Războiul din PSD pare, deocamdată, câștigat de „gașca” lui Liviu Dragnea, cea care a reușit să-și trântească propriul Guvern.

Dar, de fapt, din toată această luptă a pierdut țara. Puțin dezbătut a fost subiectul legat de Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL), numit și „pușculița Guvernului”, în valoare totală de 30 de miliarde de lei. Banii urmau să fie distribuiți în teritoriu, pentru a contribui, astfel, la dezvoltarea comunelor din România.

De fapt, banii au fost blocați la Guvern, tocmai de către Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării, protejata lui Dragnea, iar primarii, care puteau investi în proiecte importante pentru localitățile lor, au rămas cu ochii-n soare, puși în imposibilitatea de a accesa fonduri prin PNDL.

Așadar, ministresa Shhaideh a avut cinci luni la dispoziție să aloce bani pentru proiecte, dar a stat cu mâinile-n sân, probabil pentru a proba și prin aceasta incompetența Guvernului din care a făcut parte și să aibă Dragnea un motiv în plus să se debaraseze de premier.

Știm cu toții că există în România sate și comune aflate la limita civilizației, care nu pot ieși din impas fără sprijin guvernamental. Și tocmai partidul care proclamă sus și tare interesul românilor blochează banii care le pot asigura o minimă dezvoltare.

În aceste condiții, chiar dacă acum se vor debloca banii, răul putem spune că este făcut. A trecut o jumătate de an, timp în care se putea lucra pe diferite proiecte, se puteau rezolva eventualele probleme legate de contestarea licitațiilor și se putea trece la treabă. Așa, putem spune că primarii din România au căzut victime colaterale în războiul PSD contra PSD...

Anton BORBELY