Pe 27 septembrie, toți cei cu drept de vot sunteți așteptați, din nou, în fața urnelor. Vă facem această chemare din patru în patru ani, de mai bine de 30 de ani, sperând, de ce nu?, că odată și odată se vor transforma și la noi lucrurile în bine, în mai bine. Până acum am rămas doar cu speranța, dar asta nu înseamnă să abdicăm, să credem că suntem blestemați să alegem de fiecare dată doar conducători care sunt împotriva noastră, doar conducători puși pe căpătuială. Alegerile locale, cele pentru primari și consilii locale și pentru președintele consiliului județean și consilieri județeni, sunt, probabil, cele mai importante, deoarece primarii sunt cei care se întâlnesc zi de zi cu alegătorii, iar în aceste condiții promisiunile pe care le fac trebuie să fie cât de cât cumpănite, cât de cât mai aproape de adevăr.
Voturile din această dată sunt de o natură mai specială, mai aparte, din cauza pandemiei care s-a abătut asupra noastă și a lumii întregi. Deși ne trăim viețile complicate de o multitudine de probleme, cu lipsuri inerente de fiecare zi, ca români, timp de trei decenii, am fost obligați să ne descurcăm fiecare după posibilități, mai bine zis fiecare cum poate, deoarece din partea celor care ne-au condus și ne conduc nu am avut nici un fel de sprijin și ocrotire.
Astfel, avem astăzi pensiile și salariile cele mai mici, plătim taxe și impozite mai mari decât confrații noștri din Europa, în timp ce industria noastră a fost desființată, iar muncitorii noștri puși la discreția multinaționalelor.
Au fost distruse sistemele de irigații, iar agricultorii noștri nu au primit subvențiile cuvenite ori le-au primit cu multă întârziere, fiind astăzi la dispoziția importurilor de alimente, din țări care, mai ieri, importau de la noi.
Au fost jefuite bogățiile solului și subsolului și date pe nimic pe mâini străine, iar pădurile au fost și ne sunt tăiate fără milă. Salarii și pensii omenești au doar cei care ne conduc și nu muncesc, iar cei care muncesc abia își duc viața de pe o zi pe alta.
În multe legislaturi voturile celor mulți și oropsiți s-au dus pe amăgeli cu găleți, sticle de ulei, făină, mici și bere ori promisiuni deșarte, ele hotărând, nu o dată, destinul votului, prin urmare candidatul ales. Vorba lui Moțoc: „Proști, da’ mulți!”. Și astăzi, mai bine ca oricând, vedem că nu a fost bine deloc. Tocmai de aceea acum, mai mult ca oricând, îmi pun nădejdea că românii încercați mai mult ca oricând vor cumpăni ce și cum votează. Nu mai putem alege stânga de dreapta, nici după culorile partidului, pentru că, din păcate, au devenit otova. În toate partidele și în toate culorile politice sunt grupuri de interese, „găști” transpartinice care nu știu altceva decât propria căpătuială. De aceea trebuie cumpăniți și apreciați oamenii. Pentru că „Omul sfințește locul!”. Și cu cât vor fi aleși mai mulți oameni de ispravă, de cuvânt și hotărâți să facă ceva pentru țară, cu atât vor fi mai puțini ticăloșii, vânzătorii și cei dornici să-și întregească averile lor și ale acoliților cu ajutorul cărora vor să ajungă încă o dată la butoiul cu miere. Altfel spus, cu cât va fi mai mult grâu, cu atât va fi mai puțină neghină.
Veniți la vot! Haideți să terminăm odată pentru totdeauna cu primarii puși pe căpătuială și cu președinții de consilii județene transformați în „baroni locali”.

Petru Vasile TOMOIAGĂ