Centenarul Politehnicii timișorene va fi marcat în municipiul bănățean, prima manifestare a evenimentului ce va culmina în toamna acestui an urmând să aibă loc marți, 18 februarie 2020, cu începere de la ora 14, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara (Bd. V. Pârvan nr. 2B). Astfel, Universitatea Politehnica Timișoara și Primăria Municipiului Timișoara organizează Gala „2020 - Anul Politehnicii în Timișoara”, pentru a celebra rolul pe care Politehnica l-a avut în dezvoltarea orașului în ultimul veac.
Centenarul Politehnicii timișorene a fost pregătit încă din anul 2018, atunci când Consiliul Local Timișoara a adoptat Hotărârea nr. 609 privind aprobarea declarării anului 2020 - Anul Politehnicii în Timișoara, astfel subliniindu-se rolul important pe care Universitatea Politehnica Timișoara l-a avut și îl are în continuare în dezvoltarea municipiului bănățean.
În expunerea de motive privind oportunitatea proiectului de hotărâre privind aprobarea declarării anului 2020 - Anul Politehnicii în Timişoara se precizează că: „Oraşul nostru este îndreptăţit să marcheze contribuţia pe care a adus-o Universitatea Politehnica la dezvoltarea învățământului superior tehnic românesc în ultimii 100 de ani, iar evenimentele organizate cu acest prilej în anul 2020 - întâlniri cu oraşele şi universităţile înfrăţite, spectacole, târguri de inovaţie ştiinţifică etc. - sunt elemente care constituie un avantaj important în ceea ce priveşte valorificarea imaginii Timişoarei ca unul dintre cele mai prolifice centre universitare şi de cercetare din România, o componentă de bază în contextul exerciţiului de viitoare Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”.


În 11 noiembrie 1920, Regele Ferdinand I Întregitorul avea să semneze Decretul de înființare a „Școalei Politecnice” din Timișoara, iar cu trecerea timpului, Universitatea Politehnica din Timișoara a devenit un important pilon al dezvoltării orașului, Timișoara transformându-se într-un oraș universitar, iar aceasta a avut drept efect direct, creșterea sa și sporirea atractivității pentru investițiile de toate tipurile, păstrarea spiritului tineresc și inovator, promovarea imaginii sale de avangardă a științei românești și europene.
În urmă cu un secol, Primăria Timișoara a jucat un rol semnificativ în implementarea proiectului înființării unei instituții de învățământ superior pe aceste meleaguri: a alocat fonduri, terenuri, clădiri, a găsit soluții pentru găzduirea secretariatului Școlii Politehnice pe cale de a se înființa, a încurajat dezvoltarea unui campus universitar. Devotamentul și preocuparea activă pentru ridicarea Timișoarei la rangul de „Civitas Academica”, l-au determinat pe Stan Vidrighin, primarul Timișoarei la acea vreme, să accepte să devină rector al universității (iulie-octombrie 1921), făcând astfel posibilă organizarea concursului de admitere asigurând continuitatea activității Școlii Politehnice, după plecarea lui Traian Lalescu (primul rector al Politehnicii).
Eforturile administrației locale aveau să fie răsplătite din plin peste ani, la Timișoara venind să predea cărturari de elită ai Europei. De-a lungul timpului, soluțiile tehnice dezvoltate de Școala Politehnică din Timișoara au fost recunoscute și preluate în marile proiecte de dezvoltare a României. Colaborările cu profesori ai Politehnicii precum Corneliu Mikloși, Ștefan Nădășan, Remus Răduleț, Aurel Bărglăzan sau Plautius Andronescu, au transformat municipiul bănățean, au generat premiere naționale și internaționale, au sporit prestigiul Timișoarei și au asigurat dezvoltarea constantă a celui mai important centru economic din vestul țării.
Cu ocazia momentului ce va avea loc marți, 18 februarie 2020, Gala „2020 - Anul Politehnicii în Timișoara”, se va desfășura o ședință festivă a Consiliului Local Timișoara și va fi lansată o emisiune filatelică dedicată Centenarului Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Romfilatelia S.A, emisiune cu tema „Universitatea Politehnica Timișoara, un secol de educație și inovație”.
Emisiunea de mărci poștale conține un timbru și o coliță dantelată, ce marchează Centenarul primei instituții de învățământ superior din vestul țării, în anul 2020 împlinindu-se un secol de la prima expoziție filatelică din Regatul României, eveniment ce s-a desfășurat în Palatul Lloyd, actualul sediu al Rectoratului Universității Politehnica, Timișoara, expoziția fiind patronată de primarul orașului, Stan Vidrighin.
De-a lungul existenței ei, Politehnica a răsplătit performanța, aceasta fiind una dintre valorile care au stat la baza prestigiului de care instituția universitară se bucură pe plan regional, național și internațional. Cu prilejul Galei din Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, prestigioasa instituție de învățământ superior din Timișoara, cu aportul partenerilor din mediul economic, va premia, cu câte 1000 de euro, studenții cu cele mai bune rezultate, câte unul de la fiecare dintre cele 10 facultăți.
Gala „2020 - Anul Politehnicii în Timișoara” ce va avea loc marți, 18 februarie, de la ora 14, va avea parte și de un recital muzical.

Cornel Seracin