Mai știți cum ne-am dus morții la groapă fără neamuri, fără prieteni? Mai, mai să ne lase și fără preot, ce credeți. Dar cum vajnicii apărători ai legii amendau și amendau pe cei adunați în grupuri mai mari decât prevede legea pandemiei? Dar de cei încătușați, plimbați pe la secție și amendați pentru că nu aveau masca corespunzătoare? Dar de interzicerea întrunirilor după ora 23? Ei, dacă știți de aceștia, musai să știți și cum timp de patru zile efective importante ale Poliției și Jandarmeriei au păzit priveghiul unui Emi Pian la care participau non-stop sute de persoane, unde nu mai era vorba de măști, distanțare fizică, unde nu mai era vorba de nimic. Mai mult, defunctul a fost dus la groapă însoțit de însemnate forțe de poliție și jandarmerie, de polițiști călare, de mașini de poliție și chiar de un elicopter... Ce credeți? Doar pe vremea lui Al Capone la înmormântări cu mafioți sadea mai puteai asista la asemenea bâlciuri de râsu-plânsu ori invers.

Am spus și repet: până când Parlamentul nu va da o lege prin care cei ce provocă astfel de manifestări să fie puși să plătească toate cheltuielile, de la benzină, cal, mașină, elicopter și polițist ori jandarm nu se va face nimic. Pentru că interlopii se vor judeca ani în șir, avocații vor avea de câștigat, iar procurorii și judecătorii sunt tot cei de până acum. Iar dacă judecățile durează ani și ani, atunci să vină domnul contabil de la MI și să spună cât a cheltuit ministerul cu „distracția” domnilor, lucru ce nu durează mai mult decât ai bate din palme. Și să li se ia bănișorii pe loc. Iar dacă se simt nedreptățiți, să dea ei Poliția în judecată și să se judece ani și ani.
Dar pentru că circul cu Pianul a fost chiar din cale-afară, cu polițiști asistând neputincioși la priveghi, cu cai, elicoptere și echipaje de jandarmi, cu măști aduse gratuit (apropo, a mai dat Guvernul cele 50 de măști gratuit celor mai defavorizați de soartă? Glumim, nu? Guvernul dă doar promisiuni, dar se pare că, totuși, a început cu livrarea măștilor gratuite pe bază de Pian), apoi cu însoțirea la cimitir... Pentru ce? Și pentru că totul a fost prea de cacao, acum Poliția vine să dreagă busuiocul... La drept vorbind, drege pe dracu! Deci, după crimă și după ploconeala priveghiului și înmormântării, văzând că toți râd de ei, iar o bună parte a populației este revoltată, importante forțe polițienești au tăbărăt pe clanul Duduienilor pentru percheziții și toate cele... La cinci zile de la crimă te duci să aduni probe? Halal Poliție! Ce au făcut în acest „concediu de odihnă”? Au așteptat ca beligeranții să distrugă probele? Se mai și miră că n-au găsit nimic! Păi ce să găsească? Praful de pe tobă?


Petru Vasile TOMOIAGĂ