Republicanul Donald J. Trump a câștigat alegerile americane, devenind al 45-lea președinte al Statelor Unite, în dauna lui Hillary Clinton.

Alegerile din acest an au divizat America mai mult decât oricând. O Americă (trebuie să o recunoaștem) care nu a fost pusă în fața celei mai fericite alegeri din istoria ei. Circula, în perioada de campanie, un banc care spunea așa: presupunând că Donald Trump și Hillary Clinton ar fi pe o barcă, în mijlocul oceanului, și ar veni o furtună care ar scufunda barca, cine ar reuși să se salveze? Răspunsul era neașteptat de simplu: America. Altfel spus, americanii au avut de făcut o alegere de genul celei pe care am făcut-o noi în 2000, între Iliescu și Vadim.

Victoria lui Trump, venită în ciuda sondajelor, în ciuda susținerii de care Hillary Clinton se bucura din partea mass-media, a comunității internaționale, a vedetelor, a tuturor foștilor președinți ai Statelor Unite ale Americii în viață, reprezintă mai mult, însă, decât alegerea unui nou președinte. Este o victorie anti-sistem, împotriva căruia, prin declarații mai mult sau mai puțin criticate/criticabile, Donald Trump s-a pronunțat încă de la începuturile intrării sale în politică. O victorie împotriva clasei politice tradiționale.

Rămâne de văzut dacă, în calitatea sa de președinte, Donald Trump va reuși să rămână personajul anti-sistem care a obținut încrederea americanilor sau va sfârși înghițit de acesta.

Flavius BONCEA