Sevil Shhaideh este propunerea de premier pe care PSD-ALDE a înaintat-o preşedintelui Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că avea dreptul legitim să solicite pentru el funcţia de prim-ministru, dar că o „condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională” l-au făcut să nu solicite acest lucru „deocamdată”. „A trebuit să ţin cont de dorinţa de a face o propunere de prim-minsitru care să îmi dea garanţia că îndeplineşte câteva condiţii: nu merge acolo pentru a construi un proiect personal, pentru a face acţiuni pentru presă”, a spus Dragnea. „Este un om în care eu să am încredere totală, să îmi dea posibilitatea ca eu să îmi asum în continuare răspunderea pe acţiunile guvernamentale care trebuie să urmeze în detaliu programul de guvernare”, a adăugat el, spunând și că pe Shhaideh o recomandă pentru această funcţie „capacitatea de muncă, ştiinţa administraţiei, viziunea de dezvoltare” şi cunoaşterea „activităţii tuturor ministerelor”.

Sevil Shhaideh, propusă de PSD şi ALDE pentru funcţia de premier, a fost ministru al Dezvoltării Regionale în anul 2015 în Guvernul Ponta. Sevil Shhaideh a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, iar din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea MDRAP, este secretar de stat în acest minister.

Sevil Shhaideh are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost „martor”, alături de alte persoane. Dragnea a mai spus că o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 15 ani, iar la căsătoria acesteia a fost martor alături de alte persoane.

Este extrem de posibil ca propunerea grupului PSD-ALDE să fie acceptată de președintele Klaus Iohannis iar Sevil Shaideh să fie nominalizată ca prim-ministru, cu atât mai mult cu cât această propunere se bucură de o majoritate parlamentară fără emoții. Pe lângă PSD și ALDE, care oricum au majoritatea atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, Sevil Shhaideh va avea voturile UDMR (care a semnat un acord de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE), precum și pe cele ale reprezentanților minorităților naționale. Partidele din opoziție nu au reușit să aducă argumente împotriva propunerii PSD. Mai mult decât atât, Partidul Național Liberal a renunțat complet atât la propunerea Dacian Cioloș, cât și la încercarea de realizare a unei coaliții de guvernare, asumându-și public rolul de partid de opoziție. Acest lucru, cumva netezește drumul lui Sevil Shhaideh de a fi prima femeie prim-ministru din istoria României.

Delia GRIGORE