„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale. Sec, fără motivare, fără declarații. Din acest moment, premierul desemnat are 10 zile la dispoziție să-și construiască echipa guvernamentală și apoi va merge în fața Parlamentului pentru a cere votul de încredere.

Așa se face că România nu are primul premier femeie, după ce Sevil Shhaideh a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis, dar are primul premier venit din Timișoara. Sorin Grindeanu a fost, pe rând, consilier local, viceprimar al Timișoarei, deputat de Timiș și președinte al Consiliului Județean Timiș.

Este adevărat că, în repetate rânduri, Grindeanu a afirmat că nu va părăsi funcția de președinte al CJT pentru a pleca la guvern. Totuși, în condițiile în care primul-ministru era evident că trebuie să fie din partea PSD prin prisma rezultatelor alegerilor, pentru Timișoara varianta Sorin Grindeanu este de departe cea mai avantajoasă. Este cunoscut faptul că, de-a lungul timpului, Timișoara nu a avut prea mare sprijin de la guvernele centrale – nici chiar atunci când susținerea guvernului era invocată în campania electorală. Acum, Sorin Grindeanu are ocazia să schimbe această stare de fapt. Și, dacă stăm să ne gândim că ambiția PSD și a lui Sorin Grindeanu este, de fapt, câștigarea Primăriei Timișoara, s-ar putea să vedem câteva lucruri bune pe aici în următoarea perioadă. 

Vorba primarului Nicolae Robu: „În sfârșit, Centura Sud, Centura Vest, racordul la autostradă de la bifurcația Arad-Sânandrei, spitalul regional, institutul oncologic, noua maternitate, noul stadion de 42.000 de locuri, noua sală polivalentă de 16.000 de locuri, bazinul de înot olimpic, reabilitarea și modernizarea gării de nord, centrul intermodal de mărfuri, centrul intermodal de pasageri, modernizarea și extinderea aeroportului, Muzeul Național al Revoluției Române din Decembrie 1989, angajamentele bazate pe fonduri guvernamentale din proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 - ca să mă limitez doar la câteva dintre obiectivele de maxim interes pentru Timișoara și județul Timiș care sunt în jurisdicția Guvernului și nu a Primăriei - vor putea deveni realitate”. La fel de adevărat este și faptul că dacă doar o parte dintre aceste proiecte vor fi puse în practică de premierul desemnat – respectiv dacă Sorin Grindeanu va acționa pentru orașul său măcar într-o mică măsură din cât a acționat Emil Boc pentru Cluj – s-ar putea ca în 2020, pentru prima dată în istoria sa postdecembristă, Timișoara să aleagă un primar din partea FSN-ului de stânga (lucru deloc improbabil, mai ales dacă ne gândim la faptul că alegerile parlamenare au consfințit o primă victorie a PSD în Timișoara).

Singurul lucru pe care îl putem spera de la Sorin Grindeanu este să rămână cu echilibrul pe care l-a arătat ca și viceprimar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș, să nu uite de unde a plecat și să nu fie premier doar pe post de iepure de fugă, până la o eventuală modificare a legii care să-i permită lui Liviu Dragnea să acceadă la această funcție.

Flavius BONCEA