Candidat la funcția de președinte al organizației județene, Alin Nica se bucură de sprijinul lui Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte național al PNL

 

Săptămâna trecută au avut loc alegerile (vorba vine, pentru că a existat un singur candidat) pentru funcția de președinte al Organizației Timișoara a Partidului Național Liberal. Cum era de așteptat, Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei și mâna dreaptă a contracandidatului lui Alin Nica la funcția de președinte al PNL Timiș, a câștigat. Aceasta în condițiile în care, se pare, au mai existat doritori să intre în competiția electorală, însă acestora li s-a cerut, pur și simplu, să-și retragă candidaturile.

Aceste dezvăluiri au fost făcute de Alin Nica, chiar în timpul discursului său, susținut la conferința de alegeri a filialei municipale a PNL: „Se pare că noi avem talentul de neegalat de a băga gunoiul sub preș. Ori de câte ori avem o înfrângere, ori de câte ori am greșit cu ceva nu stăm să gândim cu ce am greșit, de ce nu a mers bine ceea ce am făcut. Nu! Repede luăm mătura, băgăm gunoiul sub preș, mergem înainte, uităm să învățăm din greșeli și suntem condamnați să le repetăm. Constat cu tristețe că marele PNL, și suntem vreo 500 în sală aici, nu are decât un candidat la președinția organizației Timișoara. Cum putem să generăm noi idei, cum putem să generăm noi direcții de dezvoltare politică dacă nu prin competiție, dacă nu printr-o confruntare de mesaje? Am auzit că vi s-a cerut, unora dintre voi, să vă retrageți candidaturile. Cum poate să facă un liberal o astfel de nelegiuire? Cum poate să ceară cineva unora dintre colegi să renunțe la dreptul constituțional? Cred că este foarte grav ceea ce se întâmplă și dacă nu învățăm din aceste lucruri vom ajunge un partid foarte mic. Ne vom împuțina. Vom fi tot mai puțini, tot mai puțin respectați, pentru că deja vedeți cine mai poate să meargă pe stradă și să spună că sunt liberal? S-ar putea să ne trezim că suntem luați la bătaie”, le-a spus Alin Nica liberalilor întruniți la CRAFT pentru alegerea președintelui PNL Timișoara.

 

Deputatul Marilen Pirtea nu acceptă favorurile președintelui interimar al PNL Timiș

 

Președintele interimar al PNL Timiș a făcut, recent, un anunț privind componența viitorului birou politic alături de care dorește să conducă organizația județeană. Printre numele de pe listă se regăsea și cel al deputatului Marilen Pirtea. Numai că acesta a venit cu o serie de precizări prin care se delimitează de oferta făcută și afirmă că va candida pentru a obține o funcție în partid, nedorind să primească „totul de-a gata”.

„Dl Robu a avansat acum câteva zile în spațiul media numele meu ca prim-vicepreședinte al PNL Timiș, în viziunea domniei sale. (...) Desigur, înțeleg nevoia unei echipe coagulate, care să funcționeze eficient în slujba partidului. Consider că este însă iluzoriu să credem că cineva poate să ofere, să rezerve funcții în partid pentru altcineva. Pozițiile în conducerea partidului se obțin prin înscrierea individuală în competiție, supunerea candidaturilor la vot și obținerea sprijinului colegilor. Eu candidez în nume propriu și doresc să obțin susținerea colegilor de partid pentru persoana mea și pentru proiectul politic al partidului”, a declarat Marilen Pirtea.

Acesta susține că în lupta pentru postul de prim-vicepreședite al PNL Timiș va miza pe negociere și spune că se va opune unui troc cu persoane care nu au performat până acum pe linie politică. „Consider că politica nu este numai despre a câștiga alegeri și a administra partidul, ci este mai degrabă despre capacitatea de negociere, puterea de a ajunge la compromisul rezonabil. Acesta este genul de echipă în care cred, o echipă formată din lideri puternici, respectați, care prin negociere și compromis ajung să promoveze binele partidului și al cetățeanului. Mă voi opune cu tărie oricărei forme de troc prin care persoane care nu s-au dovedit performanțe, care aduc mai degrabă prejudicii de imagine partidului decât beneficii, ajung în funcții cheie. Persoanele care au ambiția să conducă în PNL, să candideze, să nu se ascundă în spatele listelor și al subterfugiilor de statut. Nu putem sacrifica egalitatea de oportunități pentru o eventuală eficiență pe latură organizatorică!”, a mai spus Pirtea, care a vorbit și despre candidatura primarului din Dudeștii Noi Alin Nica, la funcția de președinte al PNL Timiș.

„Domnul Nica este un om valoros, o persoană apreciată de mulți colegi de partid. De aceea, în eventualitatea în care nu va realiza ce și-a propus, și anume să ajungă președintele partidului, personal cred că ar putea fi un foarte bun secretar general. Fiind alegeri, toți avem preferințe și ni le vom exprima prin vot. Unii vor câștiga, alții vor pierde alegerile. Asta nu înseamnă că suntem adversari. Îmi place să cred că suntem și vom fi în continuare în aceeași echipă a PNL”, a mai punctat deputatul.

 

Crezurile lui Alin Nica

 

Alin Nica și-a făcut cunoscute, în toate luările de poziție de până acum, crezurile sale și motivul pentru care candidează la funcția de președinte al filialei Timiș a PNL. „Candidez, spune primarul comunei Dudeștii Noi, pentru că este nevoie în Partidul Național Liberal de o competiție deschisă, care să genereze progres, noi idei politice pentru partidul nostru. Vreau să lupt împotriva prejudecăților, a ideilor preconcepute, vreau să lupt, în această bătălie internă, pentru reinventarea liberalismului, pentru renașterea conceptului de spirit liberal, care înseamnă relaxare, promovarea liberei inițiative, libertate, atât în opinii, cât și în manifestări, dar fără a-l deranaja pe cel de lângă tine. Nu în ultimul rând, înseamnă lucruri în care eu cred foarte mult: inventivitate și creativitate în politică. Doresc ca, împreună cu colegii mei, să dăm acest semnal de la Timișoara, și anume, că putem să venim și cu un alt mod de a face politică. Proiectul meu politic implică o schimbare de acțiune a Partidului Național Liberal. Cred că Timișul are nevoie, la ora actuală, de un proiect liberal, care să genereze dezvoltare și care să fructifice potențialul pe care județul nostru îl are la ora actuală. Cred că PNL, și acest lucru este ceea ce îmi dă puterea de a merge înainte în această competiție, este forța pe care se pot baza oamenii cinstiți, harnici, cu spirit de inițiativă în această parte de țară, dar și în România, în ansamblu, care cred în valorile liberale reînviate după decembrie 1989. Le-am spus colegilor din Biroul Județean că voi candida și mă voi lupta până la capăt pentru a dezavua modul nesimțit de a face politică al unor politicieni actuali, împotriva obrăzniciei din politică, împotriva tupeului, lucruri pe care oamenii le detestă la politicienii de astăzi. Când mi-am depus candidatura, le-am prezentat colegilor mei un fel de scrisoare de intenție. Le-am propus să facem un exercițiu de sinceritate, pentru că eu așa am pornit atunci când m-am hotărât să candidez. Și mi-am pus câteva întrebări: este bine cum merg lucrurile astăzi în PNL Timiș? – răspunsul a fost că nu; avem speranțe că se pot schimba lucrurile, mergând în aceeași direcție? – răspunsul meu a fost, iarăși, nu. Și atunci, ce poate face un liberal responsabil, când primește aceste răspunsuri? Nu poate face altceva decât să se implice, să acționeze, pentru că aceasta este esența liberalismului: să spui ceea ce crezi, să acționezi, să faci.

Eu candidez pentru că nu vreau ca aceia care cred că lucrurile nu merg bine în organizația noastră, când fac acest lucru, să fie considerați că atacă. Noi nu atacăm o persoană sau o idee, ci avem dreptul de a contrazice, nu încercăm să demolăm, noi, cei care credem că lucrurile nu merg bine în PNL Timiș, un om sau o idee, ci avem dreptul de a critica, fără ca această critică să fie considerată o ieșire dușmănoasă”.

Alin Nica, candidat la funcția de președinte al filialei Timiș a PNL, mai este susținut de Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte național al liberalilor. Conferința județeană de alegeri a PNL Timiș va avea loc în ziua de 22 aprilie.

Anton BORBELY