Pentru că mai marele PNL-ului peste județul nostru, până mai ieri, domnul Nicolae Robu, a făcut ce-a făcut și, la un moment dat, a reușit să țină orașul nostru, metropola bănățeană Timișoara - cea de la care atâtea au început în această țară -, timp de peste șase luni fără vreun contract cu o firmă de salubrizare, de orașul ajunsese de pomină, noul președinte interimar al PNL Timiș, Alin Adrian Nica, s-a gândit că cel mai bine pentru partidul istoric, la Timișoara, ar fi să înceapă totul cu o „mare curățenie de toamnă”. Și, după cum se aud vocile orașului, tare bine a făcut. După ce, timp de opt ani, PNL-ul, Primăria Timișoara și deconcentratele din oraș au fost îmbâcsite cu prietenii și oamenii de casă marca „Nicolae Robu”, de ajunseseră și partidul, și orașul la sufocare, noul președinte interimar al PNL Timiș a considerat că este o aspră nevoie de o primenire a partidului, iar lacheii personali ai domnului Nicolae Robu să facă un pas cel puțin lateral, dacă nu chiar în spate. Unii, în frunte cu fostul primar și președinte, au înțeles cu de la sine putere și din bun simț să-și dea demisiile de onoare de prin locurile în care au ajuns conjunctural, nu pe criterii de meritocrație, ci pe „merite” de cumetrie. Alții, legați strâns de scaunele în care au ajuns, nu vor să se dea duși nici în ruptul capului.
Ceea ce nu știu ei este faptul că acest Alin Adrian Nica, noul președinte al Consiliului Județean Timiș și noul președinte interimar PNL, este, dacă ar fi să-l parafrazăm pe cronicarul Ureche, „un om nu mare de statu”, dar tenace și cu multă voință atunci când crede în ceva și își urmează neabătut crezul. Cine speră că Alin Adrian Nica va obosi și îi va da uitării pe cei care au făcut PNL-ul de râs și l-au tras în jos se înșeală amarnic. Și nu este vorba aici nici de răzbunare, nici de altceva. Este vorba doar de a restabili dreptatea în numele adevărului și de a readuce Partidul Național Liberal acolo unde-i este locul.
Spuneam că unii cred că „vor fi trecuți cu vederea”. Din pură intuiție, cred că nu. După cum noul „președinte”, venit de la țară, a pus mâna pe târn și mătură gospodărește, se pare că mulți vor avea surprize. Alin Nica este un președinte venit de la țară, dar care, ani în șir, s-a școlit la curțile Europei, Bruxelles-ul fiindu-i mai familiar decât le este multora Bucureștiul. A reușit de tânăr să ducă la bun sfârșit ceea ce a început și, mai ales, nu-i place să lase lucrurile neisprăvite, având și acum mare grijă de comuna Dudeștii Noi - locul primelor încercări - ca de propria-i familie.
Drumurile pe care a pornit Alin Nica la Consiliul Județean și la partid nu sunt dintre cele mai ușoare. Dimpotrivă, cred că fiecare în parte reprezintă o provocare pentru tânărul ales. Reprezintă un început greu și plin de capcane, cu atât mai mult cu cât vremurile prin care trecem sunt din ce în ce mai grele. Dar faptul că tânărul, de două ori președinte, a ales să înceapă prin a face curățenie și a purces la „marea curățenie de toamnă” este îmbucurător, cu atât mai mult cu cât o veche vorbă din bătrâni spune că orice formă de curățenie te apropie de Dumnezeu.


Petru Vasile TOMOIAGĂ