Jean-Claude Juncker a vizitat joi România pentru prima dată în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, pentru a se adresa Parlamentului pe tema viitorului Uniunii Europene.

Juncker a spus, în discursul rostit în plenul Camerelor reunite, că va milita pe lângă autorităţile din România pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate în privinţa MCV.

Juncker a amintit că unul dintre obiectivele pe care şi le-a fixat a fost ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria să fie ridicat până la finalul mandatului său.

„Nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii şi exigenţe de pe o zi pe alta. MCV e bine realizat şi alte exigenţe, alte criterii nu vor mai fi impuse. (..) Tinerii ataşaţi de valorile democratice şi statul de drept sunt atuul dumneavoastră cel mai de preţ. Speranţele lor legitime trebuie luate în considerare şi mă refer acum la spaţiul Schengen”, a spus Jean-Claude Juncker.

„România se bucură de această libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Cu toţii împreună trebuie să dăm în permanenţă ce avem noi mai bun pentru că acest popor, adeseori martirizat să fie de data asta artizanul păcii în sânul UE şi în lume. Doresc să protejez paşii făcuţi înainte, în aceşti ani, în Europa. Am fost surprins de anumite neînţelegeri. În Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, naţiunile sunt egale (...) Nu au existat niciodată ţări de mâna a doua. Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (...) Europa a fost divizată în trecut, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete. Putem avansa împreună, însă în ritmuri diferite. O Europă care are mai multe viteze există deja, e prevăzută în tratate (...) Europa cetăţenilor e o Europă a justiţiei, libertăţii şi egalităţii”, a declarat preşedintele Comisiei Europene în discursul susţinut în plenul reunit al Parlamentului.

La intrarea în sala de plen, Jean Claude Juncker i-a îmbrăţişat pe Victor Ciorbea şi Adrian Năstase, l-a salutat pe Victor Ponta, iar pe Traian Băsescu l-a şi pupat pe frunte, după care l-a îmbrățișat. Juncker a avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și premierul Sorin Grindeanu, participând și la recepția oferită de președintele României în grădina Palatului Cotroceni, cu prilejul Zilei Europei.

A. BORBELY