Trecute-s vremile când Instituția Prefectului de Timiș era condusă de personalități cu nume sonore care acopereau cât de cât funcția de conducere. Vă mai amintiți desigur de Florentin Cârpan, Dan Poenaru, Dumitru Ganț ori Horia Ciocârlie. Din păcate, în ultimii ani am intrat în zodia „alunecării pe pârtie”, și aproape cu fiecare Guvern ne sunt instalați noi prefecți fără nici o legătură cu această importantă instituție din stat. Desigur că nu-i putem uita aici pe Mircea Băcală ori Eva Georgeta Andreaș, pe aceeași panoplie înscriindu-se și actualul prefect de Timiș, Liliana Oneț. Și poate tocmai pentru că au fost atât de fazi, de fără nici o culoare, unii dintre ei au fost destituiți și apoi repuși în funcție, sau pe acolo, după modelul ciorbei reîncălzite. Iar acești prefecți sunt așa cum sunt pentru că sunt numiți de guverne, iar acestea sunt alcătuite din partidele de la putere și cu asta am spus tot. De noul prefect nu am prea auzit nimic, cu toate că județul nostru și țara, lumea am putea spune, trece printr-o situație fără precedent și foarte grea. Noroc că pe aici avem parte de o populație cât de cât mai educată, dar și de instituții care mai funcționează, cât poate să funcționeze o instituție a statului în atari condiții și timp. Am greșit. Am auzit despre Liliana Oneț când voia să o mănânce cu tot cu fulgi pe o altă parvenită, de data această în funcția de Inspector General Școlar pe județul Timiș, doamna Aura Danielescu. Culmea, nici măcar atunci doamna prefect nu a avut dreptate, spunând că școlile nu trebuie închise, pentru că în slugărnicia ei fără margini doamna prefect nu primise atare dispoziție... Și tocmai că școlile au fost închise. Și așa au trecut două-trei luni de pandemie fără a auzi prea multe despre prefectura de Timiș și doamna prefect Liliana Oneț.

Cu puțin timp în urmă, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au înmânat diplome jurnaliștilor pentru colaborarea din timpul pandemiei de coronavirus. Și în acest caz, atât cei care au înmânat diplomele, cât și jurnaliștii au fost motivați pe o parte, îndreptățiți pe de altă parte, unii să recurgă la acest gest, iar ceilalți să-l accepte. Dar medicii din Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au fost „cei din linia întâi” în lupta cu boala, în lupta cu moartea și ei au putut să aprecieze ajutorul și aportul neprecupețit al presei, mai cu seamă al unor reprezentanți ai ei, și au dorit să-i evidențieze după puterile lor. Acesta a fost rezultatul unei prime etape.

Dar nu s-a sfârșit nici cu boala, nici cu moartea. Să nu spunem „hop” până n-am sărit groapa. Acum, dacă tot n-am auzit prea mult de doamna prefect de Timiș, iată că după „modelul” medicilor s-a găsit și domnia sa să evidențieze dând premii. Prefectul de Timiș, Liliana Oneț, a dat diplome șefilor de instituții și voluntarilor care s-au implicat în lupta cu COVID-19. Diplomele au fost acordate „în semn de prețuire și mulțumire pentru activitatea desfășurată în lupta împotriva COVID-19 pe perioada stării de urgență și de alertă, pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor județului Timiș”, au transmis cei din Prefectura Timiș. Tot reprezentanții Prefecturii au mai transmis că diplomele au fost înmânate unor persoane și instituții care au conlucrat cu Instituția Prefectului Județul Timiș în toată această perioadă. Și au fost evidențiați: Rodica Surducan, directorul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara; Nicolae Bitea, directorul Societății de Transport Public Timișoara; Sorin Anghel, directorul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara, precum și colectivul Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Timișoara; Lucian Trif, directorul Crucii Roșii Române – Filiala Timiș; Mariana Petersel, președinte al Asociației „Generație Tânără” Timișoara, studenții voluntari Farcaș Peter Laurențiu, Matei Silvia, Cîrpaci Diana Sarah, Cîrpaci Ștefanie Emanuela.

Prefectul de Timiș a acordat diplome de mulțumire șefilor de instituțiilor enumerate și voluntarilor menționați „pentru activitatea desfășurată în lupta împotriva COVID-19”. Cu ce or fi făcut aceștia mai mult decât atâtea alte instituții de prestigiu din oraș, cum ar fi angajații MI, pompierii etc. ori unii medici care chiar s-au evidențiat în această perioadă, doar doamna prefect știe. În sfârșit a ieșit și domnia sa cu ceva în evidență.

Dar nu trebuie să uităm că tocmai pe când domnia sa înmâna premii, în țară se înregistra recordul negativ de 555 de persoane infectate cu coronavirus, în 24 de ore, și nu mai puțin de opt îmbolnăviri în Timiş.

În rest să auzim de bine și să înmânăm „diplome”.

Petru Vasile TOMOIAGĂ