, în prezent Adela Loredana Neagu, unica secretară din România decorată de trei ori de doi preşedinţi ai ţării, care este suspectă că şi-a plagiat teza de doctorat susţinută în anul 2011 la Academia Naţională de Informaţii (ANI) „Mihai Viteazul”.
După cum arată Hotnews, Adela Loredana Neagu a reuşit notabila performanţă de a fi decorată de trei ori de doi preşedinţi ai ţării, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, care i-a acordat în ianuarie 2015 Steaua României, cea mai înaltă distincţie pe care o poate oferi statul român unei persoane. Decoraţiile au fost acordate la propunerea lui Gabriel Oprea.
Dacă aceștia ne sunt medaliații țării, încep să cred că e mai bine că l-au respins pe Goma...

Petru Vasile TOMOIAGĂ